Czytałem to wszystko. Stronę fotelik.info mam przerobioną od A do Z. Liczyłem że przesadzę malucha do większego fotelika w wieku około 1 roku, jednak okazało się, że zmuszony byłem zrobić to koło 10 m-ca. Pewnie w dużej mierze przyczyniła się do tego pora roku a raczej gruby zimowy kombinezon. Zapewne gdyby maluch urodził się ze 3 m-ce pózniej to do roku jeżdziłby w foteliku 0+. Zresztą nawet teraz w fotelu 1 i kombinezonie, nie ma zbyt dużo luzu.Oczywiście, że nie ma jednej recepty dla każdego dziecka. Ale jeśli faktycznie nie wchodzi w grę z jakichś względów jazda kilkumiesięczniaka w gr 0+ to kolejny fotelik powinien być montowany tyłem do kierunku jazdy. Jeśli już ktos nie chce (bo ma widzimisie i nie ma ochoty poczytać dlaczego Wozić starszaka tyłem, moze zdecydować się na zakup fotelika 0-18 gdzie można spokojnie do tego roczku z hakiem wozić dziecięcie tak jak jeździć powinno.
Kryterium końca jazdy w 0-13 jest jak piszesz waga i wzrost, ale to nie znaczy że każde dziecko po przekroczeniu któregoś z tych parametrów jest gotowe by zasiąść przodem. To e mamy przyszłego koszykarza albo pulpecika nie znaczy że dojrzewa on tak samo szybko jak rośnie.
polecam lekturę żeby nie było ze się wymądrzam. To stworzyły osoby zdecydowanie mądrzejsze w temacie:
fotelik.info :: Od kiedy fotelik przodem do kierunku ruchu? -
fotelik.info :: Fotelik samochodowy tyłem do kierunku jazdy -
i z czego to wszystko wynika:
fotelik.info :: Po co ten fotelik? - lekcja anatomii -
Można kupić fotel 0-18 tylko że mało kto zdecyduje się na zakup kolejnego fotela "pośredniego" jak już wydał 500 czy 1000 zł na fotelik 0+ (np MC CF + baza EasyFix). Tak samo jest z kupnem fotelika 9-18 do jazdy tyłem - wszystko ok tylko jak dziecko w wieku 1,5 roku nagle zacznie marudzić na jazdę tyłem? Nie zostaje nic innego jak przesiadka w kolejny fotelik 9-18, tym razem do jazdy przodem. W ten sposób zamiast standardowych 3 fotelików, kupimy 4 lub 5.
Z tego co widzę to twoje dziecko było dość małe jak się urodziło. Trzeba pamiętać, że nie każde rodzi się z taką wagą.
Zgoda że to co zrobił mój znajomy, czyli przesiadka z fotelika 0+ półrocznego dziecka, to zdecydowanie za wcześnie. Podobno nie dało się zrobić inaczej. Ja bym mimo wszystko próbował. Ale trzeba też mieć świadomość, że nie zawsze może się udać wozić dzieciaka w 0+ do zalecanych 13 kg.