e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
Witam serdecznie.
Przebrnęłam przez cały temat i widziałam, że były dwa posty odnośnie fotelików 15-36kg Cybex Solution oraz sunshine kids monterey.
Jestem mimo to nadal zdezorientowana. Nie mam możliwości obejrzenia fotelików na żywo. W moim mieście nikt nie ma ich na miejscu, obdzwoniłam też sklepy z okolicznych miejscowości i tez nie mają :/ Porażka na całego!Musimy kupić fotelik w ciemno. Może mi Państwo pomożecie podjąć decyzję?Mój mąż twierdzi, że Cybex wygląda solidniej i ma w testach ciut większe oceny, chociaż chodzi tylko o komfort i obsługę, bezpieczeństwo wynosi tyle samo co w Sunshine, który do mnie bardziej przemawia. Nie wiemy czy jakość wykonania ma jakiś wpływ na bezpieczeństwo??Sunshine ma chyba głębsze siedzisko, prawda?Co tez jest ważną sprawą?Przemawia do mnie również możliwość dostosowania szerokości do małego pasażera i ubrań sezonowych. Wydaje mi się, że osłony boczne i głowy są lepsze w Sunshine, również to, że można montować w aucie z isofixem i bez [my aktualnie nie mamy, ale nie wiadomo czy kiedyś auta nie zmienimy]. Posiadamy Mitsubishi Space Wagon, czy jeden i drugi by pasowały?Mam totalny mętlik w głowie, głównie przez to, że mogę opierać się tylko o opis i rysunki, nie mogą dotknąć, przymierzyć, obejrzeć. Czy mogę prosić o pomoc??Będę bardzo wdzięczna! Temat fotelików i ilość postów w tym temacie może sprawić, że człowiek ma mętlik i jakieś kwestie mogą mu umknąć.
Pozdrawiam serdecznie.
Marta
Hmmm czy oba będą pasowały ? Raczek tak. Czy na pewno ? Nie gwarantuję.
Który lepszy ? Kwestia gustów, porównania. Który bezpieczniejszy ? Oba mają czwórę więc oba dobrze zamontowane będą bezpieczne ( oczywiście dziecko też trzeba potrafić dobrze zamontować )
Osobiście wybieram Sunshine za: opcja isofast ( isofix ), regulacja szerokości, większe osłony, niższa cena.
Acha!Widziałam, że Cybex ma pas mocujący. Czy Sunshine Kids też coś takiego posiada??
Przyznaję bez bicia, że mamy fotelik chicco neptun i on lata wg mnie bardzo..
Sunshine takiego pasa nie posiada, ale najpierw nakrzyczę:
Niezabezpieczony fotelik samochodowy podczas wypadku może zrobić komuś w aucie bardzo groźne kuku więc przestrzegam!
a po chwili pocieszę:
Taki pas nie jest niezbędny - mało kto robi coś tak banalnego jak po prostu zapięcie pustego fotelika pasami i po sprawie...
Pas bezpieczeństwa nie podnosi.
Odnośnie pasu to zwie to się pas stabilizujący, mój błąd. Chodzi o takie coś: PAS STABILIZUJĄCY cybex solution x2-fix, FREE, CYBEX PALLAS (1418802976) - Aukcje internetowe Allegro Na allegro nie wystawiają razem w komplecie z fotelikiem, tylko osobno, dlatego może nie zauważyłeś tego. A może nie jest to niezbędne?Nie wiem. Troszkę grzebałam w necie i zauważyłam, że takie coś jest.
