reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

masz taka gotowa z mlekiem modyfikowanym? to robisz tak jak na opakowaniu, przewaznie 5 lyzek stolowych na 150 ml wody - tam na nich pisze ze to powinno byc 4-5 lyzek czyli ok 45 g ale 1 lyzka takiej kaszki ma tylko 5 g, wiec to jakis absurd. ja daje tak jak napisalam, czyli 1 lyzka na 30 ml, tak jak mleko mm. ostatnio zamiast 1 lyzki kaszki smakowej daje 1 lyzke mannej nestle

i zawsze kaszke daje lyzeczka, jeszcze pare tygodni temu to by nam wiecznosc zajelo, ale teraz ladnie buzie otwiera wiec w ok 15 min zjada ta kaszke. podaje ja rano, bo wieczorem po kapieli jest zbyt zmeczony by jeszcze lyzka jesc

reklama
dziewczyny - wertuje to co naprodukowałyśice ale nie moge znalezc , wiem ze na pewno juz tu bylo-sory - powiedzcie mi jak wprowadzic ten gluten, kupilam dzis kasze manna ,i wiem ze male ilosci - tylko ze moj na cycku i sa dni ze oprocz niego nie che nic innego, a jak daje np sloiczek to co - mam zrobic manne i wymieszac ze słoiczkiem czy dac gotowa manne łyżeczką bez zupki ? I ogólnie ile tego dać na poczatek gdzies wyczytalam ze 1/2 łyżeczki ? tyle tylko przygotowac? I jak zwiększac ? Boze jaka jestem ciemna na ten temat;((( Kupilam manne z bobovity- dodaje sie od wody przegotowanej .

musisz przez pierwszy miesiąc dodawać do zupki, deserku lub mleka ok 2-3g glutenu tj ok pół łyżeczki, w drugim miesiącu powoli zwiększać ilość glutenu tak by w trzecim dojść do ok 6g

2-3 g to pol lyzki stolowej, chociaz ja od poczatku dawalam 1 lyzke stolowa - w poradnikach np bobovity pisze ze 2-3 g to jest 1 lyzka stolowa. chociaz moze to jest tak ze jesli jest to zwykla kaszka manna to pol lyzki, ale jesli z mlekiem mod to 1 lyzka tego.

jak jest sie na cycku to przez 2 miesiace podaje sie gluten a potem mozna juz dowolnie podawac, a na butelce teoretycznie powinno sie jeszcze 2 miesiace dawac.

wg schematu hipp, który mam od pediatry to pół łyżeczki, ale może inaczej jest w przypadku kaszki mlecznej a innaczej zwykłej manny, o której mówi mój schemat, zresztą musi być inaczej to logiczne, także masz rację

reklama
Moje drogie podpowiedzcie prosze jakich proporcji uzywacie do kaszki smakowej?? Podajecie lyzeczka czy w butli?? Bo mi jakos nie wychodzi:wściekła/y:

Bardzo dziekuje i tak sprobujemy. Mamy kaszke mleczno-ryzowa z malinkami :)

u nas ta kaszka nie podeszla.
w ogole przez nia nie chcial pic mleczka.

ja dodaje kaszke bananowa do kazdego mleka, okolo 2 miarek na 180 wody i 6 miarek mleka bebiko 2R.

dzisiaj i ja postanowilam ugotowac dziecku zupke. Do tej pory bylismy tylko sloiczkowi, ale ciagle cos Pawelka uczulalo, podejrzewam skrobie kukurydziana, ktora jest w wiekszosci sloiczkow z miesem.
Zupka ma w skladzie: marchew, pietruszke, ziemniaczka, indyka (sloiczek gerber) i kaszke manna.
Jak dalam kilka lyzeczek Pawelkowi sprobowac to pierwsza srednio podeszla, ale nastepne juz ze smakiem.

Dziewczyny mozna mrozic takie zupki w sloiczkach?

Do góry