reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

ja kupiłam słoiczek gerbera - wołowinka z warzywami bodajże - i jest tam pół żółtka. Mały je, aż mu się uszy trzęsą.
Mam sklep z ekologiczną żywnością i ceny nie są aż taaak straszne - 5/6zł za kg ziemniaków, albo 4 zł za pół kg marchwi, 4 zł za włoszczyznę.... A ile słoiczków się z tego zrobi :p Wychodzi znacznie taniej niż słoiczki :D

Ostatnia edycja:
reklama
Ja mieszkam obok placu targowego wiec tam zaopatrzam sie w jajka i warzywa/owoce. Jest szansa coś kupic "od chlopa" co ze swoim towarem przyjezdza i wtedy sa lepszej jakosci. Juz mniej wiecej wiem gdzie kupowac zeby warzywa nie byly przenaworzone, albo owoce sztucznie chodowane itp.

Jajka najczesciej biore ściółkowe (nr 2) albo z wolnego wybiegu (nr1) bo przyanam ze u nas na placu sa one niemal w tej samej cenie co jaja z chowu klatkowego (nr3). Teraz jak byla ta afera ze standardami dla kur przebywajacych w chowach klatkowych to musieli pozakupywac nowe i cena tych jaj poszla w gore. No a nr 2 czy 1 pozostaly niemal w tej samej cenie :)
Nieraz pokusze sie na jajka wiejskie "od bab" ktore przyjezdzaja ze swoim nabialem (maja tez ser, smietane, maslo czy kury). z tym ze wiejskie teraz to cewna po 1 zl za szt, ale dla Kubusia pewnie je zakupie :)

julianna wg mnie te ceny jednak sa wysokie za ekologiczne warzywa :)
Ja na placu ziemniaki biore po 0,80gr za kg, marchew tez w takiej cenie za kg. Przynajmnije w sezonie wiosennym ceny sa bardzo niskie, co mnie cieszy :) Bo w zimie to sie przeplacalo za to z 3 razy tyle :/

Ostatnia edycja:
Ja jak na razie mam jaja kurze od wiadomego pochodzenia :) teściowa hoduje więc mamy w fool nie przejadamy tego co mamy:-D
A na warzywka czekam posiałam marchewę i pietruchę itp. u teściowej także będę miała swoje a już schodzi ;-)a
Julianna mi też się wydaje że te ceny są z kosmosu masakra:sorry2:

ja przymierzam się do ugotowania zupki warzywnej z kalarepką ładnie już urosła w ogródku :-)

tylko jakie proporcje mamy doświadczone w gotowaniu jak radzicie ;-)

a czy ziemniaka samego ugotować czy razem z wszystkimi warzywami :sorry:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
mirelka ja gotuję wszystko razem tzn warzywa daję 2 nieduże ziemniaki, 3 średnie marchewki i kilka różyczek brokuła/kalafiora zależy co mam a ostatnio dałam kalarepki tak mniej niż połowę i było ok mały wszystko zjada ze smakiem (warzywa kroję w kostkę więc się szybko gotują) taka ilość to wychodzi 2 duże słoiczki czasem jak jestem sama to gotuję więcej i mrożę ale staram się robić co 2 dni żeby było świeże bo obrać tyle warzyw to nie jest dużo roboty:-)
Wojtuś uwielbia mikrofalówkę jak podgrzewam w niej wodę to mały szaleje z radości bo wie że coś dla niego będzie:-D:-D

mirelka daj znać czy smakowała, ja dziś gotowałam zupkę z kalafiorem ale zaczęłam pakować torby dla starszego syna na działkę i się spaliło więc będzie kalarepka z marchewką:-)

Dziewczyny jakie jogurty i twarozek podajecie dzieciaczkom? Czy taki zwykły jogurt naturalny można podawać niemowlętom? A twarozek to jaki? Zwykły biały ser?

reklama
Dziewczyny ja już 4 raz gotowałam zupkę : warzywka: kalafiorek, ziemniaczek, marchewka, kalarepka , pietruszka i seler i mięsko:cielęcinka ( osobno) i zmiksowane - Pola uwielbia :)

Do góry