reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jaki fotelik samochodowy wybrać?

reklama
Witam wszystkich, jako, że jest to mój pierwszy post.
Z żoną chcemy zrobić prezent na narodziny jej siostrzeńca:), po ustaleniu ze szczęśliwymi przyszłymi rodzicami kupujemy fotelik - nosidełko. Jak, że żona ostatnio nie ma czasu na mnie spoczywa obowiązek wyboru odpowiedniego prezentu. Z tego co patrzyłem, podajacie produktych dla większych maluchów (swoją drogą chcemy też im kupić później Coneco Zenith 9-25 kg skoro tak go chwalicie). Obecnie myślę o X-Lander X-Car taki: http://www.mediapasaz.pl/x-lander-xcar/x-car-orange.html Czy ktoś mógłby podzielić się opinią?

Pozdrawiam,
Filip

Powiem szczerze że nie mam znajomych z tymi modelami żeby napisać czy są ok.
Ja moge polecić fotelik firmy Maxi Cosi (my mamy taki dla córki - od 9 kg - Maxo Cosi Tobi) Jeździ w nim już bardzo długo i nie mam żadnych zastrzeżeń. Łatwo sie pierze pokrowiec, szelki są sztywne nad ramionami przez co szybko zapinamy małą, rozkłada się jak Lila śpi itd. Jeździ z nami często (przedszkole, babcia) więc bezpieczeństwo jest dla nas priorytetem.

Teraz dla synka w drodze planujemy zakupić też Maxi Cosi. Nie są tanie ale jeżeli chodzi o bezpieczeństwo usytuowane wysoko. Opinie też ma pozytywne.

Ja również polecam maxi cosi cabrio fix my mieliśmy i bylismy z niego bardzo zadowoleni. Zreszta przy wyborze fotelika dobrze jest sprawdzić jak wypadły w testach zderzeniowych bo niestety te co maja atesty często w testach zderzeniowych wypadają fatalnie np.Chicco Proxima 0-18 kg gdzie pasy wyrywały się wraz z dzieckiem :wściekła/y: Przed zakupem radzę zapoznac się z testami na stronie fotelik.info :: foteliki samochodowe dla dzieci

Po pierwsze nie widzę sensu kupowania fotelika z kategorii wagowej 9-25 gdyż foteliki z tej grupy uzyskują bardzo słabe noty w testach bezpieczeństwa!

Po drugie - taki fotelik i tak nie uchroni nikogo przed zakupem kolejnego fotelika do 36kg (kategoria 15-36)

Po trzecie - zdecydowanie polecam BEZPIECZNY fotelik samochodowy z bezpiecznego przedziału wagowego - 9-18.

Zanim padną pytania o modele z 9-18 to bardzo dobrze w testach ADAC wypadły modele: King Plus (RÖMER), Priorifix (MAXI COSI), Safefix plus TT (Isofix) (RÖMER), Tobi (Modell 2009) (MAXI COSI), Safefix Plus (Isofix) (RÖMER), Duo Plus (Isofix) (RÖMER) oraz Infinity Pro (KIDDY) - jak widać wybór jest spory, cenowo też jest spora rozpiętość.

Osobiście polecam RÖMER gdyż bezpieczne foteliki samochodowe to ich domena.

Witam,
ja polecam MAXI COSI PRIORI XP. Fotelik szeroki, 3 poziomy regulacji siedziska, napinacz pasa bezpieczeństwa. Mój syn jest zadowolny. Ale najlepiej przymierzyć fotelik do siedzenia w samochodzie bo my tu mozemy polecac rózne a nie u każdego on może pasować :)

Wszystkie foteliki muszą spełniać certyfikaty , żeby być dopuszczone do sprzedaży...Niestety jeżeli kierowca będzie jechał nieostrożnie i bezmyślnie mając dziecko w samochodzie to niestety najlepszy fotelik nie pomoże w takim wypadku :( Zastanawiam się czy nie lepiej kupić wózek 3 w 1 gdzie jest zamieszczone nosidełko służące także za fotelik samochody i dopiero potem jak dziecko wyrośnie kupić kolejny fotelik , już z możliwościa zostawienia samego siedzicka dla dziecka.

Fotelik 9-25 kg się nie sprawdza (chyba że dziecko bardzo duże jest). Kupiliśmy taki dla starszego jak skończył rok i mimo że do wagi maksymalnej ma jeszcze dużo czasu to już kupiliśmy mu następny (teraz ma 3,5 roku) - taki bardziej "dorosły", już zapinany normalnymi pasami. Stary fotelik już był po prostu niewygodny. No i za jakiś czas na pewno przesiądzie się na podkładkę bez bocznych paneli, chociaż pewnie to i bezpieczne - niemniej wątpię by 10-cio latek chciał bez protestów jeździć czymś takim.
Fakt, że stary fotelik będzie teraz jak znalazł dla młodszego braciszka :)

reklama
przede mną też zakup, bo zmieniamy auto. do tej pory mały korzystał ze zintegrowanego - co o nim sądzicie??
teraz trzeba będzie kupić fotelik, a może od razu podkładkę?? syn ma ponad 100 cm wzrostu, waży 16 kg. proszę o radę

Do góry