reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie - czyli nasze potyczki z cycuchami u butelkami:)

Dzieki Dziewczyny, ciesze sie, ze to normalne, ze Milenka ulewa i czasem ten serek ma... Bo juz sie troche denerwowalam :-)

Ja tez karmie w zasadzie tylko piersia. W nocy ok. co 3 godziny, a w dzien roznie. Do poludnia nawet co 1,5h, a po poludniu tak co 2,5-3h. Zalezy od dnia :-) Wydaje mi sie, ze sie Milenka najada. Sama wypluwa piers, lub zasypia jak sobie poje i ladnie przybiera na wadze. Karmienie trwa krotko ok. 5-15min.

Jesli chodzi o spanie, to do poludnia czesto nie spi nawet do 2. Troche sie rozglada, a troche marudzi (brzuszek Ja czasami boli i sie napina). Choc dzisiaj sie zdrzemnela wlasnie :-) I wieczorem czesto nie spi- wtedy sobie lezy z otwartymi oczkami i sobie patrzy. Opowiadamy Jej cos, bawimy sie. Po poludniu najczesciej spi. Noce roznie- czasem przesypia cale jak np. dzisaj (budzi sie tylko na karmienie), a czasem po jedzeniu troche marudzi ok. pol godziny do godziny i zasypia. Ale ogolnie noce ok :-)

Wczoraj wieczor zauwazylam, ze ma takie ciagnace paseczki w kupce. Wiecie co to moze byc? Pierwszy raz cos takiego miala i sie zastanawiam co to.

reklama
Hey dziewczynki ! Ja już się pogubiłam i zgłupiałam do reszty:confused2: Piszecie, że nocne mleko najlepsze..zaobserwowaliśmy mojego malca, czemu zawsze od 21-22 drze się wniebogłosy mimo podawania cyca:-(Dałam w nocy dzisiaj butle i poszedł spać. Nie rozumiem ciągnie cyca pół nocy i nie najada się? Dzisiaj rano też cyca trzymał, jak tylko odłożyłam do łóżeczka to krzyk, po butli śpi. A co najlepsze dałam rano butle on ją tylko memlał w buzi nic nie wypił i śpi do teraz...Już nie wiem co robić.

U nas z karmieniem całkiem dobrze idzie..
Mały od początku dobrze chwyta cyca, w dzień z karmieniem jest różnie (zależnie od tego ile przesypia ale tak co 3godziny najczęściej) i trwa dłużej bo maluszek sobie na raty je.. possie, possie i wypluwa i za kilka min. je dalej - to ma po tatusiu który zawsze wszystko długo je ;D
w nocy za to wstaje do karmienia co dwie godziny, nie wiem od czego zależy taka rozbieżność

Fazerkamm jak chcesz mniejsze to są np. takie:
Tommee Tippee Pojemniki na pokarm 1x60ml 0% BPA (2012048267) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

A co do ściągania kilka razy do jednego pojemniczka to spotkałam się z różnymi opiniami. W instrukcji do laktatora Medeli było napisane, że można. Tylko jak już to wcześniejsze mleczko masz w lodówce to to następne też najpierw trzeba schłodzic i dopiero dolac.
O znalazłam:
http://www.medela.com/PL/dms/pl/breastfeeding/pdf/MiniPoradnik_FINAL_16-05-11.pdf na stronie 3 jest o przechowywaniu i kolekcjonowaniu pokarmu.

Ostatnia edycja:
a ja czytałam, ze jak mleko ma byc zakrozone, to nalzy to zrobic zaraz po schłodzeniu (czyli po ok. 30 minutach)

reklama
A teraz z zupełnie innej beczki:-):
Czy butelki można myc w zmywarce? Czy te tabletki myjące są odpowiedznie dla małych brzuszków? Jeżeli tak, to czy trzeba je później jeszcze wyparzac?

Do góry