reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

ionka ja taka herbate daje juz kupe czasu ,kakao tez ale nie za duzo bo moze zatwardzic.Najlepsze jest ciemnego troche dodac no i wiadomo kakao jest dobre na serducho :).Moj samego mleka w ogole nie pije.Jedynie z manna albo kaszka smakową.

Marcia parowka tylko do reki,na kawaleczki parowki sie nie kroi bo dziala jak korek i nie szczescie gotowe.Moj dostal cala parowe i cala wszamal.

reklama
yra super, może Jasio już nie potrzebuje nocnych posiłków :)

madzia ale pięknie Twój Jasio je i jak sporo :)

moja Pola od kiedy zaczęła jeść nasze posiłki to zjada więcej i chętniej. potrafi zjeść na obiadek zupkę 1 chochelkę a za 40 min drugie danie : mięsko ziemniaczki i zaczęłam dawać jej surówki ale tylko ja robię sama i bez majonezu tylko z jogurtem naturalnym. dziś np. gotowałam kapuśniak i wyszedł kwaśny a moje dziecko tylko się dopominało a ja nie nadążyłam łyżką nabierać.
od tygodnia mamy takie posiłki:
8 -180 kaszki na mm
10- jogurt jogobella albo serek 150 ml
13:30 - zupka chochelka
14:30 -drugie danie : mięsko, jeden ziemniaczek i sałatka lub warzywko na parze
15: 30 owoc: cały banan lub kiwi, pomarańcza lub 2 mandarynki
17- deserek słoiczek owoce z jogurtem lub twarożkiem
19:30 180 mleka z kaszką

w między czasie wypija 200 ml soczku i 150 ml herbatki lub kompociku, zjada też chrupki

i co zjada ładnie a widać po niej guzik :) pewnie ma tasiemca :):)

polusia mazia a nie madzia;p ja tez sie smieje ze Janko ma tasiemca bo takie chuchro no ale on ze 2 albo i 3 kupy dziennie spore robi.A co do kwasnego moj uwielbia ogorki kiszone a od cytryny nie da sie go oderwac wrecz:)

tylko mazia Twoj rabie wszystko a Niki mial troche problemow z tym gryzieniem i takie danie do reki to sie jeszcze boje

no ja zmienilam menu na czestsze posiłki

8.30 kaszka 210-230ml
12.30 owoc z jogurtem 200ml, badz jajecznica z
15.30- obiad 200-220 ml
18.00- 130 ml owocow, badz parowka,
20-20.30 230 ml kaszka :)

do tego biszkopt czasem dam troche babki
no i woda ale nie wiem ile bo pijemy z doidy

ja podaje zolty ser ale raczej do obiadu jak jest spagetti, bo inaczej to nie za bardzo je, kiedys dalam mu plasterek, ale nie bardzo chcial jesc

ja daje zolty ser, w malych kawaleczkach, Mlody bardzo lubi...

co do naszych obiadkow, to zje, ale tylko z mojego talerza, jesli przeloze do jego, to juz nie tknie...dziwak maly...:-)

za to ryby nie lubi, wczesniej chetnie sie tunczykiem zajadal, a teraz cos jest antyrybny...

a u nas 8.00/9.00 240kaszki manny
10.00kanapka z szynką,albo żółtym serem,lub całe jajo czy parówka
12.00mleko zagęszczone kaszka
14.00 zupka
14.30 drugie danie 15.30jogurcik
17.00butla mleka z kaszka
18.00owoce (cały banan, całe jabłko lub deser)
20.00 - 270-360ml kaszki manny.
W miedzy czasie sok przecierowy, woda czy herbatka hipp na zawołanie.
Woda w nocy zazwyczaj jak się przebudzi albo jak bardzo marudzi 180mleka ale to rzadkość.

No i dzięki temu mały przybrał na wadze w ciągu 1.5miesiąca 1.5kg :)

Ostatnia edycja:
Woow ale chłopaki wcinają:)
Moja Oleńka zjada
8 210 ml mm z kleikiem kukurydzianym
11 kaszka ok150 ml
13.30 obiadek ok. 150-190
16.30 deserek
19.30 240 ml mm z kaszką manną
i raz w nocy 210 ml mm z kaszką
Próbowałam wprowadzić dwa posiłki obiadowe ale Ola przechodziła wtedy bunt jedzeniowy i nie wyszło. Będziemy próbować jeszcze raz.
Dziewczyny a czym przyprawiacie Wasze obiady. Dzieciaki już wszystko jedzą? Używacie np. wegety, kostek rosołowych?

Ionka słabą herbatkę (słomkę) pediatra pozwolił dawać już od urodzenia.

Ja tam parówek nie daję, bo nie bardzo wiem w jakim celu, skoro wszyscy wiedzą że to śmieciowe jedzenie :sorry:

A to że mleko niezdrowe, to była taka teoria, ale chyba już odchodzi do lamusa :) Bo ostatnio wszędzie piszą, że jak najbardziej zdrowe i potrzebne. Z tym że mm faktycznie bardziej wartościowe i łatwiej przyswajalne. No ale ja mm już na pewno Adasiowi dawać nie będę (poza tym co w kaszkach), nie sądzę żeby w ogóle chciał je pić.

Kostek rosołowych i innych przypraw z glutaminianem sodu ja się staram nie używać, ale Adaś czasem je babci zupy przeznaczone dla dorosłych, a teściowa używa "ulepszaczy".

Aha, herbaty czarnej moje dzieci nie piją.

Ostatnia edycja:
reklama
moja pediatra mówi, że po roku mleko z kartonu można dawać i że te mleka 3 i 4 to tak naprawdę powinny pić dzieci, które mają niedowagę i ewentualnie możliwość odwapnienia kości. Powiedziała, że to tak firmy wymyślają i że niedługo będą mleka aż do numeru 10 i będziemy pili mm do 18 roku życia;-)

Do góry