reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

witam serdecznie,
zastanawiamy sie nad wyborem fotelika 9-18 do volvo v50 combi
synek obecnie kończy 9 miesiąc i waży około 10kg tak więc myślę ze jeszcze z miesiac czy dwa do wymiany,jednak już się rozglądamy. dosc dużo podróżujemy i chciałabym aby dziecko miało regulowane oparcie. fotelik niekoniecznie na bazie.
bez przymiarek stanęlo na:

Cybex Juno-Fix - trochę jednak martwi mnie ten przód
Romer King Plus 2013?

Proszę o pomoc :-)

reklama
Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw wyszukanych w necie i po przymierzeniu fotelika do samochodu postawiliśmy na bezpieczeństwo i jutro zamawiamy BeSafe izi Combi x3 IsoFix. Mam nadzieję, że to dobry wybór, bo niestety zabrakło forumowych ekspertów i cień wątpliwości pozostaje...

witam serdecznie,
zastanawiamy sie nad wyborem fotelika 9-18 do volvo v50 combi
synek obecnie kończy 9 miesiąc i waży około 10kg tak więc myślę ze jeszcze z miesiac czy dwa do wymiany,jednak już się rozglądamy. dosc dużo podróżujemy i chciałabym aby dziecko miało regulowane oparcie. fotelik niekoniecznie na bazie.
bez przymiarek stanęlo na:

Cybex Juno-Fix - trochę jednak martwi mnie ten przód
Romer King Plus 2013?

Proszę o pomoc :-)
W Cybexie też martwiła mnie ta osłona, dlatego wybrałem King Plusa. Opcja na 2013 różni się chyba tylko tapicerkami.

Czy jacyś specjaliści, a w szczególności założyciel wątku, jeszcze się tu kiedyś wypowiedzą? Czekam już miesiąc na odpowiedź i nadal stoję przed zakupem fotelika... Szkoda, bo liczyłam na fachową pomoc :-(

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to fotele z "osłona" są bardzo dobrym wyborem, inną sprawą jest samo zachowanie dziecka w takim fotelu, z doświadczenia mogę powiedzieć, że początkowo delikatnie mówiąc pociechy zbyt pocieszone nie są:D W większości jest to kwestia przyzwyczajenia, no ale jakieś tam problemy na początku uzytkowania mogą sie pojawić.
Co do King Plusa, już nie raz w tym wątku o tym pisałem więc napiszę po raz kolejny:) Jeśli chodzi o fotele 9-18 montowane przodem do kierunku jazdy jest to wybór wręcz doskonały, fotel bardzo wygodny dla dziecka, bezpieczenstwo na najwyższym poziomie, montaż bardzo prosty i tak jak Pan wyżej zauważył, po dobrym zamontowaniu fotel zachowuję się jakby był przyspawany do kanapy samochodu;D Gorąco polecam King Plusa. Nowa kolekcja z tego co pamietam od poprzedniej różni się tylko tapicerką.
Widzę, że e-foteliki chyba wybrał sie na dłuższy urlop:) Przeczytałem ostatnie strony tematu i akurat w większości przypadków nie jestem w stanie odpowiedzieć, ponieważ firma Cybex nie jest mi znana od strony użytkowej i ciężko coś polecić lub odradzić w takiej sytuacji:)

Witam, własnie sie tutaj zarejestrowałam, więc jak zrobię coś nie tak to bardzo przepraszam- błędy nowicjusza :).
Oczywiście jak wszyscy poszukuję fotelika 9-18kg. Moj syn ma wprawdzie dopiero 7 miesięcy, ale waży 9,5 kg i od miesiąca pewnie i sam siedzi, do fotelika który mamy 0-13kg teoretycznie sie mieści, w zimowych ciuchach jest ciężko, ale nasz fotelik niestety w testach nie brał udziału a poza tym mały nie chce w nim siedzieć (Zakup był błedem niedoświadczonych rodziców). Oczywiści tak długo jak się uda bedziemy go w nim wozic, ale w marcu wybieramy sie w długą podróz i chciałabym aby jechał już w nowym i dobrze wybranym foteliku. Dlatego proszę o pomoc.
Posiadamy dwa samochody i musimy kupić dwa foteliki. Jeden to:
OCTAWIA 2007r bez możliwości montażu pasa TT, ale z ISOFIXem- zastanawiałam się do niej nad fotelikiem Roemer Duo Plus 2013, Roemer Safefix Plus lub ewentualnie King Plus, ale chyba wolalabym wykorzystać Isofix.
Drugi samochód to Opel Insignia 2013 r z ISOFIXem i TT- tu myślałam o Roemer Duo Plus 2013 lub Roemer Trifix.

nie wiem na co się zdecydowac, nie mierzyłam jeszcze tych fotelików bo niestety nie moge ich namierzyc (jestem ze Śląska, więc może wiecie w którym sklepie je dostanę), a drugie pytanie czy moj syn nie bedzie marudził jak w bedzie miał różne foteliki w samochodach?

