Melisska, zaciekawiłaś mnie tymi kotlecikami z kaszy gryczanej . Muszę sobie zrobić, spróbować. Warzywa trzesz na grubych oczkach, czy miksujesz? Kasza taka cała, ugotowana, bez rozdrabniania? I tylko jajko skleja i do smażenia, tak?
reklama
Melisska32
Fanka BB :)
Dzag ja wolę na grubej tarce warzywa, ale to kwestia upodobań, daję je z odrobinką wody do podgotowania żeby nie były surowe, kasza w całości, tylko ugotowana. Jajko skleja i kasza też raczej się klei, ale za mało i mogłyby się rozpadać.
Jak lubisz tego rodzaju dania to polecam stronkę : http://smak-zdrowia.blogspot.com/p/kotlety-i-placki-jarskie.html
Ja ją bardzo lubię bo dużo przepisów warzywnych, albo jak kto woli jarskich, są super proste, szybkie i całkiem smaczne. Oczywiście przyprawiam po swojemu i często coś zmieniam, ale jako inspiracje jak najbardziej polecam.
Jak lubisz tego rodzaju dania to polecam stronkę : http://smak-zdrowia.blogspot.com/p/kotlety-i-placki-jarskie.html
Ja ją bardzo lubię bo dużo przepisów warzywnych, albo jak kto woli jarskich, są super proste, szybkie i całkiem smaczne. Oczywiście przyprawiam po swojemu i często coś zmieniam, ale jako inspiracje jak najbardziej polecam.
kreatorka
Mama Niny i Blanki :)
Moje ulubione ciasto
Shrek:
Biszkopt:
1. 5 jajek
2. 5 łyżek cukru
3. 5 łyżek mąki pszennej
4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. 2 łyżki oleju
7. 5-6 kropel zapachu do ciasta (ja nie daję, nie lubię sztucznych zapachów)
Masa Shrek'a 1 :
1. Duża butelka zielonego Pysia lub Kubusia
2. 2 duże budynie śmietankowe
Masa Shrek'a 2:
1. 400 ml śmietanki 36%
2. galaretka zielona
Ponadto:
Duża paczka delicji
2 zielone galaretki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka jajek ubij na sztywną pianę, ubijaj dalej z cukrem, żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawaj mąki oraz proszek do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
Masa Shrek'a 1:
Oba budynie rozpuść w 1,5 szklanki Pysia/Kubusia. Pozostały napój zagotuj. Powoli wlewaj rozpuszczone budynie do gotującego się napoju, aż do uzyskasz konsystencję gęstego budyniu. Gorącą masę rozprowadź na lekko przestudzonym biszkopcie. Gdy masa przestygnie ułóż na niej delicje.
Masa Shrek'a 2:
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw do przestudzenia. Ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną galaretkę i dalej ubijaj. Następnie wyłóż ubita masę na delicje.
Dwie galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody. Gdy galaretka lekko stężeje wylej ją na masę ze śmietanki. Ciasto należy trzymać w lodówce.
Shrek:
Biszkopt:
1. 5 jajek
2. 5 łyżek cukru
3. 5 łyżek mąki pszennej
4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. 2 łyżki oleju
7. 5-6 kropel zapachu do ciasta (ja nie daję, nie lubię sztucznych zapachów)
Masa Shrek'a 1 :
1. Duża butelka zielonego Pysia lub Kubusia
2. 2 duże budynie śmietankowe
Masa Shrek'a 2:
1. 400 ml śmietanki 36%
2. galaretka zielona
Ponadto:
Duża paczka delicji
2 zielone galaretki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka jajek ubij na sztywną pianę, ubijaj dalej z cukrem, żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawaj mąki oraz proszek do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
Masa Shrek'a 1:
Oba budynie rozpuść w 1,5 szklanki Pysia/Kubusia. Pozostały napój zagotuj. Powoli wlewaj rozpuszczone budynie do gotującego się napoju, aż do uzyskasz konsystencję gęstego budyniu. Gorącą masę rozprowadź na lekko przestudzonym biszkopcie. Gdy masa przestygnie ułóż na niej delicje.
Masa Shrek'a 2:
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw do przestudzenia. Ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną galaretkę i dalej ubijaj. Następnie wyłóż ubita masę na delicje.
Dwie galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody. Gdy galaretka lekko stężeje wylej ją na masę ze śmietanki. Ciasto należy trzymać w lodówce.
Załączniki
traktorzystka
Fanka BB :)
Jakie fajowe. A w tortownicy robilas czy w duzej blasze?
kreatorka
Mama Niny i Blanki :)
Jakie fajowe. A w tortownicy robilas czy w duzej blasze?
Robię w dużej takiej 36x26 i jest prawie do samej góry, więc mniejszej nie polecam
Ciasto jest mega pyszne i wyglądem i smakiem pobija serca dorosłych i dzieci
Chlebek- mega prosty pRzepis a chleb pyyyysznyyyy
Link do: Prosto, lekko i przyjemnie.
Link do: Prosto, lekko i przyjemnie.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 34 tys
Podziel się: