reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Dziewczyny, sorry, że znów pytam, ale jestem nowicjuszką w temacie karmienia MM.
Chciałam was spytać, ile dajecie mleczka łącznie w ciągu dnia. Ja przez długi czas dawałam Małemu 2x po 4 miarki do kaszek (rano i na kolację), czyli 240 ml. Artur ostatnio wypijał w nocy ok.320 ml. Z cycka trochę pociągnie,ale nie traktuję tego jako posiłku.

Drugie pytanie- czy słyszałyście, że można dawać dzieciom do picia herbatki owocowe np. z Herbapolu?

reklama
Angun Natalka wypija rano i wieczorem po ok.300ml MM. Do tego do tej pory dodawałam do kaszki na II śniadanie po 2 miarki, ale od wdóch dni moje dziecię odmawia jedzenia kaszek:sorry2:

Co do herbatek to ja gdzies czytałam, ze do 3 roku zycia tylko granulowane, ale nie wiem jak to w praktyce wyglada.

Angun Liwia wypija rano o 7.00 - 240ml. wieczorem ok.19.30 - 260ml wychodzi 15miarek mleka na dzień:tak: g

Margana, potworek jakie macie butelki że wychodzi ponad 300ml mleka my mamy TT i mieści tylko 260ml:tak:

Mirelka - ja mam Avent 330 ml, taką:

BUTELKA

tylko ja kupowałam w zestawie 330 ml + 260 ml (niebieska). A na nich smoczki trójprzepływowe, mleko Maluta jest na tyle gęste, że pije z III przepływu ;-)

Widze ze moj Kuba to tak jak wrobelek je przy was ;-) on pije jednorazowo 150ml mm. Raz rano, potem popludniu,potem na noc, potem w nocy. Czyli czesto a mniej. Kaszki mam juz mleczno ryzowe wiec nie dosypuje tam Bebiko. Kuba lubi mleczne posilki tak samo jak i Maciek.

BTW Maciek mi sie nawrocil z jedzeniem. Jedtem szczesliwa :-D sprobowal juz ziemniaka z kalafiorem, pieroga z serem, placka ziemniaczanego. Kazdego dnia cos nowego.

Kuba tez mi znow ladniej je obiady. Je z grudkami tylko rzadkie. Nie chce gestych. No i ziemniaki z kalafiorem czy pierogi czy nalesniki tez probowal. Daje mu probowac z naszych obiadow.

Pisze z telefonu to musze tak nastepny...

o tym piciu chcialam napisac. Ja dawalam juz Kubie herbatke owocowa. Polecam Herbapol albo Vitax. Czarnej bym nie dala. A jak potrzeba slodzic to moznaby gluzkoza.

chcialam sie wam wyspowiadac bo zgrzeszylam :p kupilam w koncu tego Kubusia Waterra z zamiarem aby dac tam Kubie napoj jakis. Poczytalam sklad (woda, cukier trzcinowy, sok 0,2%, kwasek cytrynowy, aromat). To stwierdzilam ze dam mu sie napic. Popil troche ale nadal niechetnie pije. Cokolwiek mu dam w jakiejkolwiek postaci.

Wiecie Mackowi bym nigdy nie dala takiego napoju w tym wieku. Pamietam jak mial poltorej roczku a dalam mu wtedy pierwszego Kubusia do picia zamiast bobofruta i mialam wyrzuty sumienia. Ale niedawno poczytalam sporo o skladzie sokow i napojow. Wiecie ze bobfrut ma w sobie tyle samo cukru co jupik. 10g na 100ml! A kaszki bobovity jeszcze wiecej cukru bo w porcji jednej jest od 16 do 20 g. Juz nie wiem jaki ma sens podawanie produktow dla niemowlat do 3 roku zycia, skoro ich sklad tez budzi wiele watpliwosci.

Nimfii a jakie konkretnie herbatki z Herbapolu dawałaś Maćkowi i od którego miesiąca?

Dziewczyny, Mały wypił po kolacji (czyli kaszce na 120 ml MM) butlę 180 ml mleka, potem była pobudka o 12, ale zadowolił się herbatką, o 3 chciał już mleczko (woda i smok go rozeźliły), dostał 120 ml a o 6 zjadł butlę 180 ml. Spał do 7.30 :-)
Chyba będę mu sypać do kaszek po 2 miarki mleka (tak dostał dziś na śniadanie) i będzie wtedy jadł 600 ml mleka na dobę.
Czy myślicie, żeby tak nie trzymać się sztywno i dawać tyle, ile chce?
Potworek ten pomysł z kaszką niezły, ale nie mam smoka trójprzepływowego i wczoraj ciulato leciało z tego zwykłego i Mały się wkurzał (a wszypałam może 1 czubatą miarke kleiku ryżowo-kukurydzianego).

reklama
angun jak chodzi o mleko to ja daje tyle ile dziecko chce. I Kubie i Mackowi tez.... Trzymam sie codziennego schematu zeby to byly np 3 razy w ciagu dnia w takiej samej ilosci. Moje chlopaki igdy nie pili mleka z kaszka wiec tutaj nie pomoge ;)

Herbatke owocowa malinowa z Herbapolu mialam i Kubie ja dalam jakies 2 tyg temu "slodzona" sokiem porzeczkowym produkcji mojej babci. Chcialam sprawdzic czy wypije cos takiego, ale nie chcial pic. Chcialam mu dac malinowa wlasnie teraz na okres przeziembienia :)
Jakby chcial ja pic to na pewnobym mu juz parzyla i dawala. Moja sasiadka tez ak synowi herbaty owocowe dawala juz od tego okresu. A Mackowi bardzo rzadko robie herbaty owocowe bo on woli soki.
BTW bardzo smaczna jest herbatka VITAX "owocowy raj", oraz "gruszka z melisa" (tylko nie pamietam czy to Vitax czy Herbapol, bo ja na zmiane ich kupuje.)

Do góry