reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Silikonowe sa o tyle lepsze ze mniejsza szansa podranic dziąsła malucha :)
Ja mam dlugie z silikonem z Canpol oraz z TT te co zmieniaja kolor pod wplywem temeratury.

Kuba zjadl marchewke 2 dni z rzedu i ma broblem z kupa. Teraz zrobił ale taką zbitą a nie o papkowej konsystencji. A wiec musze wdrozyc sok jablkowy na codzien.

reklama
margana, ania ja karmię sylikonową z TT, ale koleżanka mi pożyczyła taką z pojemniczkiem z której dziecko ssa jak z butelki, są takie np. z firmy lovi WIELOFUNKCYJNA BUTELKA LOVI Z ŁYŻECZKA-230ML (2208519770) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , spróbuje w poniedziałek jej podać jakiś deserek
Lena dziś jadła pierwszy raz zupkę jarzynową (marchew, ziemniak, kalafior i groszek zielony) zjadła cały słoiczek i musiałam jej dorobić 60 ml MM, mały głodek :szok:

Wczoraj byłam na kontrolnej wizycie u pediatry i powiedziała mi że Malutkiej mam wprowadzać posiłki inne niż mleko nawet 3 razy dziennie. I gdy dziecko się nie najada deserkiem lub zupka to nigdy nie podawać mleczka tylko herbatke lub soczek bo maluszki inaczej trawić mleko a inaczej inne składniki więc jak to razem mieszamy to bardzo ciezko dla jego żołądka i mogą się pojawić problemy z brzuszkiem i trawieniem. Szczerze powiedziawszy nie wiedzialam ;/ i jak ostatnio mało było marchewki to dałam zapić cycem i póżniej mieliśmy 5 mega ulań.

Hmmm, jak się dziecko nie najada zupką to jak się napije herbatki pojedzeniu to też się nie naje, tylko zapcha żołądek...

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny :)
Co do dokarmiania mleczkiem po posiłku, to ja jakoś nigdy tego nie robiłam... zawsze jak daję jej zupkę albo deserek to od razu robię jej herbatkę albo soczek do popicia (polecam herbatkę hippa malina z dziką różą, pycha! :). Właśnie tak jak Ewika napisała, mi się wydaję, że jakoś mleczko z zupą chyba nie bardzo się komponuje i może być ciężko strawne dla dzidziusia... fakt faktem, może i trochę sobie zapcha żołądek tą herbatką, ale jeśli nie dojadła to następny posiłek mleczny podaję najwcześniej zA 1-1,5 godziny... ale Julia teraz je już akie ilości, że zastępuje daniami jeden posiłek mleczny.
A co do kupek, to niestety, po wprowadzeniu nowych pokarmów mogą się one zmienić, najpierw było tylko mleczko, a tutaj tyle nowości...także jeśli dziecko nie ma większych problemów przy tej kupce, to bym się aż tak tym nie przejmowała, no chyba, że jest rzeczywiście twarda to wtedy również polecam codziennie jabłko. Julia jabłko je każdego dnia, tak w razie czego :p
A co do łyżeczek ja karmię plastikowymi TT i nam się fajnie sprawdzają, ale podejrzewam, że silikonowe byłyby jeszcze lepsze, więc się chyba zaopatrzę :)

Zgadzam sie z wami dziewczyny,jak podawalam herbatke albo soczek po posilku to bylo ok ale ostatnio poczytalam tutaj ze wy dokarmiacie czasem dzieci mlekiem po marchewce czy innym tam daniu i tez sprobowalam bo myslalam ze maly bedzie glodny i musze przyznac ze ulewal kilka godzin nawet po posilku mieszanka marchew-mleko :sorry2: wiec mieszanie mleka z marchewka czy innym nie jest dobrym pomyslem i lepiej podac troche herbatki czy soku :tak:

A my wczoraj jedlismy jablko-gruszka poraz pierwszy i Samiemu bardzo smakowalo :-) dzisiaj pierwszy raz mieszanka warzywna,ziemniak,marchew,zielony groszek :tak:

Dziewczyny, tak czytam co piszecie i się zastanawiam. Piszecie, że dajecie herbatkę do popicia i to rozumiem, ale co w przypadku jak dziecko jest głodne po zupce? No przecież herbatką nie doje? Rozumiem soczek czy deserek, ale herbatka? Jak to jest?

Ja daje tylko troszke herbatki czy soczku,nie daje calej butli mu.Po takiej zupie nie jest przeciez dziecko tak bardzo glodne ze musi dostac mleko od razu zawsze mozna odczekac chociaz ta 1h zeby podac mleko dziecku,dac czas brzuszkowi co by sobie poradzilo ze zupka czy obiadkiem ktore dostalo :tak:
Przynajmniej Ja tak robie teraz,a herbatki czy soczku z tartego jablka dostaje kolo 20ml :tak:

Mój zjada pół słoiczka i robe tak że nastepne mleko się po prostu opóźnia.A myslę że jak zacznie zjadać cały posiłek to tez mleko jedno zostanie wyeliminowane.
Problemów z kupkami nie mamy

reklama
My dziś jedliśmy dynie z ziemniakiem fe jak to brzydko pachniało, małej smakowało zjadła pół słoiczka, :tak:nowe smaki daję jej zawsze rano tak między 10-11godz.
pod koniec przyszłego tyg. zaczniemy owoce z warzyw zostało nam jeszcze szpinak z ziemniakiem i zupka warzywna:tak:

ja nigdy Liwii nie dałam mleka po jedzeniu z słoiczka, ja jej porostu danie ze słoiczka daję między mlekiem:tak:

soczków i herbatki też jej nie daje po jedzeniu on ogólnie mało pije herbatki daję soczek z łyżeczki:tak:

też nie mamy problemu z kupami:-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry