reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jedzenie- przepisy,porady kulinarne :)

szyszunka princi Kamila1 dziewczyny ja też całkiem nadawno przerabiałam motyw z niejadkiem i byłam nieziemsko zaskoczona, bo Oliwia zawsze lubiła mięsko, pizze, spaghetti a tu nagle nic, tylko chlebek z masełkiem, ziemniaczki i buraczki, zupy prawie wcale a o jakimś mięsie czy rybie to nawet nie było mowy:no::no:Chudła mi w oczach i byłam nawet u lekarza, ale lekarka kazała zrobić badania, pooglądała , porozmawiała z nią i kazała mi to przetrzymać, jeśli chce chleb z masłem to niech jada na śniadanie, kolacje, podwieczorek nawet na obiad, nie mogłam za bardzo się zgodzić z tą opinią ale trudno tak robiłam, a i jeszcze kupiłyśmy syropek na apetyt daje się go na pół godzinki przed jedzeniem - Citropepsin!!Niejedzenie trwało około 2 miesięcy z takimi kilkudniowymi przerwami , wczoraj po zjedzeniu dwóch jajek na miękko na śniadanie i rosołku po godzince sama przybiegła, żebym naszykowała jej drugie danko bo już jest głodna:-):-):-)A wczoraj serwowałam piersi z majonezem zapiekane na porach, bardzo lubimy to danie:tak::tak:Tak więc albo spróbujecie to przetrzymać a niech dzieciaczki jedzą to co lubią, albo jakimiś podstępami spróbujecie je dokarmiać:):)A i jeszcze jedno , u nas niejedzenie zaczęło się również od tego, że w przedszkolu koleżanki też nie jedzą!!!!Po interwencji u pani teraz dzieciaczki są bardziej dopilnowywane z jedzeniem:):)

reklama
witam w klubie niejadkow!!!Moj 3 latek uwielbia-suchy chlebek albo sama wedlinke, ziemniaki, zero miesa, zupa tylko pomidorowa;-)ale jakos zyje i ja go do jedzenia nie zmuszam, to chyba taki wiek...mojej kolezanki syn ma to samo...Oli za to duzo pije;-)

No dzis na sniadanie platki..typu kangusy.. bez mleka !"Same platki,bez mleka, nie luibie !" ... Je je je sobie.. a ja podeszlam,nalalam jej mleka.. a ona "nie lubie uee" Ja mowie lubisz kotek, dosypac ci platkow? "Yhy-odpowiedziala. Dosypalam platkow, zjadla cala miche.... i dosypywalam jej 3 raz...i zjadla...
A malo co nie bylo awantury,bo ona nie chce mleka... bo NAGLE nie lubi...

Wiec o co kaman ? O to kto tu rzadzi, czy o kwestie smakowe ? Raczej nie sadze,skoro je a niby nie lubi...

Natomiast wczoraj dalam jej ziemniakow to malo co przy stole nie zwrocila... i jak juz sie uprze,ze nie lubi (co lubila wczesniej) to az sie krztusi,lzy w oczach i wypluwa...:-(

agawa ja pamietam taki odcinek w "rozmowach w toku" jak babeczka sie skarzyla,ze jej dziecko chce jesc tylko nalesniki przez caly dzien ! I nic innego... a Superniania powiedziala "To prosze jej robic nalesniki,za kazdym razem... i niech je tylko nalesni Stopniowo dodawac inne skladniki do srodka.."
Wtedy wydawalo mi sie to szalone... a teraz juz wiem,ze i Superniania i twoja pani doktor mialy racje..

A syropek na apetyt.. hm nie slyszalam,ale chyba kupie jak bede w PL hehe :-D

Princi też to oglądałam, faktycznie chyba to racja, bo widziałaś co się z tą dziewczynką stało jak mama próbowała jej na chama wciskać jedzenie. Moim zdaniem nic na siłę, niech je co lubi, a ewentualnie stopniowo dodawać nowe składniki.

dziewczyny, z tym niejedzeniem ( co prawda nie mam starszych dzieci ale z własnej autopcji) , gdy byłam mała kolo 5 lat moze mniej, babcia wpychała mi zupy mleczne, do tej pory mam awersje do mleka a na sam zapach ciepłego mam odruchy :baffled: innym razem wpychała we mnie serdelki, zwróciłam je no a jak to babcia mówiła że udaję (nota bene trafiłam zaraz tego samego wieczora do szpitala (wyrostek)) ale przez takie "na siłę" mozna niezłej traumy nabawić się.
Tak więc nie przejmować się i dawać to co dziecko lubi (pomijając cukierki i inne słodycze), nie dawać nic pomiędzy posiłkami i te słodycze chipsy ect wykreślić z jadłospisu.

