reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

mazia masz fajnie, że Mały tak ładnie Ci je. Niestety u nas zazwyczaj jest jakiś opór co by nie dostał - domowe, słoikowe, mleczne, bezmleczne, małokiedy je chętnie. A najczęściej jest tak, że najpierw nie chce, potem kilka łyżek zje ze smakiem, a na koniec znów bunt. Choć już się nauczyłam go tak karmić, żeby zjadł i dopóki nie płacze to je....Choć ostatnio usłyszłam, że to przemoc karmić dziecko gdy nie chce jeść...eh

Dziś byłam na stronie hipp i wyczytałam, że mają jakieś nowości w ofercie tj mleko na noc ze zbożami, jakieś dwie herbatki w tym jedna na noc i nowe deserki po 12 msc

reklama
a my dalej musimy jeść papki bo dalej jest odruch wymiotny:( a najciekawsze jest to że kiwi, banana, chleb, nasz obiadek je w kawałkach i nie ma odruchu

myszowata no to niezle,moj tylko kaszek nie lubi takich gotowych typu bobovita czy cos pluje tym w cholere.A owsianke zwykla czy kasze manna uwielbia.Nie powiem butle mi najpierw gryzie przez chwile a dopiero po 2 min zajada,ale reszta wszystko ze smakiem co by to nie bylo.Teraz wypil 100ml kaszki mannej z deserkiem zrobionej na mm takie rzadkiej,o 12 pewnie sie obudzi i znow dostanie.

A co do tego hippa to podobno te nowosci w niektorych tesco sa.

Polusia moze lyzeczka nie potrafi takich duzych kawalkow?

U nas po raz pierwszy zaserwowalam rybke, znalazlam tylko tunczyka. Zasmakowalo od razu, ale jak dla mnie bylo za rybie...
Do tego ostatnio na topie mango, jak dalam na sniadanie z kaszka to buzka sie nie zamykala...az plakal ze zlosci, ze nie nadazam...hehehe

ja dzis dałam kaszke z owoców lesnych- ale sie zajadał :O w 5 minut zjadł jeszcze torche i misce by wrąbał

przerzucam sie na gotowanie Niko zjadł pomidorowki 180ml nawet kawałki zołtka nie robiły problemu ;-)

dziewczyny a mam pytanie czy któraś z was robi zwykłą kaszę manną na mleku modyfikowanym?

czy któraś z was zrobiła budyń np. też na takim mleku?

czy jest to w ogóle możliwe?

yra nie gotowałam, ale był przepis na tym wątku na budyń na mm (sama go przepisywał z poradnika przysłanego przez bobovitę), mannę wystarczy na wodzie zrobić i dodać mm - tylko odrazu, zeby się grudy nie zrobiły

i chyba tak zrobię, niewiem ale czy wam te kaszki, mleczne, mleczno-ryżowe też tak znikają w oczach?

a ja proszę o przepis na budyń proszę :)

yra specjalnie dla Ciebie Kochana;-) Przepis jest z poradnika bobovity
- 6 miarek mm (bebiko 2, ale chyba każde inne też by było w takiej ilości)
- 180 ml wody
- 8g mąki ziemniaczanej
- 1/2 żółtka

Wodę zagotować i ostudzić, mm wymieszać z połową wody, a do drugiej połowy dodać mąkę i żółtko ciągle mieszając, zagotować, a na koniec wlać do tego mm - można podawać z owocami!

Kaszki znikają nam w mgnieniu oka, a że kupuję hipp (11zł) to szczególnie to odczuwam;-)

reklama
no właśnie ja identycznie, jak tak codziennie podawać kaszkę to jestem bankrut momentalnie. dlatego kombinuję jakby małemu coś innego robić, to budyń, to właśnie kaszę manną.

aaa i znalazłam przepis na kisiel

Składniki

100 ml soku typu bobofrut
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Niezbędne przybory kuchenne

garnuszek
szklanka
łyżeczka
łyżka do mieszania

Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Podaj po ostudzeniu.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry