Witam!
Bardzo cieszę się, że trafiłam na ten temat, uważnie przeszłam przez 90 stron i wiele inf. okazało się dla mnie przydatnych. Mam dwóch synów i kolejny raz stanęłam przed dylematem zakupu odpowiedniego fotelika, tym razem w przedziale wagowym 9-18.
Moje pytanie do Pana Piotra, oraz forumowiczów, który spośród wymienionych fotelików powinnam wybrać dla rocznego syna, do Toyoty Corolli ze złączem isofix:
Romer King Plus
Romer Safefix Plus
Romer Trifix
Romer Duo plus
Cybex Juno-Fix (Isofix)
Chicco Key 1 Isofix
Chicco Xpace Isofix
HTS Besafe iZi Comfort X3 Isofix
Kiddy Energy Pro 2
Maxi-Cosi Pearl
Maxi-Cosi Priorifix
Dodam, że jestem za isofixem, nie wiem co już myśleć o nakładkach zamiast pasów 5-punktowych, które występują w fotelikach Cybex i Kiddy. Czy mogę używać Romera Trifix skoro moje auto nie jest wyposażone z kotwicę TT? Już chciałam kupić Romera Kinga, ale wolałabym z isofixem. Czy Romer Safefix Plus? (jest bardzo ciężki). Może jeszcze są inne foteliki na które powinnam zwrócić uwagę? Starszy syn jeździ w Cybexie Solution X2 Fix natomiast wcześniej posiadaliśmy Chicco Key 1.
Jeszcze pytanie odnośnie Romer Safefix Plus -jak sprawdzić czy podpórka jest dobrze ustawiona w samochodzie?
Bardzo proszę o odpowiedź i pomoc w podjęciu decyzji.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie osoby na forum!
Karolina
Witam Panią serdecznie,
Jest mi ogromnie miło, że zadała sobie Pani trochę trudu i przejrzała wątek - dziękuję. (niestety sporo pytań powtarza się w kółko, odpowiedzi są w wątku wielokrotnie powtarzane, kwestia poszukania...)
a teraz do rzeczy:
Proszę o podanie rocznika i rodzaju nadwozia (sedan,kombi itp) - tak żebym spojrzał czy miałem styczność z tym autem.
a teraz konkrety:
Romer King Plus - jeżeli zamki pasów są nisko osadzone i fotelik da się mocno i stabilnie zamontować to wśród fotelików 9-18 montowanych klasycznie jest to mój absolutny faworyt.
Romer Safefix Plus - wg mnie jeżeli będzie poprawnie zamontowany to jest to najlepszy pomysł (waga niestety nie jest mała bo konstrukcja ma szereg elementów, które niestety muszą warzyć) Safefix prawidłowo zamontowany to forteca przez duże F. Montaż jest naprawdę banalny i ma jeden ogromny plus - opcję montażu w innym aucie klasycznie za pomocą pasa.
Romer Trifix - mój ulubieniec w przypadku gdy w aucie jest system TopTether, nie ma mowy o montażu tego fotelika bez tego systemu więc całkowicie odpada.
Romer Duo plus - dobry 4 gwiazdkowy fotelik, a w przypadku braku TopTethera w aucie nie podoba mi się to, że zapewnia stabilizację i trzymanie dolną jego częścią (tam gdzie wpięty jest Isofix) przez co jeżeli nie używa się dodatkowo TT góra fotelika nie jest niczym stabilizowana i przy uderzeniu może nabrać trochę prędkości i przenieść obciążenia (to moja opinia, adac dał mu czwórkę), w przypadku korzystania z dodatkowego pasa TT powstaje forteca i wtedy zdecydowanie polecam i jeszcze jeden drobny minusik to mnie rozbudowany zagłówek (starszej generacji) niż np W kingu, trifixie itp. Jeżeli jest TT i mniejszy budżet to jestem za, jeżeli brak TT to zdecydowanie wg mnie lepiej wybrać Kinga bo pas w aucie również stabilizuje i trzyma górę fotelika.
Cybex Juno-Fix (Isofix) - ogromne brawa za piątkę jako składową bezpieczeństwa (oczywiście zasługa osłony tułowia zmniejszającej obciążenia i nurkowanie), ale znam ekspertów którzy nie do końca są przekonani do osłon tułowia i czasem mawiają, że foteliki można idealnie zrobić pod test tak żeby wyszło bardzo dobrze - nie mniej test wyszedł doskonale, adacowi ufam więc również polecam. (na pewno nie zbudujemy takiej fortecy jak z romerem, ale za to mamy redukcję obciążeń przy zderzeniu czołowym).
Chicco Key 1 Isofix - niestety nie znam (nie jestem zwolennikiem tej marki z racji na ich przykre wpadki)
Chicco Xpace Isofix - j.w
HTS Besafe iZi Comfort X3 Isofix - tyłem do kierunku jazdy? doskonały pomysł jestem bardzo na tak.
Kiddy Energy Pro 2 - niestety nie znam
Maxi -Cosi Pearl - trochę mniej mnie przekonuje ten model w porównaniu do konkurencji (różne czynniki w konstrukcji mają na to wpływ, dobrze jest samemu go porównać z innymi modelami) dodatkowo baza family fix jest trochę upierdliwa w obsłudze w porównaniu do easy fix (cabrio na easy zdobył piątkę w adacu, na family już tylko czwórkę,a szkoda).
Maxi-Cosi Priorifix - jeszcze kilka lat temu bardzo na tak, dziś to trochę staruszek (brak dodatkowego zagłówka i jego płynnej regulacji oraz niezbyt łatwa regulacja wysokości uprzęży oraz niestety tylko 3 poziomy ustawień tejże wysokości)
Niestety nie odpowiem co w Pani przypadku będzie najlepszym wyborem, moglem jedynie przedstawić swoje doświadczenia - najlepiej w jakimś porządnym sklepie wszystko samemu dotknąć i wtedy będzie łatwiej coś wybrać.
Odnośnie podpory stabilizującej w safefix plus to sprawa jest prosta - musi pewnie opierać się o podłoże (uwaga podłoże nie może być skrytką o co nie podejrzewam toyoty corolli, ale podkreślę dla innych forumowiczów) oraz nie powodować unoszenia się fotelika czyli musi powstać idealny kompromis.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w poszukiwaniach - oczywiście proszę o relację jak dokona już Pani wyboru i zakupi fotelik.