Witam, jestem w 14 tyg ciąży, robiłam wcześniej test prenatalny z krwi i wyszło duże ryzyko ZD, chcę zrobić dodatkowe badania, zastanawiam się czy zrobić test Nifty czy Amniopunkcje. Bardzo boję się tej amniopunkcji... Zastanawiam się czy to badanie jest w stanie w 100%potwierdzić lub wykluczyć ZD. Jak wygląda wynik Amniopunkcji? Czy jest tam podawane jedynie ryzyko wystąpienia wad jak to jest przy teście Nifty czy też amniopunkcja całkowicie potwierdza lub wyklucza wadę. Bardzo proszę osoby które miały wykonaną amniopunkcję o wypowiedzenie się i opis takiego wyniku badania lub też podesłanie mi wyniku przykładowego,, niestety w necie nie mogę znaleźć takich przykładowych wyników.
reklama
Rozwiązanie
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :*
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Rozumiem już. Przepraszam, coś pomieszałam. Bardzo się cieszę, że wszystko dobrze, ja mam jeszcze jedno prenatalne przed sobą.Tak ja mialam 3 prenatalne usg
reklama
Patrycja35
Fanka BB :)
Ja z racji wieku mialam 2 na fundusz badania ale 3 zrobiłam juz prywatnieRozumiem już. Przepraszam, coś pomieszałam. Bardzo się cieszę, że wszystko dobrze, ja mam jeszcze jedno prenatalne przed sobą.
caltha
Amniopunkcja to jedyne badanie, które daje jasną odpowiedź. Wszystkie pozostałe to jedynie prawdopodobieństwo. Wynik takiego badania podaje liczbę chromosomów, która prawidłowo wynosi 46. W przypadku ZD będzie to 47, bo będzie dodatkowy chromosom z 21pary. Wynik najprawdopodobniej będzie miał taki zapis dla chłopca 46(XY, 21,21,21) dla dziewczynki 46 (xx 21, 21, 21).Witam, jestem w 14 tyg ciąży, robiłam wcześniej test prenatalny z krwi i wyszło duże ryzyko ZD, chcę zrobić dodatkowe badania, zastanawiam się czy zrobić test Nifty czy Amniopunkcje. Bardzo boję się tej amniopunkcji... Zastanawiam się czy to badanie jest w stanie w 100%potwierdzić lub wykluczyć ZD. Jak wygląda wynik Amniopunkcji? Czy jest tam podawane jedynie ryzyko wystąpienia wad jak to jest przy teście Nifty czy też amniopunkcja całkowicie potwierdza lub wyklucza wadę. Bardzo proszę osoby które miały wykonaną amniopunkcję o wypowiedzenie się i opis takiego wyniku badania lub też podesłanie mi wyniku przykładowego,, niestety w necie nie mogę znaleźć takich przykładowych wyników.
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Ja też przez wiek, dwa na NFZ, trzecie będzie za darmo ale ze skierowania centrum medycznego w którym mam opiekę, a no i musiałam zrobić echo serca z powodu translokacji.Ja z racji wieku mialam 2 na fundusz badania ale 3 zrobiłam juz prywatnie
Chce_byc_mama_wielu
No właśnie usg plus pappa to tylko wyliczenie prawdopodobieństwa. A dzięki temu prawdopodobienstwu albo lekarze poślą na amnio albo będzie ok (niskie ryzyko). U mnie na 1 prenatalnym był marker potem na polowkowym okej i znów gorsze wyniki pod koniec ciąży. Ale dzidzia też zdrowa
WeronikaLat
Też miałam kiepskie wyniki, z usg i z pappy, nawet bardzo, 39 lat, 2 poronienia, w tym trisomia 15 chromosomu. Nie ukrywam, że nie chciałam tego badania, jednak po rozmowie z lekarzem zdecydowałam się. Obecnie 28tc, wszystko ok, polecam i trzymam
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Amniopunkcja robić czy nie?
O jej Sosna108, bardzo mi przykro. Do mnie oddzwonili z kliniki mam przyjęcie na amnio 6.4. W miedzy czasie byłam na konsultacji u innego profesora, kt zrobił ponownie badanie prenatalne drugiego mniejszego maluszka. Na dzień dzisiejszy mam informację, że większe z bliźniąt wszystko ok i teraz...
www.babyboom.pl
Na tym wątku jest mnóstwo info o amniopunkcji
Witam, mi również usg wyszło prawidłowe i ryzyko trisomi 21 u dziecka znacznie spadło, jednak moja ginekolog namawia mnie na dodatkowe badanie argumentując, iż usg nie zawsze jest wiarygodne, ufa bardziej testom biochemicznym z krwi.Pytam poniewaz pappa wyszla mi tez nie za dobra.Spore prawdopodobieństwo ZD...jednak usg tego nie potwierdzilo..Mam zdrowego syna
reklama
Chce_byc_mama_wielu
Jeżeli lekarka ma na myśli test typu nifty to ok, ale jak pappa to nie wiem, bo ta pappa często wychodzi tak, że źle wychodzi a dzidzia zdrowa.Witam, mi również usg wyszło prawidłowe i ryzyko trisomi 21 u dziecka znacznie spadło, jednak moja ginekolog namawia mnie na dodatkowe badanie argumentując, iż usg nie zawsze jest wiarygodne, ufa bardziej testom biochemicznym z krwi.