reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie - czyli nasze potyczki z cycuchami u butelkami:)

reklama
U nas jest dziwnie.
- W dzień: jak brzuszek nie boli to super: śpi albo sobie patrzy. Jak boli to napina się stęka marudzi.Je dość często bez równych przerw. Lubi przysypiać przy piersi, jak się nie da obudzić to Go odkładam.
-Kupy - tyle ile karmień :baffled: i często jeszcze takie brudzące bąki, męczy się napina a kupy normalne- żółte, bez śluzu
- noce - nie bardzo pamiętam:-p, tzn. śpi, budzi się na karmienie, wyciągam Go z łóżeczka i karmię na leżąco a sama przysypiam podczas karmienia i np. budzę się po dwóch godzinach a młody słodko śpi przytulony do cyca. śpi po 3-3,5 a nawet 4 godziny więc chyba się najada...
- rano - wstaje z nami i ma zwyczaj jedzenia gdy moje chłopaki jedzą śniadanie :-) potem oni wychodzą a Jaś dosypia, albo sam albo z mamą:tak:zależy od stanu mamy

U nas dzień zaczynamy o 7 rano. Mały jest przebierany i karmiony (z butli więc szybko bo je ok 10-15 min) i z reguły nie śpi do następnego karmienia, albo dłużej. W tym czasie leżymy sobie razem, rozmawiamy i zwiedzamy mieszkanie:-) i mało płaczemy:-) -koło południa zasypia. I w ciągu dnia co 3 godziny budzę go na zmiane pieluchy i karmienie. Około godz 18 zaczyna się drzec jakby go ze skóry obdzierali. Pomaga tylko cyc. I tak może byc przez 5 godz. Chociaż ostatnio wydaje mi się, trwa to coraz krócej i ciszej ( wczoraj TYLKO 3 godz). Moze to dzieki lekarstwu które dostał na brzuszek, ale pewna nie jestem. Gdzieś w okolicach 24 karmienie i idziemy spac. W nocy budzimy się ok 4 zmieniamy pieluche, jemy i idziemy dalej spac. I śpimy do 7 tylko juz jakoś nie tak głęboko, bo Młody dużo w tym czasie stęka przez sen:-).
I koło zię zamyka i zaczynamy nowy dzień:-D

Ostatnia edycja:
dzewczyny ja wymiekam, tak mnie sutki bola :-( zawsze jak maly jest glodny to daje cyca jedego i drugiego ale po godzinie jest taki wrzask ze trzeba dac buutle...chetnie bym tylko dawala cyca ale tak boli jakby ktos pradem razil...szkoda tez ze sie nie najada moim jedzonkiem

Mulkatrans moim jedzonkiem też się nie najada, bo jak go dokarmiamy z butelki, to normalnie słychać jak mu w brzuszku burczy. Nie przejmuj się wiec, na pewno masz dobre mleczko tylko Maluszek potrafi więcej zjeść.

Malutkans ja tez dokarmiam, pół na pół z moim. Mam nadzieje, że Tobie się wkońcu uda. A jak nie, to nie obwiniaj sie i nie stresuj tym za bardzo bo dzidziuś to czuje, a dzidzie lubią miec szczęśliwą mamę:-). Ja własnie na początku byłam bardzo załamana i wszystko mnie przez to złościło. Teraz już jest dobrze, staram sie żeby Bartuś dostał jak najwięcej mojego mleczka, ale nie spinam się już, że musi byc to tylko moje. Byle by Młody głodny nie był.:-)

a jak rozpoznać czy dziecko sie najada? jak spi 3-4 godz a czasem nawet 5 to moze mniemać że się najada? ja w ogóle nie dokarmiam a juz nie czuje, zeby piersi były zapchane mlekiem ale licze, że to dlatego, że laktacja sie unormowala

Moja guru laktacyjna, Nehring - Gugulska pisze, że dziecię się najada jeśli:
- jest karmione minimum 8 razy na dobę (łącznie z nocą), ma prawidłową pozycję przy piersi i dobry mechanizm ssania,
- jest aktywnie przy piersi, słychać wyraźnie łykanie, które trwa minimum 10 minut przy jednej piersi,
- matka odczuwa mrowienie lub ucisk w piersi związany z wypływem mleka, piersi są pełniejsze przed niż po karmieniu,
- dziecko jest aktywne, zadowolone, ma dobrze napięte mięśnie, budzi się do karmienia, ssie aktywnie,
- moczy minimum 6 pieluch na dobę, a mocz jest jasny i bezwonny,
- oddaje 3-4 papkowate stolce dziennie.

u mnie tak karmień ok 6 na dobę(karmie na żądanie nie wybudzam)
słysze przełykanie
czy dobra pozycja nie wiem...
ucisk może delikatny czuję
moczy więcej pieluch i ku też więcej praktycznie przy każdym siku- zmieniamy pieluchy ok 12 razy na dobe(często po i przed jedzeniem)

reklama
a u mnie jest bardzo dziwnie...
jednego dnia potrafi ładnie spać i budzi się co 2-2,h w nocy potrafi przespać 4 później 3 także super a drugiego dnia tak jak było dzisiaj budził się dosłownie co godzinkę, 50min i tylko wołał "JA CHCĘ CYCA" mam jedynie nadzieję że przynajmniej w nocy ładnie pośpi..
kupki wczoraj zrobił 3 na dobę, dzisiaj co karmienie kupka.. kupki koloru żółtego takie wodniste są..

Dorotka jak rozpoznać czy kupka jest ze śluzem??

Do góry