Ja w sobotę chciałam pierwszy raz mojemu Miłoszkowi dać jabłuszko. Jakie było moje zdziwienie jak moje dziecko zaczeło się krzywić i jabłuszko było beee. No to mówie może za kwaśne... dałam mu z bobofruta jabłuszko z marchewką bo marchewą sie zajadał... też nie:-( W niedzielę to nawet marchewki nie chciał jeść:-( Zjadł za drugim podejściem a za 2 godziny to zwymiotował:-( Nie wiem jaki tego powód. Myślałam że jabłuszkiem się będzie zajadał bo Wasze dzieciaczki tak je wsuwają. Może powodem jest katarek? bo tatuś nas wszystkich pozarażał. No ale mleczko zjada bez problemu więc nie wiem jaki powód

Jogobelka, u nas katarek i też niechęć do jedzonka.
U starszej córki zawsze przy katarku tak było, do tego u mojego też katarek i też dochodzą "wymioty", częste ulewanie. Moja lekarka tłumaczyła, ze apetyt przy katarku kiepski, bo katar się nie trawi i zalega w żołądku, wiec albo wyjdzie dołem, albo górą, ale lepiej jak dziecko nawet zwymiotuje, jak ma to mu zalegać i zalegac.

Jak to jest że wszystkie dzieci uwielbiają zupę pomidorową:-D i keczup:tak:
Za to pomidory niekoniecznie :confused:

Mojej niuni nie smakują zupki:-(baaardzo ciężko mi się karmi i nie jest to niechęć do łyżeczki bo deserki je chętnie chociaż nie potrafi ładnie otwierać buzi. Ostatnio w poradniku pt "Język niemowląt" przeczytałam że nie powinno się wprowadzać pokarmów przed 6 mż poniważ do tego czasu dziecko ma odruch wysuwania języka(faktycznie)co utrudnia karmienie. Wkleję fragment tekstu na ten temat:
"Wi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]kszo[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ść [/FONT][/FONT]pediatrów nie zaleca wprowadzania sta[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]ych pokarmów przed uko[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ń[/FONT][/FONT]czeniem przez dziecko szóstego miesi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]ca [FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]ycia. Zgadzam si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]z t[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą [/FONT][/FONT]zasad[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT], z wyj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]tkiem niemowl[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]t bardzo du[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]ych (osi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]gaj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]cych po czterech miesi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]cach wag[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]w granicach 8,5-11 kg) oraz cierpi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]cych na refluks (odp[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]yw) [FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]o[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]łą[/FONT][/FONT]dkowo-prze[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]ykowy. Po sze[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ś[/FONT][/FONT]ciu miesi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]cach u niemowl[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]t zwi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]ksza si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]zapotrzebowanie na [FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]elazo zawarte w pokarmach sta[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]ych, poniewa[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż [/FONT][/FONT]organiczne zapasy tego pierwiastka s[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą [/FONT][/FONT]ju[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż [/FONT][/FONT]w tym momencie bliskie wyczerpania. Zanika w tym czasie równie[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż [/FONT][/FONT]odruch wysuwania j[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]zyka, do którego cokolwiek dotyka (np. brodawka lub [FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]y[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]eczka), dzi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]ki czemu dziecko mo[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]e bez przeszkód prze[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]yka[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć [/FONT][/FONT]pokarmy pó[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]p[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]ynne. W po[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]owie pierwszego roku zwi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]ksza si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]tak[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]e kontrola ruchów g[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]owy i szyi, w zwi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]zku czym pojawia si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]mo[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]liwo[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ść [/FONT][/FONT]komunikowania braku zainteresowania pokarmem lub kontynuacj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą [/FONT][/FONT]jedzenia przez odwracanie g[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]owy i odchylanie jej do ty[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]u."

reklama
Do góry