Dzieki z góry za pomoc.

Ja chciałam zapytać o dobry i bezpieczny przede wszytkim fotelik dla noworodka. Macie jakieś sprawdzone modele? Jakieś typy godne polecenia. Jeśli chodzi o cenę to mogę wydać max. 400zł. Niestety więcej nie mam, jestem już po zakupie wózka, także fundusze ograniczone;/

Witam, własnie sie tutaj zarejestrowałam, więc jak zrobię coś nie tak to bardzo przepraszam- błędy nowicjusza :).
Oczywiście jak wszyscy poszukuję fotelika 9-18kg. Moj syn ma wprawdzie dopiero 7 miesięcy, ale waży 9,5 kg i od miesiąca pewnie i sam siedzi, do fotelika który mamy 0-13kg teoretycznie sie mieści, w zimowych ciuchach jest ciężko, ale nasz fotelik niestety w testach nie brał udziału a poza tym mały nie chce w nim siedzieć (Zakup był błedem niedoświadczonych rodziców). Oczywiści tak długo jak się uda bedziemy go w nim wozic, ale w marcu wybieramy sie w długą podróz i chciałabym aby jechał już w nowym i dobrze wybranym foteliku. Dlatego proszę o pomoc.
Posiadamy dwa samochody i musimy kupić dwa foteliki. Jeden to:
OCTAWIA 2007r bez możliwości montażu pasa TT, ale z ISOFIXem- zastanawiałam się do niej nad fotelikiem Roemer Duo Plus 2013, Roemer Safefix Plus lub ewentualnie King Plus, ale chyba wolalabym wykorzystać Isofix.
Drugi samochód to Opel Insignia 2013 r z ISOFIXem i TT- tu myślałam o Roemer Duo Plus 2013 lub Roemer Trifix.

nie wiem na co się zdecydowac, nie mierzyłam jeszcze tych fotelików bo niestety nie moge ich namierzyc (jestem ze Śląska, więc może wiecie w którym sklepie je dostanę), a drugie pytanie czy moj syn nie bedzie marudził jak w bedzie miał różne foteliki w samochodach?

Dzieki z góry za pomoc.
Kilka postów wyżej polecałem sklep w Częstochowie - to w sumie też Śląsk. O ile widziałem mają bardzo duży wybór Romerów. Na bank jest King Plus, Safefix i Duo Plus. Nie jestem pewny czy był też Trifix ale pewnie już tak. Zawsze można zadzwonić przed wizytą i dopytać.
Też chciałem wykorzystać Isofix ale po przymiarkach stanęło na King Plusie.

reklama
Ja chciałam zapytać o dobry i bezpieczny przede wszytkim fotelik dla noworodka. Macie jakieś sprawdzone modele? Jakieś typy godne polecenia. Jeśli chodzi o cenę to mogę wydać max. 400zł. Niestety więcej nie mam, jestem już po zakupie wózka, także fundusze ograniczone;/

Jest dużo dobrych i bezpiecznych fotelików w tym przedziale. Jednak żaden (nawet najpopularniejszy cabriofix) nie będzie efektywny jesli nie bedzie dobrany do twojego auta- czyt. będzie w nim niestabilny. Dobrze dobrany fotelik nie ma prawa drgnąć (mówimy o zapięciu na pasy!)
Przejrzyj tabelę testów. Wybierz kilka z ocenami 4-5 (w tej grupie wagowej jest naprawdę duży wybór, ewentualnie 3* też można brać pod uwagę jednak z lepszymi ocenami powinno się udać) i znajdz sklep w którym sprzedawca pomoże ci przymierzyć go w aucie. W żaden inny sposób nie uzyskasz efektywnego- nie tylko teoretycznego- bezpieczeństwa....
testy fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe z grupy wagowej 0-13 kg :: sortowanie wg kryterium ocena

Taka sama procedura tyczy się każdej innej grupy wagowej. W większych fotelikach też wielką rolę odgrywa przymierzenie samego dziecka do fotelika- ale to już na końcu jak sam fotelik 'gada' z autem.

Do góry