reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kaciki dla naszych dzidzioli...

kurde, ja właśnie w rożku bym sie mniej pewnie czuła trzymając dziecko...

na razie wymysliłam, że bede uzywać jako kołderki, bo zawijac nie bedę na pewno :tak:

reklama
Ja mam rożek i będę używała,bo noworodek czuje się bezpieczniej zawinięty,jest mu przytulniej.To rady tej angielskiej super niani...

mamy taki z usztywnieniem wiec może rzeczywiscie bedzie mu łatwiej ;) no nie wiem. w każdym razie mamy tak jak chciał ;)
możecie mi powiedzieć ile i czego macie dla siebie do szpitala?
bo ja mam na razie tylko 7 szt. jednorazowych majteczek i wkładki laktacyjne 30 szt. :/
nie mam pojecia ile czego potrzeba...
aha i jeszcze pytanko. w sklepach są takie biustonosze rozpinane z przodu, między miseczkami. Czy one nadają się do karmienia?

A ja dzisiaj wkoncu upralam nasze rzeczy, troche tego jest bo czesc po Bartku i jednak troche rozu dokupilam :sorry2:
no i juz chyba mam wszystko
w nastepnym tygodniu zrobimy przemeblowanie, musimy sie jakos logistycznie ogarnac, na poczatku Mala bedzie ze mna spac w sypialni a Malz idzie do pokoju obok Bartka ( mamy dla dzieci dwa takie polaczone ze soba ) i bedzie do niego wstawal w razie co, a co dalej to sie w praniu okarze :)
drugi rozek tez uwazam za zbedny, w razie potrzeby mozna dziecko w kocyk poprostu owinac tak jak w rozek.

praktyczniejsze sa takei typowe do karmienia :tak:

ja dla siebie mam:
- 2 pary majtek siatkowych
- 1 paczke podkladow poporodowych
- 1 stanik do karmienia
- wkladki laktacyjne
- oslonki AVENT
- laktator na wszleki wypadek
- 4 koszule nocne
- kapcie
- klapki pod prysznic
- papier toaletowy i recznik papierowy do osuszania
- Tantum Rosa do mycia sie
- kosmetyki
- recznik
- szlafrok
- 2 pary skarpet
- kolo poporodowe do siadania

dla siebie do szpitala muszę wziąć 3 pizamy, koszulę do rodzenia, mam 6 majtek siatkowych, 2 staniki karmniki i kupiłam jeszcze 6 par takich zwykłych majtasów, bo zwykle noszę stringi ;-) tutaj jak nie ma komplikacji, to na drugi- trzeci dzień wysyłają do domu :tak:
do tego paczkę podkładów, podwójna pakę podpasek, 50 wkładek laktacyjnych, nakładki na sutki... tantuum rosa... eeeee juz nie pamiętam...

dostaliśmy jeden rożek i tez się zastanawiam, co po :confused:
no ale juz skoro jest, to uprałam i może z raz użyję ;-)
że niby sie dziecko przytula w tym rożku czy nosi, no ja tego nie widze wcale :confused:
nie wiadomo, jakie nasze dzieciaczki będą miały preferencje, ale część dzieci moich znajomych właśnie w rożkach sypiało przez pierwsze tygodnie, a nawet dłużej, bo lubiły być takie "związane" :tak:
ja mam jeden rożek, drugi ew. można potem dokupić, jeżeli będzie w ogóle taka potrzeba :happy2:

ja już chyba wszystko mam (takie minimum-wymagane do szpitala i na początek do domu) i cieszę się, że istnieje allegro, bo jakbym miała za częścią tych rzeczy łazić po sklepach i szukać..eh..... i cieszę się, że już teraz nie muszę za niczym "łazić" bo ledwo się poruszam a te nieodśnieżone chodniki doprowadzają mnie do szału :wściekła/y:

dzieki za listę ;) a te typowe do karmienia to te takie nieusztywniane z taka klapką? :p wybaczcie pewnie dla was to oczywiste ale ja zupełnie ciemna jestem :-D

Zapisując się do szkoły rodzenia dostałam liste rzeczy potrzebnych do naszego szpitala.Kobietka wyjaśniła mi,że np.staniki muszą być miękkie,bez drutów,nie ugniatające bo może to nawet doprowadzić do problemów z laktacją.Obok jest poradnia laktacyjna to pewnie wiedzą ci mówią.
Ja do szpitala biorę:4sztk.majtek siatkowych,kilka sztuk wkładek laktacyjnych(bo może nie będą aż tak potrzebne),3 paczki podkładów poporodowych,3szt.podkładów na łóżko,2staniki,koszula do porodu,koszula+piżama,paczka pieluch(28sztuk),1ręcznik dla dziecka+flanela,3tetrowe pieluchy,ubranka na każdy dzień(kaftanik,pajacyk),2czapeczki,2p.skarpetek,1niedrapki...itd.

reklama
w ogóle jak byłam w tym szpitalu, to napatrzyłam się, co kobiety przynoszą i z reguły u nas to 2 torby: duża dla mamy i mniejsza dla dzidzi.
te duże to przeważnie takie walizki na kólkach :-) nikt się nie czepia, bo jak tu się czepiać, kiedy sam szlafrok zajmuje tyyyle miejsca :zawstydzona/y:

a dla dzidzi mam zabrać 8 (!!!) kompletów ubranek: body+ pajace...

Do góry