reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie i dieta naszych maluszków

jagmar dlaczego graniczy z cudem? Bo jesli tak ciezko zrobic to ja tez sobie pewnie daruje, nie chce jej jeszcze inych produktow mlecznych niz moje podawac...

reklama
No wlasnie ale ja sie tak zastanawiam kiedy jest ten termin po 4 miesicu;>? Tzn jak moj 7 lutego skonczy 4 miesiace to po 7 lutym juz kasa na noc ;>???? Bo zglupialam juz :szok::szok:

widze masz ten sam problem co ja hehe
jak moj maly teraz 5ego bedzie mial 3 miesiace to on zaczne czy skonczy 3 ?? :)

a mnie dziś pediatra powiedziała że mogę zacząć podawać owoce i soczki :eek: i bądź tu mądry :eek:

oooo szybko :))

Elifit,mowisz,ze juz Ci pozwolila owoce dawac? szybko,co? ja mysle,zeby kupic taka siateczke na owocki (do srodka wkldasz kawalek jablka na przyklad i to sluzy jako taki gryzak jakby) u Szymka sie sprawdzilo,i przynajmniej dziecko smak pozna :) nawet gdzies mam to,ale chyba trza nowe kupic :p

widzialam te siateczki i tez chce kupic wlasnie :)

Lena - właśnie chodzi o to, żeby gluten wprowadzać:tak: ja też zgłupiałam bo przy Milenie znowu było inaczej

Dotychczas zalecano, by produkty zbożowe zawierające gluten (np. kaszę mannę) wprowadzać do diety dziecka dopiero w 10. m.ż. Najnowsze wyniki badań dowodzą jednak, że wcześniejsze, stopniowe wprowadzanie glutenu może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby trzewnej, szczególnie jej utajonej postaci. Dlatego według najnowszego schematu żywienia do diety niemowląt karmionych wyłącznie piersią można stopniowo wprowadzać gluten już w 5. m.ż., a karmionym sztucznie nieco później - w 6. m.ż. Należy zacząć od niewielkich ilości glutenu, dodając do jednego posiłku w ciągu doby około 2-3 gramów kaszy (płaska łyżeczka) na 100 ml mleka odciągniętego z piersi lub modyfikowanego bądź do przecieru jarzynowego lub jarzynowo-mięsnego

dla nie to czarna magia ... juz czuje jakie bede miala jazdy hhehe , chyba zostane tylko na cycu do 18 ki malego ;-):-D

Nikitka,ja starszej podawałam łyżeczką,odrobinke!!!
pokwasiła sie ,pokwasiła,ale z dnia na dzień było lepiej!!!!!!!
Tylko że ja podawałam jak miała 3,5m-ca,nie z zalecenia lekarza,tylko ot takpo prostu....
moja jadła wszystko baaaaardzo szybko,gołabki z kapuchą w 8 m-cu życia...
wiem-potępiecie mnie-ale moja jak tylko widziała/czuła zapach żarcia "dorosłego"wpadała w histerie,bo "musiała spróbowac"...w mojej rodzinei to juz jak mantra jest wspominane jak to jadłą te gołąbki,płakała przy tym,bo popychała je sobie w buźce rączkami,a one "tak wolno się zjadały" bo juz myslała o następnym gołabku....

w sumie to każdemu życze tak kochanego dziecka do jedzenia!!!!!!!!!!!!!

e tam potepic :) fajnie , ze mala taki apetyt ma i chec poznawania smakow :)

Dziewvzyny jak myslicie przy jednorazowym karmieniu z piersi ile dziecko wypija?? Tak mniej wiecej??? Mowie oczywiście o 3 miesięcznym niemowlaku :)

Tez sie nad tym zastanawialam i ja nie mam pojecia - moze dziewczyny ktore odciagaja i karmia pomoga? Choc pewnie tez zalezy od dziecka, ja tak na chybil trafil dawalabym 120-150ml i sprawdzala czy nadal glodne.

reklama
Kingolinka moja zjada 160 a pozniej jeszcze cyc, wiec nie wiem czy nie ciagnie 200 na noc :shocked2: ale tak w ciagu dnia jak ostatnio jej dalam to 120 styklo ;-)

Do góry