reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

JEDZONKO !!!

reklama
pisałam, że ostatnio mam fazę na słodko-słone

No to teraz coś. Na ciepło to obiad, na zimno sałatka:

OBIADO-SAŁATKA

składniki:
puszka brzoskwiń
3 piersi z kurczaka
kurkuma lub curry (dużo)
czosnek pół główki
trochę majonezu (to już zależy od Was ile)
dobry makaron świderki

wykonanie:
Wszystko co się da pokroić w kostkę. Piersi usmażyć w tej dużej ilości kurkumy z przeciśniętym czosnkiem (ja dodaję pod koniec smażenia i część zostawiam jeszcze aby dodać na sam koniec robienia obiado-sałatki). Do usmażonych piersi dorzucam pokrojone brzoskwinie i trochę soku z tych brzoskwiń. Trochę się to dusi. Na koniec dodają majonez - u mnie ok pół szklanki, u koleżanki cała.
W międzyczasie gotuje makaron.
Na koniec mieszam wszystko ze sobą i dodaję resztę czosnku.
 
Na zyczenie Rybci :-)
pół kilo mąki
300 ml mleka
50g masla
szczypta soli
4 łyzki cukru
2 dag drożdzy

1 żółtko do posmarowania

W garnuszku polaczyc rozkruszone drozdze, ok 4-6 lyzek lekko podgrzanego mleczka ( nie gorace) i 4 lyzki cukru i troszke(ok 1 lyzki) maki i wymieszac i zostawic w cieple mijesce niech wyrosnie, tak ok 20-30 minut.
potem polączyc to z reszta maki, szczypta soli, mleka (podgrzanego) i masla (mozna roztopic w podgrzewanym mleczku), mozna dodac jescze ok pol szklanki cukru, jak chcecie slodką zrobic. Wyrobic (rękami :-) gladkie ciasto i zostawic na ok 30-40 minut w cieple, przykryte! sciereczka żz podwoi swoja objetosc.Przy wyrabianiu jak sie bedzie bardzo do rak kleiło to mozna dodac troszke maki, ale nie za duzo by nie bylo twarde,! :) Potem podzielić na 3 czesci, zrobić wałeczki i zaplec warkoczyk :D posmarować foremke olejem , wsadzić chaleczke, posmarować pędzelkiem chałeczke żółtkiem i posyp kruszonką ( 2 lyzki cukru, 2mąki i 2 masła, wyrobic na kruszonke, widelcem lub reką)
piec w 160-180 stopni ok 20-25 minut ( na termoobiegu) ale lepie sprawdzać bo w zaleznosci od piekarnika czasami jest to 15 minut a czasami 35. (musi byc rumiana)
smacznego :-)
 
Chyba tu ślinotoku dostanę.
Nie mogę przejść obojętnie obok chałki, bo zawsze woła do mnie żebym ją kupiła i zjadła.
 
Joaska to masz to samo co ja ale za mną woła chałka weź mnie i zjedz ja chce z Tobą do domu.Ale teraz mamy prosty przepis to można samemu zrobić.
Dziękuje margarett za przepis.
 
reklama
a moja mama kupila sobie ostatnio maszynke do pieczenia chlaba ... musze do niej zadzwonic i zapytac sie jak smakowal - moze tez sobie zafunduje ... najlepsze jest to ze wsypujesz skladniki i nic nie muszisz robic - maszynka sama ugniata ciasti i piecze :)
 
Do góry