Dziękuję za opis odnośnie Sunshine. Jak już wspomniałam nasze auto to Mitsubishi Space Wagon, który ma osobne fotele i każde oparcie możesz regulować, więc z filmiku widzę, że by się sprawdzała funkcja półleżąca
Funkcja półleżąca w foteliku 15-36 ? Hmmmm nie brzmi to zbyt bezpiecznie - 15-36 z zasady są niewygodnie i nieleżące... ( oczywiście delikatne regulacje są możliwe )
Wczoraj miałam troszkę czasu przed spotkaniem z koleżanką i pochodziłam po mieście. Weszłam do jednego sklepu dzieciowego i mówię, że interesują mnie takie i takie foteliki samochodowe, nawiązałam do testów, że zagłębiłam się w temat, bla bla bla. Pan sprzedawca bardzo pewny siebie, stanowczo aczkolwiek lekko lekceważąco i powiedziałabym z pretensją wyjaśnił mi, że te testy to robią tylko firmy, które stać na to, że np. maxi cosi jest dlatego taki drogi, bo to za markę się płaci, bo testy zrobili i cene podwyższyli, no i musi im się zwrócić pewna kwota, a on ma np. graco za pół ceny i jest taki sam jak te, których szukam. Liczyłam na radę, wyszłam z niczym, tzn. ze swoją wiedzą, którą dotychczas miałam. Człowiek pozostawiony jest sam sobie. Wkurzyłam się trochę, bo koleś potraktował mnie tak, jakbym mu krzywdę robiła, bo nie chcę kupić żadnego z tych fotelików, które on miał na stanie...
Nie wiem za bardzo jak skomentować taką postawę sprzedającego. Produkcja bezpiecznych foteli oczywiście wymaga kosmicznych nakładów i za to firmy słono płacą, ale przecież to bzdura że tylko bogaci robią super bezpieczne modele.
Również bogaci dają plamy ( np family fix od Maxi Cosi np Chicco Proxima ) itd itd. Aby dostać się z fotelikiem do ADACu trzeba również spełniać pewne rynkowe wskaźniki bo nikt nie wyładuje masy pieniędzy na test fotelika, który sprzedaję się tylko np w Polsce.
Odnośnie pozycji półleżącej jak ja to nazwałam, to chodzi mi przede wszystkim o to, aby podczas drzemki moja córka nie składała sie w pół tak jak jest to w przypadku tego fotelika, który mamy teraz. Chodzi mi o głowę, żeby była w takiej pozycji, żeby nie leciała jej do przodu. Nie musi być to mocny kąt nachylenia. A z tego co czytałam, to wystarczy delikatnie odchylić i będzie ok. Czy odchylenie o jeden stopień mocno podwyższa ryzyko wysunięcia się podczas kolizji??Pytania stawiam banalne, ale jak pisałam, nie mam możliwości zobaczenia tego na żywo, a rysunki nie oddają tego, jak dany model fotelika zachowuje sie w realu [chyba ].
A co do pana sklepowego to ja tez wiem, że on ma po części rację z tymi z testami. Chodzi o to, że potraktował mnie jakoś tak lekceważąco i z pretensjami, że w ogóle po co ja patrze na te testy, skoro wszystkie foteliki w jego mniemaniu są takie same i on ma 3 rodzaje na półkach i mogę sobie wybrać. Nie wyjaśnił, nie powiedział, nie poradził, tylko głupkowato mnie potraktował. Może przesadzam, nie wiem, dziwnie się poczułam po prostu
Nie przesadza Pani - przez sprzedawcę przemówiła frustracja iż któryś klient z kolei chce bezpieczeństwa dla swojego dziecka i najwidoczniej nie miał Pani nic do zaoferowania stąd prawdopodobnie nieprzyjemne zachowanie...
Co do opcji półleżącej to są tylko baaardzo delikatne odchyły do tyłu i proszę się cudów nie spodziewać - ciekawą rzecz wymyślił Cybex właśnie w foteliku który Panią interesuje Solution X - regulowana głębokość zagłówka.
A czy Pan e-fotelik tutaj w ogóle zajrzy, wróci, poradzi??
Prędzej czy później zawsze wracam - oczywiście nie mogę nie podziękować kolejny raz koledze bitabob za czynny i sensowny udział w wątku - DZIĘKI!