reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kącik małego smakosza

reklama
makuc ja od dłuższego czasu też mam z tym problem :dry: wypisałam sobie wszystko na kartce i powiesiłam na lodówce dzięki temu przynajmniej mi sie nie powtarza ;-)
u mnie jeszcze "w asortymencie" są:
placki z owocami, pasta rybna, twarożek z jajkiem pomidorkiem i szczypiorkiem, ew. na słodko ( z owocami i miodem), ostatnio nawet sie za sałatki wzięłam takie najprostsze: jajko+ pomidor+ cebulka+ser+ wędlina+jogurt nat/majonez

makuc, alicja- tez mamproblem ze sniadankami, w kolko wlkujemy jajeczniczke, parowki, kanapki, bialy serek oraz owsianke - i tu wariantow jest duzo, z bakaliami, z owockami, najczesciej z bananem.
Ja bardziej nie kombinuje, drugie sniadanko daje jej zazwyczaj niania i nie wymagam od niejzeby racuszki smazyla

u nas twarożek tylko na kanapki położony przechodzi a owsianka jest blee niezależnie jakie urozmawicenie zrobię :sorry2: ale rzeczywiście opcja z zapisywaniem wszystkiego jest świetnym pomysłem :-)

u nas twarożek tylko na kanapki położony przechodzi a owsianka jest blee niezależnie jakie urozmawicenie zrobię :sorry2: ale rzeczywiście opcja z zapisywaniem wszystkiego jest świetnym pomysłem :-)
Dokładnie :-) Oliwia jak wraca z żłobka to jada obiad jeszcze, zawsze jedno danie, pod wieczór jakiś owoc, kisiel, kanapkę a na noc flacha. Szkoda że ma uczulenie na nabiał bo bym nie miała problemów z jogurtami, serkami, rybkami :-(

makuc, moja kruszyna tez na owsianke spogląda łaskawie tylko kiedy ją zblenduję

Hm, ja tez poszukuję jakiś ciekawych rozwiązań na kolację. W kółko kasza manna (2xtydz), lane kluski na samym żóltku (2xtydz), owsianka(2xtydz), ryż na mleku(1xtydz).
Raz zrobiłam kasze jaglaną z szuszonymi owocami, na mleku.

Dziewczyny, ja robie takie serowe placzuszki, gdzies znalazlam przepis i zaraz go Wam tu podam. Uwielbiam je, bo sa glownie z sera, malo maki i prawie nic cukru. Adasiek je bardzo lubi. Oczywiscie tylko dla dzieciaczkow, ktore toleruja nabial, niestety :-(

Delicje z sosem brzoskwiniowym

25 dag sera bialego trzykrotnie zmielonego (nigdy nie miele i dobre wychodza)
3 jajka
4 lyzki maki
sol
olej do smazenia

Sos: 6 swiezych brzoskwin
sok z pomaranczy
banan
(sosu nigdy nie robie bo mi sie nie chce, albo nie mam brzoskwin akurat :-p, ale pyszne sa i z miodem, z dzemem, polane syropem klonowym, jak ktos lubi, itp.)

Jajka rozbic, oddzielic bialka, ubic je na sztywna piane. Ser utrzec z zoltkami, delikatnie polaczyc z ubita piana, delikatnie, mieszajac, wsypywac make. Na patelni rozgrzac tluszcz i smazyc z obu stron male placuszki.
Brzoskwinie sparzyc, zdjac skorke, wyjac pestki i (5 sztuk) zmiksowac razem z obranym bananem i sokiem z pomaranczy. Powstaly sos lekko podgrzac i polac placuszki, udekorowac czastkami pozostalej brzoskwini.
To tyle. Ja czesto robie wieczorem, one sie super odgrzewaja, nawet w tosterze :-pJak mi zostanie wiecej to zamrazam (czesto robie podwojna porcje)

Poza tym, tutaj sa popularne 'pancakes' i moje ulubione dwie chochelki podaja kilka fajnych przepisow, np. ten:
Dwie Chochelki: Placuszki z ricottą

makuc ja od dłuższego czasu też mam z tym problem :dry: wypisałam sobie wszystko na kartce i powiesiłam na lodówce dzięki temu przynajmniej mi sie nie powtarza ;-)
u mnie jeszcze "w asortymencie" są:
placki z owocami, pasta rybna, twarożek z jajkiem pomidorkiem i szczypiorkiem, ew. na słodko ( z owocami i miodem), ostatnio nawet sie za sałatki wzięłam takie najprostsze: jajko+ pomidor+ cebulka+ser+ wędlina+jogurt nat/majonez

Alicja, wooow, ale jadlospis. Pawel takie rzeczy to chyba za rok sprobuje. Dzis zjadl z 5 lyzeczek jajecznicy na pomidorze, do tego samego malego pomidorka i powiedzial: dziekuje, juz sie najadlem...a przepraszam, popil inką...

reklama
Do góry