reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jaki kolor oczu?

Kasia3257

Zaciekawiona BB
Witam moje dzieciątko ma dwa miesiące i zauważyłam, że zmienia jej się barwa oczu ale nie potrafię jej określić czy może ktoś mi pomoże określić czy zmienia jej się bardziej ku kolorowi brązowemu czy zielonemu? Ja mam oczy brązowe a mąż zielone.

Załączniki

• IMG_1653.jpeg
    IMG_1653.jpeg
    917,2 KB · Wyświetleń: 438
  • IMG_1665.jpeg
    IMG_1665.jpeg
    947,8 KB · Wyświetleń: 117
  • IMG_1654.jpeg
    IMG_1654.jpeg
    1 MB · Wyświetleń: 118
reklama
Witam moje dzieciątko ma dwa miesiące i zauważyłam, że zmienia jej się barwa oczu ale nie potrafię jej określić czy może ktoś mi pomoże określić czy zmienia jej się bardziej ku kolorowi brązowemu czy zielonemu? Ja mam oczy brązowe a mąż zielone.
To na razie nie jest docelowy kolor oczu. Syn miał szare tak jak ja i zaczęły mu się zmieniać na piwne po tacie, teraz ma od środka piwne a na brzegach nadal szarawe, a ma już 3,5 roku. To się jeszcze będzie zmieniać :) U nas z podobnego odcienia zrobiły się właśnie piwne (bursztynowe).

Fajne :)
Chyba idą bardziej w brąz. Ogólnie chyba trudniej o zielone oczy.
Moje urodziły się z czarnymi jak węgle i zajaśniały im do ciemnego brązu na razie.

Moja urodziła się z granatowymi ale fajnie jakby jednak miała brązowe 🥰 tylko zjasnialy jej trochę od porodu i były nawet takie pod szary.. czy zmiana koloru gdy już zaczyna się zmieniać długo trwa?

Starsza ma zielone oczy po mezu. Dlugo miala niebieskie i pozniej jej sie zmienily na zielone.
Mlodsza ma brazowe po mnie. I bardzo krotko po urodzeniu zaczely jej ciemniec. Na poczatku mialy wlasnie taki kolor jak na zdjeciu.

W sumie to ja mam można powiedzieć bardziej piwne oczy niż te faktycznie brązowe 😊 więc może pójdą w tym kierunku i trochę pociemnieją 😊

A czy któraś z Was spotkała się z taką sytuacją zeby kolor zielony mógł zmienić się na bardziej brązowy? Czy jeżeli oczy zmieniają się na kolor brązowy to przechodzą przez różne kolory? Jak wyglada zmiana koloru oczu z szarych do brązowych?

Ja bym bardziej uderzyła w brąz lub piwne. Kolor oczu może się zmienić do 5 roku życia. Nie mam doświadczenia bo moja córka od urodzenia ma niebieskie i takie jej zostały po tacie a ma już 6 lat. Synkowi koleżanki zaczął się zmieniać kolor na brązowy jak miał kilka miesięcy i jak na razie takie zostają a też ma 6 lat. Myślę, że już się nie zmienią.

reklama
To na razie nie jest docelowy kolor oczu. Syn miał szare tak jak ja i zaczęły mu się zmieniać na piwne po tacie, teraz ma od środka piwne a na brzegach nadal szarawe, a ma już 3,5 roku. To się jeszcze będzie zmieniać :) U nas z podobnego odcienia zrobiły się właśnie piwne (bursztynowe).
Myślę, że to się już nie zmieni. Dwa kolory tęczówki się zdarzają jest to tzw. heterochromia.

Do góry