reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jaki wózek, łóżeczko i inne akcesoria wybrac?

I jeszcze:
  • 2. Czy niemowlę może dotykać nóżkami oparcia fotela?

Dziecko w foteliku 0-13 kg może dotykać nóżkami oparcia siedzenia samochodowego. O ile jego głowa nie wystaje powyżej górnej krawędzi fotelika, dziecko mieści się w przedziale wagowym fotelika a pasy dają się prawidłowo zapiąć, to dziecko powinno nadal używać tego fotelika. W żadnym wypadku nie jest to kryterium zmiany tego fotelika na większy.
  • 3. Kiedy zmienić fotelik na większy?

Podstawowe kryteria zmiany fotelika na większy to:
    1) Waga dziecka przekracza limit dopuszczalny dla danego fotelika
    2) Głowa dla fotelików 0-13 kg lub linia oczu dla pozostałych fotelików wystaje ponad górną krawędź oparcia fotelika
    3) Pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć. (Problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13kg, najczęściej w okresie zimowym)
  • 10. Od kiedy dziecko w foteliku można wozić przodem?

Minimum zalecane obecnie przez biomechaników to osiągnięcie przez dziecko wagi 13 kg.

reklama
My jeszcze nadal używamy tego pierwszego (Chicco do 13 kg). Ania bez problemu się jeszcze mieści (nigdy nie ubieramy jej kombinezonu do samochodu, bo za ciepło)

Właśnie przeglądałam różne testy fotelików (łącznie z niemiecką stroną ADAC) i wyszło mi, że najbezpieczniejsze i najlepsze są foteliki z ISOFIXem. Niestety nie posiadam. A z tych bez ISOFIXu to Maxi Cosi Tobi. Dużo funkcji, bardzo dużo kolorów, ale cena :baffled: (ok.870zł).
Któraś z was ma chyba ten fotelik - Abryz? Głuszek?

Ja mam ten:

Fotelik samochodowy Iseos Safe Side kolor 015 Sporty Navy ł
pixel_trans.gif

Kliknij aby powiększyć
Kliknij aby powiększyć

Fotelik samochodowy Iseos Safe Side firmy Bebe Confort, przeznaczony jest dla dzieci od około 6 miesiąca aż do osiągnmięcia wagi 18 kg. Do 9 kg dziecko powinno być przewożone tyłem do kierunku jazdy, powyżej 9 kg przodem do kierunku jazdy. Fotelik wyposażony jest w specjalne zaczepy do przytrzymywania pasów wewnętrznych podczas wkładania dziecka. Rozmiary fotelika zostały dostosowane do wszystkich modeli samochodów. Wysokie boki fotelika z systemem Safe Side i ochronny zagłówek stanowią dodatkową ochronę dziecka. Pięciopunktowe pasy posiadają miękkie ochraniacze. Fotelik posiada centralne sterowanie długością pasów oraz klamrę przytrzymującą pas mocujący. Podwójny system Modulo Safe umożliwia szybkie dopasowanie fotelika do wielkości dziecka i aktualnych potrzeb, dlatego fotelik nazywany jest "rosnącym wraz z dzieckiem" - pokrętłem wewnętrznym reguluje się szerokość fotelika w granicach od 40 do 55 cm, a pokrętłem zewnętrznym płynnie ustawiamy nachylenie fotelika od pozycji siedzącej do półleżącej.

O ja pier...:szok: :zawstydzona/y: Jak babcie kocham toc to nasz grat (samochod) nie duzo wiecej kosztował:eek:;-) Moze to głupio zabrzmi ale nie dałabym tyle za fotelik...wydaje mi sie ze jak ma atesty i jest nie za mały i nie za duzy to jest ok i tanszy model...
Mandarynka my tez nadal w tym do 13 i to tanszym bo Deltima...No to mamy niby jeszcze kilogram do zmiany bo Alek wazy 8, choc nie widze potrzeby, no moze jak na długosc jeszcze podrosnie to bedzie mu nie wygodnie z nogami na oparciu...a dlaczego niby te maja ze do 13 kg jak po 9 trzeba zmienic:confused:

a ja musialam wczesniej przesadzic Julcie na wiekszy fotelik (mielismy od 0 do 9kg) Julcia wazyla cos ponad 7kg ale jej glowka wystawala z fotelika(wysoka bedzie dziewuszka) i kupilismy chicco key1.

hmmmmmmmm to może porozmawiajmy o fotelikach z niższej półki ;-) My jeszcze jeździmy w małym tzn 0-18 kg. narazie spokojnie się mieści ale widzę że zaczyna marudzić w pozycji półleżącej.
Dzisiaj zaczepiłam babeczkę która miała ten wózek, nawet pozwoliłam mi go poprowadzić i podnieść, wjechać na krawężniki itp. sama jestem zdziwiona że czasem taka bezczelna jestem :happy: i obcych ludzi zaczepiam :cool2: Wózek Baby Dreams SPRINT MEGA GRATISY+ WYSYŁKA 0 (166083785) - Aukcje internetowe Allegro
ale wózeczk jest spoko i chyba się skuszę, po wypłacie oczywiście :-p
Coprawda w tym miesiącu już jest po wypłacie, ale jakoś się czuję że jestem przed wypłatą :p :)))))))))

Ewe. Ladny wozeczek no i przystepna cena:) my jeszcze nie myslimy o spacerowce tzn mamy wozek gleboko spacerowy i jak sie go przerobi na spacerowy to jest calkiem calkiem, Aaaaaa.. no bo sie nie chwalilam. Kupilismy inglessime magnum w komisie za 150 zl w naprawde super stanie tak wiec chyba dobry interes?

Angie to zależy od fotelika, bo jedne są od 0-9kg i trzeba zmienić gdy dziecko ma 9kg, ale są też od 0-13kg i od 0-18 i wtedy można zmienić później, chyba, że główka dziecka wystaje ponad fotelik. Ania już ma ponad 9kg, ale jeszcze się spokojnie mieści, a nasz fotelik jest do 13kg. Przeczytaj to co wkleiłam w poprzednich postach (wytłuszczony drukiem).

Co do tego fotelika Maxi Cosi co napisałam też uważam, że za drogi. Szkoda by mi było tyle kasy na niego.

reklama
Mandarynka czytałam twoj post i zrozumiałam tylko cos chyba zle zrozumiałam z postu Abryzki:zawstydzona/y: bo ona napisała o tym konkretnym foteliku a ja pomyslałam, ze jest jakas zasada taka, ze dziecko jak osiaga 9 kg to trzeba wozic przodem a te foteliki do 13 kg przeciez sa tyłem montowane wiec trza zmiecnic:confused: Oki skapnełam w czym rzecz;-)

Do góry