reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jaki fotelik samochodowy wybrać?

A my od lipca mamy ISIS Fix firmy Cybex w kategorii wagowej 9-36.
Sprawdza się znakomicie. Dobrze trzyma się w aucie, nie trzeba kombinatoryki uprawiać przy zapinaniu dziecka. Bardzo dobrze wypada w testach.
Jak córcia była malutka jeździła w foteliku 0+ Baby Zero firmy CasualPlay kupionym w zestawie z wózkiem.

reklama
Witam,

Przy wyborze fotelika samochodowego bardzo ważne jest dobranie go do wagi, wzrostu oraz wieku młodego pasażera.
W dzisiejszych czasach sama homologacja nie wystarcza, dlatego zalecamy zakup fotelika, który uzyskał wysokie oceny w niezależnych testach zderzeniowych np.ADAC. Więcej informacji na temat wyboru bezpiecznego fotelika samochodowego znajdziecie tutaj : JAKI FOTELIK SAMOCHODOWY WYBRAĆ - BABYLAND

Przykładowe polecane modele :

W grupie wagowej 0-13 kg :

BeSafe Izi Go
Cybex Aton

W grupie wagowej 9-18 kg :

BeSafe Izi Combi X3 ISOFIX
Romer King Plus
Kiddy PhoenixFix Pro2

W grupie wagowej 15-36 kg :

Kiddy CruiserFix
Romer KID FIX

Pozdrawiam

Adam Płotkowski
Wózki dziecięce, foteliki samochodowe i inne akcesoria - BabyLand

ja polecam zajrzeć na stronę testów wszystkich fotelików, wybrać ten, który ma dobre wyniki i jest korzystny cenowo.

tak to jest ważne, ale przy okazji musi być też wygodny dla dziecka, my mamy maxi cosi fotelik i jak posadziliśmy córeczkę to od razu była zadowolona, ale za to w foteliku od siostry był jeden wielki ryk

dokladnie, ja ufam maxi cosi glownie ze wzgledu na testy bezpieczenstwa oraz wygode komfort dziecka. montaz jest rowniez latwy intuicyjny no i nasz bobas nie wierci sie jak szalony w foteliku tylko siedzi spokojnie :)

dokładnie na fotelik i wózek nie ma co żałować w końcu dziecko w nim spędza najwięcej czasu :) z tego co widziałam w rangingach to maxi cosi jest jedną z pierwszych marek.

Ja mam chicco x pace 9-18 (ma świetne odchylenie i dziecku lepiej się śpi), później przerzucam sie na romera kidfix xp sict, chyba że do tego czasu wyprodukuja coś bardziej bezpiecznego.

Dziewczyny, w temacie fotelikowym bardzo ważne są 3 rzeczy.

1. Niech drugi fotelik będzie nadal fotelikiem montowanym tyłem do kierunku jazdy, tak samo, jak pierwszy. Jest mnóstwo modeli tzw. fotelików RWF w kategorii wagowej 9-18 a nawet 9-25. Ja wiem, że u nas wszyscy prześcigają się w przesadzaniu dziecka przodem do świata i wydaje im się, że w ten sposób dziecku wygodniej, więcej widzi, jest szczęśliwsze. Nie jest, to tylko nasza interpretacja. Za to z uwagi na anatomię, jego kark jest zagrożony. Żaden fotelik montowany przodem do kierunku jazdy, nawet te pięciogwiazdkowe, nie przechodzi TestPlus właśnie z tego względu. Tyłem do kierunku jazdy powinniśmy wozić dzieci przynajmniej do 3 roku życia. Głowa małego dziecka jest bardzo duża i ciężka w stosunku do reszty ciała i z tego względu wożenie go przodem do kierunku jazdy nie jest bezpieczne. Zainteresowanych odsyłam do Google'a, bez problemu znajdziecie wyczerpujące informacje naukowe na ten temat oraz filmiki z testów zderzeniowych, które pokażą czarno na białym, dlaczego to takie ważne.

2. Niezależnie od tego, jaki fotelik wybierzecie, pasy muszą być bardzo mocno dociągnięte - tak, żeby nie dało się ich "uszczypnąć". Za lekko dociągnięte pasy spowodują, że podczas wypadku dziecko się z nich wyślizgnie. Działają wtedy ogromne siły.

3. Nigdy nie zapinamy pasów na kurtkę/kombinezon. Dotyczy to również dzieci w fotelikach 0-13. I Was, dorosłych, również. Wiem, że zimą często to dość trudne. W 0-13 można dziecko zapiąć i dopiero otulić kocami. Ewentualnie kupić śpiwór bez nogawek, z dziurą na pasy i wtedy te pasy zapiąć pod kombinezonem. Starsze dzieci albo rozbieramy z kurtki, zapinamy w foteliku i nakładamy im kurtkę tył na przód, albo przynajmniej rozpinamy kurtkę, wyciągamy ją po bokach, zapinamy pasy i dopiero zapinamy kurtkę na pasy (lepiej na napy niż na suwak, żeby w razie czego można było dziecko szybko i sprawnie z fotelika wyjąć). Chodzi o to, że podczas zderzenia kurtka/kombinezon ulega sprasowaniu a dziecko wyślizguje się z pasów i wypada z fotelika. To samo się tyczy dorosłych, jeśli nie chcecie "zanurkować" pod pasami, zawsze rozpinajcie kurtkę i dopiero wtedy zapinajcie pasy - i mocno je dociągajcie.

reklama
Co do punktu trzeciego włos się na głowie jeży jak się widzi zimą dzieci przewożone w grubych puchowych kombinezonach. Bezpieczeństwa na najwyższym poziomie nie da nam wówczas nawet najlepszy i najdroższy fotelik.

Do góry