reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam!
Proszę o pomoc w wybraniu fotelika dla 8-mio miesięcznego syna, który waży 8,5 kg i ma ok 80 cm wzrostu. Posiadam samochód marki Hyundai Getz. Po przeczytaniu niektórych postów i zebraniu info z sieci rozważam zakup fotelika Britax King Plus (9-18) lub Britax evolva 123 plus (9-36). Chyba,że ma Pan inne propozycje co do modelu i marki fotelika.Zależy mi na: jak najbardziej wygodnej pozycji do spania, by fotelik był dobrze dobrany do samochodu.
Będę wdzięczna za szybką odp. Pozdrawiam

Lepsza pozycja spoczynkowa zawsze będzie w foteliku 9-18 tudzież np Romer King Plus chociaż Britax Evolva 123 Plus jest całkiem niezła pod tym względem w porównaniu do konkurencji. Nie montowałem w Getz fotelika więc niestety zdalnie nie potwierdzę - najlepiej zrobić przymiarki... ( niestety dobre dopasowanie najlepiej sprawdzić na żywo )
pozdrawiam

reklama
Witam
Jestem samotną mamą, stoję przed kupnem fotelika z grupy 9-18kg mam samochód marki audi a4 z 2001r model b6 czy można w nim zamontować fotelik Jane Exo? Jest on opisany jako fotelik z systemem Isofix ja jestem umysłem humanistycznym więc czarną magią są dla mnie takie tematy proszę o pomoc.

Wątpię, że tam siedzi Isofix - w razie czego odnoszę do słowniczka nad którym właśnie siedzę:
isofix

Odnośnie Jane Exo to należało by sprawdzić w sklepie który oferuje ten model - ja niestety go nie posiadam i nie znam więc nie pomogę...

pozdrawiam

Witam, chciałabym prosić o radę w jakim fotelik powinno jeździć dziecko, które ma 2 lata i 3 miesiące a waży 19 kg. Mam fotelik z grupy wagowej do 18 kg. Synek przekroczył już granicę 18 kg a wiec fotelik powinnam zmienic. postanowiłam kupic fotelik z grupy 9-36 kg. ale czy to dobre rozwiązanie? wiem, że dziecko dwultenie nie powinno jezdzic jeszcze w foteliku z grupy 15-36 kg poieważ nie jest jeszcze na tyle roziwniete by moglo byc zapiete pasami samochodowymi tylko. porosze o rade.

Witam,

przez ostatnie 2-3 strony omawialiśmy ten temat - odpowiedź już również była ( grupa 9-36 nic nie zmieni bo uprzęże i tak się odpina przy 18kg, chyba że dwa modele które wskazał Pan Paweł Kurpiewski )

Rada to albo jeden z fotelików wskazanych kilka postów wcześniej lub 15-36 ( zaraz odpowiem Pani femmex :tak: więc proszę spojrzeć trochę niżej )

bardzo proszę e-foteliki o odpowiedź na pytanie zadane na stronie 54!!! zwłaszcza że nie jestem z tym problemem tutaj sama i odpowiadając na mojego maila od razu udzieli Pan odpowiedzi czarodziejce87 i ani kowal :-)

Ajajajaj - ale skucha i przeoczenie, excusez-moi ;-)

Setki pytań na forum, privie, mailach itp aż głowa puchnie :szok:

Oczywiście chodzi tu po prostu o dobry bezpieczny fotelik z grupy 15-36 jak np Romer Kid Plus SICT lub Romer Kidfix SICT oraz te same modele tyle, że bez systemu SICT, Cybex Solution X2 Fix itd itd ( proszę patrzyć na wyniki testów fotelików - każdy model z dobrymi notami musi mieć prowadnice spełniające ten wymóg )

pozdrawiam i proszę napisać na padł wybór, powodzenia!

