reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

U nas podobnie, zmiana pieluszki przy karmieniu, czasem wyjatek. Synek generalnie daje znac, jesli mu cos przecieknie, a czesto sie nie zdarza. Aplikacji w tel ie uzywam, ale mam notatnik, kupilam taki specjalny zeszycik, jest na kazdy dzien tabelka + podzial godzinowy co 30minut, wiec latwo zaznaczyc siusiu, kupke, ktory cyc i jak dlugo jadl, no i cala mase innych rzezy - spacer, ewentualnie leki (jeszcze nie korzystalam), kapiel, aktywnosci/snu poki co nie zaznaczam. Co tydzien strona na zapiski specjalne, liste zakupow, przypominajki czy zaznaczenie, czego nowego sie ziec nauczyl :)

A z ktorej piersi mam karmic, to minajlatwiej kontrolowac poduszka do karmienia, przerzucam ja z prawa nalewo ;)

A tak przy okazji, w jakiej pozyci karmicie swoje piersiowe maluchy? Ja spod pachy.

reklama
Ja karmię na rogalu, młody sobie leży wygodnie i zadowolony jest:-)
Chciałam się pochwalić, że po odstawieniu mm zaleconym przez lekarkę dajemy radę na samym cycu:happy: Maciek nawet zaczął dzięki temu lepiej spać i kolki mu aż tak nie dokuczają jak wcześniej. Martwią mnie tylko wodniste kupy, które skonsultuję dziś z lekarką, bo na 11:00 do niej jedziemy.

Hej

Z moim cycem już lepiej - jakimś cudem przestał boleć, ale biały pęcherzyk na sutku wciąż jest, ale duzo mniejszy i tak jakby schował się głebiej. Masakra co ja mam z nim, mam wielkie cycki i jedyna w miarę znośna dla nas pozycja do karmienia to na leżąco, i nocami własnie mnie młody załatwia bo zasypia zanim dokończy cyca. A mama śpi od razu jak sie młody pod dystrybutor podłączy, więc nie obudzi leniucha.

Najchętniej karmię na leżąco, po cc się nauczyła, bo inne odpadały na początku i tak mi zostało. Umiem też w krzyzowej i klasycznej, ale tak karmię w wyjątkowych sytuacjach - w plenerze, poza własnym domem, i jak sie w salonie karmimy i oglądam tv. Najbardziej lubie na leżąco lub krzyżową, bo mam wtedy mozliwość przytrzymania mu głowy, a moje dziecie je stylem "na zwierzaka" - pamietacie bajke Mappeciątka i tego małego zwierzaka w czepku z falbanka na głowie?? No to moje dziecko przy cycu tak sie zachowuje - jak szuka buzią sutka to wygina sie cały tak, że prawie piętą potylicy dotyka, sapie, piszczy, skrzeczy... Zawsze mnie to rozczula, ale on sie przez taka aktywność wybudza nocą i wolę mu główką kierować jak szuka sutka - a szuka często, bo lubi sie przeciągnąć w trakcie, tudzież "staje na baczność" jak pierdzi albo sra, że sie tak kolokwialnie wyrażę. A moje dziecko ZAWSZE pierdzi i prawie zawsze sra w trakcie jedzenia... Od niedawna pieluchę zmieniam mu przed i po karmieniu - przed, bo jakoś tak mi szkoda go, że w kupie do stołu zasiada, a poza tym od niedawna on po prostu śmierdzi jak sie skupa;)) W każdym razie jak sie wyciągnie w trakcie ssania w celu wydalenia z siebie poprzedniego posiłku, to jest zdziwiony, że sutek nie zostaje mu w buzi i drze sie jak poparzony uruchamiając opcję "zwierzak":)))

Nie karmiłam spod pachy, bo wydaje mi się to niewygodne, moje dziecię długie i do tego nie mogę siedzieć oparta chyba?? No i taka dłuższa poduszka potrzebna, a ja nie posiadam nic takiego, generalnie karmie bez akcesoriów - najwyżej kocyk rozłoże jak na narozniku w salonie sie kakrmimy, bo a nóz coś się wyleje.

ja karmie tylko na siedzaco ,w pozycji klasycznej z podlozona poducha ze wzgledu na rane po cc . zawsze wtedy jedna reke mam wolna i cos moge przy okazji porobic wiec tak mi najwygodniej:tak: z pod pachy i na lezaco tez karmiłam ale jakos te pozycje mi nie podeszly .

A ja karmię w pozycji wygodnej :-D Przeważnie w klasycznej ale czasami na leżąco. Ale nie zasypiam z Młodą przy cycu bo jak nie odbije to jest za duże ryzyko że mi w dekolt narzyga ;-)

Nie zmieniam na czas ;-)Tylko jak kupa jest albo bardzo nasikane.
Ale w tym programie mogę przy każdej zmianie pieluszki kliknąć,że zmieniona i czy tylko siku było czy kupa też. Są tam statystyki wiec wiem ile średnio dziennie pieluszek zużywam,ile kup robi. Ile średnio śpi w dzień i w nocy.
Wiadomo,że nie klikam co do minuty,ale orientacyjnie tylko. Natomiast z karmieniem mi to ułatwia sprawę bo nie musze sama pamiętać którą piersią kiedy karmiłam a do karmienia i tak zawsze telefon biorę bo wtedy sobie neta przeglądam wiec kliknąc w program to nie problem :)

podaj stronke skad wzielas ten program :)

U mnie dokładnie tak samo jak u Flaurki :) 90% zgodności bo u nas nie zawsze jest kupa podczas jedzenia(aczkolwiek czasem się zdarza).
W nocy tylko na leżąco i ja zasypiam natychmiast jak on do buzi suta weźmie,w dzień karmię siedząc na fotelu i jest to pozycja klasyczna lub krzyżowa-najczęsciej podczas karmienia przrgladam internet na komórce lub laptopa sobie na kolana biorę tudzież książkę czytam -oczywiście jeśli moja strasza latorośl mi n to pozwala,bo czasem musze ją zabawiać :)
Spod pachy nigdy nie próbowałam,bo jakoś nie miałam takiej potrzeby.

A mam pytanie do mam karmiących piersią. Jakie macie odstępy pomiędzy karmieniami? Bo u nas w ciągu dnia to jest średnio 1,5-2h a w nocy tak co 3h. Trochę często. Córcia na cycu jadła co 2,5-3h w dzień a w nocy to i 6-7h jej się zdarzało przespać jak miała tyle Adaśko teraz :)

Ostatnia edycja:
Mój cycownik za dnia je tak co 2,5-4 h zalezy czy jestesmy w domku czy na spacerze . a w nocy pierwsze karmienie jest z regulu po 5-7 h (1-2 w nocy) a potem juz normalnie co 2,5 -4 h ,u mnie codziennie inaczej;-)

Flaurka jeśli masz problem z twardymi piersiami np jeśli od strony pachy czujesz stwardnienie to właśnie pozycja z pod pachy pomaga ściągnąć pokarm z tych miejsc, tak mi położna mówiła.

reklama
joasia moj tez w dzien tak co 2h je , chyba ze jestem na spacerku to potrafi dluzej nie jesc, tylko moj cycownik malo je , possie chwile cyca i idzie spac nie moge go dobudzic zeby zjadl wiecej. W nocy roznie bywa pierwsza pobudka to tak po 3- 5h a pozniej juz co 2h.

Do góry