reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kąpiele maluszka

My też nie wyparzamy wanny. Staś przeniósł się do dużej wanny jak miał 5 miesięcy. Bardzo mu się podoba bo ma więcej miejsca... Może mieć obok siebie dużo zabawek:tak:

reklama
Ja mieszkam w bloku i niestety nie mam wanny, tylko prysznic z kabiną (na szczęście nie zasłonka!!!) i brodzikiem, więc mi się nie będzie śpiszyć do zmiany na dużą wannę, ale ja bym zmieniła gdyby dziecko pewnie i ładnie juz siedziało. A jak Natka zacznie siadać, to sie chyba u teściowej będę kąpać hihihihihi...:tak::-D

Mam pytanie kiedy wasze maluchy zaczęły kąpać się w "normalnej" wannie? Moja Nadinka ma 8 miesięcy i dalej kąpie się w wanience, ale nie wiem czy nie przerzucić się już na normalną? Od czego to zależy i kiedy powinnam to zrobić?
o ile dobrze pamiętam Rochul miał jakies dwa miesiące kiedy przenieśliśmy kapiele do duzej wanny. Radośc niesamowita:tak:
Ale słuchajcie czy wyparzać tę wanne jakos. No wicie polać wrzątkiem, bo bakterie i inne zanieczyszczenia??? Jak to z tym? Czy czyścicie tak standardowo jak do swojej kąpieli?

bez przesady. sterylnośc wokół dziecka może być wręcz szkodliwa. Wanne wystarczy umyć ( tak jak dla siebie) i porządnie opłukać;-)

Jeśli chodzi o stereylność, to zbyt przesadna może zaszkodzić. To tak, jakby chodzić ze szmatą i wycierać za każdym razem podłogę, po której raczkuje niemowlę. Wiadomo, o czystość trzeba dbać, ale pewnie w domu nikt aż takiego bałaganu nie ma, żeby tony kurzu były. Taki kontakt z bakteriami uodparnia dziecko.

Ja mieszkam w bloku i niestety nie mam wanny, tylko prysznic z kabiną (na szczęście nie zasłonka!!!) i brodzikiem, więc mi się nie będzie śpiszyć do zmiany na dużą wannę,
A my właśnie mamy prysznic z zasłonką :-D i Martynka kąpie się w brodziku od 6 miesiąca życia, najpierw na gąbkowym misiu a teraz na macie antypoślizgowej. Jest zachwycona. U teściów jest prysznic z kabiną i tam jest niewygodnie, bo ciasno.

Olo skończył rok i przywitał dużą wannę. A z tą sterylnością to żart jakiś? Rozumiem u 2-miesięczniaka się przejmować, ale u 9ciomiesięcznego dziecka to uż bym taka ostrożna nie była.

Dawidek od prawie 2 miesieyc kąpie sie w duzej wannie ... najpiew kapałam Dawidka w małej wanience w pokoju, pozniej w wanience włozonej w duzej wannie a teraz ... szaleństwo w duzej wannie ... a jesli chodzi o sterylnosc to zacytuje Irlandię ... "to zart jakis?" ... ja myje wanne jak dla siebie i porzadnie spłukuję :tak:

Fajny watek...my teraz kapiemy Kube w malej wanience wlozonej w duza...myje ja czasem przed kapaniem a czasem tylko splukuje prysznicem ;-)
Tez chyba przeniesiemy sie do duzej bo w malej miejsca na kaczuchy plywajce brak:no: a mate antypozlizgowa nabylam w sobote, juz widze radosc Kuby! :-)

Ola kąpie się z dużej wannie i bardzo jej się to podoba.jednak najczęściej to do wanny wskakuje razem z tatusiem i wtedy dopiero zaczyna szaleć.

reklama
Mam znajomą, która kąpała w dużej wannie miesięczną córeczkę, teraz kąpie tam czasami swe sznaucery, dziecko ma już 10 lat, więc spoko. Ale jak wy byście postąpiły w takiej sytuacji: 3 lectnie dziecko (mają dwójkę dzieci) kąpie się smao w łazience w wannie, a rodzice piją kawę w salonie. Łazienka co prawda otwarta, ale nigdy nic nie wiadomo. Przeciez różne rzeczy się mogą stać...

Do góry