witam :) nie wiedziałam że wybór fotelika jest tak trudny....poszukuję bezpiecznego fotelika 9-18kg. przeszukałam internet wzdłuż i wszerz i nadal nic nie wiem...pogubiłam sie szczególnie jesli chodzi o isofix...rozumiem że najbezpieczniej jest jesli fotelik ma isofix??? czy foteliki bez isofixu są równie bezpieczne????
jeździmy passatem z 1998r i z tego co mówił mąż nie mamy isofixu ani miejsca na zamontowanie uchwytów :( czyli nie moge zamontować bezpiecznego fotelika tyłem do kierunku jazdy????? widziałam testy zderzeniowe, gdy dziecko siedzi przodem i zależy mi na foteliku tyłem do kierunku jazdy a wywnioskowałam ze jest to możliwe tylko przy isofixie....czy to prawda? :(
Jak Pan widzi moja wiedza jest zerowa ;) bardzo prosze o rozjaśnienie tego wszystkiego....i polecenie konkretnych modeli fotelików....
wiem też że nie da sie przez internet kupić fotelika...niestety chyba będe do tego na dzień dzisiejszy zmuszona, jest jakiś pewny fotelik do wszystkich samochodów? lub może wie Pan jaki jest najpewniejszy w passacie?
pozdrawiam:)

Witam,

rozumiem że najbezpieczniej jest jesli fotelik ma isofix??? czy foteliki bez isofixu są równie bezpieczne????

to również wałkowane było sto razy - foteliki z i bez isofixu dostają równie wysokie oceny w adacu więc nie. Isofix ma jeden ogromny pozytyw, łatwy i prosty montaż co eliminuje ryzyko błędnego montażu.

zależy mi na foteliku tyłem do kierunku jazdy a wywnioskowałam ze jest to możliwe tylko przy isofixie....czy to prawda? :(

Passat 98 na pewno nie ma isofix. Nie prawda - są foteliki tyłem do kierunku montowane pasami np Maxi Cosi Mobi ( przymiarki to podstawa ).

Jak Pan widzi moja wiedza jest zerowa ;) bardzo prosze o rozjaśnienie tego wszystkiego....i polecenie konkretnych modeli fotelików....

Tyłem do kierunku polecam np Maxi Cosi Mobi, ale jego montaż to nie lada wyczyn.

wiem też że nie da sie przez internet kupić fotelika...niestety chyba będe do tego na dzień dzisiejszy zmuszona

niestety to częsty problem

jest jakiś pewny fotelik do wszystkich samochodów?

tylko teoretycznie - zawsze coś może danemu modelowi przeszkadzać w osiągnięciu perfekcyjnej stabilności

lub może wie Pan jaki jest najpewniejszy w passacie

Owszem - na tylnej kanapie montowałem niejednokrotnie Romer King Plus i był prawie bunkier ( trzeba tylko dobrze się postarać )

pzdr

Najlepiej nigdy a wg prawa:
art 39
3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

Czym spowodowane jest to pytanie jeżeli to nie tajemnica ?

reklama
Trochę to trwało ale w końcu się udało i wyprodukowałam pare fotek Tobiego :)
Ponownie go montowaliśmy i skręcenie pasa tak nam się udało zmniejszyc, teraz jest jakby zwinięty.

Witam,

Bardzo dobre zdjęcia - wszystko widać jak na dłoni.
Wiadomo, że najlepiej ocenić to na własne oczy, ale co uważam to powiem :)
Generalnie widać tu częsty problem, który przeszkadza praktycznie większości fotelików = zamek pasa na długiej taśmie...
Nie widzę dokładnie czy Państwo go skręcali żeby był krótszy czy jest nie ruszony ?

W Tobim z reguły pas trochę musi się skręcać ( szczególnie pod koniec podczas podniesienia napinacza ) ze względu na to jak zaprojektowali ten system - ( rys1 - pod koniec pas idzie w pionie po foteliku, a do kanapy idzie na płasko więc w końcu gdzie musi zmienić swój bieg - czasem skręca się mniej lub więcej w zależności od tego gdzie i w jaki sposób wchodzi do kanapy.
Wg mnie ostatecznie do przyjęcia ( pod warunkiem, że fotelik siedzi mocno i stabilnie )

Na reszcie rysunków widać właśnie co powoduje zamek na taśmie - pas idzie za wysoko w wyniku czego marszczy się i zapiera o blokadę. ( Romer King by tu miał jeszcze gorzej )
Tutaj również ostatecznie do przyjęcia ( pod warunkiem, że fotelik siedzi mocno i stabilnie )

Ogólnie auta z takimi zamkami na taśmach prawie zawsze stwarzają jakieś problemy montażowe - mogło by być lepiej, ale tragicznie nie jest ( pod warunkiem, że zamek i klamra nie napierają na obudową oraz klamra nie działa jak dźwignia na zamek )

Z reguły taki pas występuje w autach japońskich ? ( co to za auto ? )

pozdrawiam

Do góry