oteliki montowane tyłem potrzebują dużo miejsca na tylnej kanapie, przekonałam się o tym widząc montaż Britaxa First Class Plus (tyłem).
Tak czy siak First Class Plus w porównaniu do Mobiego i Besafe jeżeli chodzi zapotrzebowanie na powierzchnię to pikuś a nawet Pan Pikuś
W sumie wcześniej nie oglądałam montażu tego modelu, tj na necie, dopiero w sklepie zobaczyłam jak to wygląda i się przeraziłam
Jednak po przeczytaniu pańskiej opinii tj. że jest wystarczająca trafiłam na filmik na youtubie który pokazuje montaż i ku mojemu zdziwieniu…… sprzedawca chyba źle zamontował ten fotelik na fotelu w sklepie i stąd mój post, iż pozycja pionowa jest bardzo mocno leżąca, a to dlatego że w sklepie został on za bardzo przechylony i stąd to wszystko.
Pozycja pionowa za bardzo leżąca ??
Proszę poszukać sklepu z bardziej kompetentnym zespołem.
Idąc dalej tym tropem, skoro sprzedawca źle zamontował ten fotelik to czy
Maxi Cosi Tobi który przymierzaliśmy do auta volvo v 50 tez zamontował poprawnie, czy nie?? I może stąd podstawa fotelika nie przylegała całkowicie do siedzenie kanapy??? Kto ma to wiedzieć??? I dziwić się że ludzie źle montują foteliki skoro sprzedawcy, którzy teoretycznie powinni wiedzieć takie rzeczy robią to źle…… Oczywiście to jest moje przypuszczenie ale nie wykluczam tego. Więc pozostaje mi jechać do innego sklepu tym samym autem i przekonać się o tym jeszcze raz.
niestety prawdopodobnie sprzedawca nie miał o tym bladego pojęcia dlatego tak jak sama Pani napisała lepiej przejechać się do innego sklepu...
Wobec tego skąd mam wiedzieć że montowany przeze mnie fotelik dobrze leży na kanapie mojego auta???
Hmmmm - instrukcja fotelika powinna zawierać szczegółowe informacje na ten temat nie mniej jednak jest to skomplikowana sprawa i najlepiej liczyć na fachową pomoc w sklepie tylko jak widać niełatwo o taką...
Rozumiem że odradza mi pan całkowicie kupno jednego fotelika tj Mobiego, z uwagi na skomplikowany montaż, nawet gdybym miała przekładać fotelik przykładowo raz na tydzień?? Czy mogę z mężem popełnić więcej błędów i stracić przez to bezpieczeństwo dla dziecka, więc lepiej dać sobie spokój z tym modelem, nawet gdyby pasował do dwóch samochodów??
Dobrych fotelików "absolutnie" nigdy z zasady nie odradzam - nie jestem w stanie wypowiedzieć się obiektywnie w tej kwestii bez prób, przymiarek oraz oceny Pani zdolności do wielokrotnego skomplikowanego montażu fotelika w różnych autach.
Czy mogą popełnić Państwo błędy ? Tak
Czy ja mogę popełnić błędy ? Nie, ale jestem tylko człowiekiem - fotelików jest cała masa i dlatego też zawsze trzeba czytać instrukcję od deski do deski.
Niestety nie wypowiem się ani na tak ani na nie - sytuacja jest zbyt złożona.
Niestety kupno dwóch fotelików odpada, myślę że mąż by mnie zjadł z butami jakbym mu o tym powiedziała:-), chociaż wiem że dla opcji jazdy tyłem to by było chyba najlepsze rozwiązanie, mieć dla foteliki, do tych samochodów którymi jeżdżę z mężem.
proszę mężowi pokazać te 2 filmiki które są powyżej i być może obejdzie się bez jedzenia butów oraz Pani ;-)
Wszystko jest kwestią kompromisów.
Pozostaje mi przyglądnąć się jeszcze raz Britax First Class i zamontowac do dwóch aut, chociaz jazda tyłem trwa tylko do 13kg. Be Safe ixi kid x3 i zi combi x3 odpadają przez cenę. Recaro Polanic ma cenę niższą ale montaż z isofixem i też odpada. Jest jeszcze Maxi cosi opal, ale nie ma testów i jest nowiścią. Co pan o nim sądzi???
Powiem Pani szczerze, że szczegółowo analizuję każdy fotelik i akurat Britax First Class w ogóle mi nie podchodzi - bardzo ciężko uzyskać w nim świetną stabilność a i montaż jest dosyć drażniący i łatwo o niedociągnięcia ( firmę Britax bardzo szanuję i polecam, ale jeżeli chodzi o First Classa to osobiście nie jestem zwolennikiem )
Opala niestety nie znam więc nie podpowiem...
Niestety moje marzenie o jeżdzie tyłem się rozmywa i będę zapewne musiała poszukać czegoś do jazdy przodem, ale po przeczytaniu wszystkich postów (chyba ze 3 razy !!!) wiem co wybrać, trzeba tylko przymierzyć.
Foteliki z wyższych grup wagowych tyłem do kierunku to trochę ciężki kawałek chleba szczególnie w Pani sytuacji ( kilka aut ), ale proszę się nie zniechęcać i zamiast czytać moje wypociny to poszukać w Państwa okolicy tych modeli i sprawdzić jak to jest w realu.
Na koniec jeszcze jedno pytanie bo mam już mętlik w głowie, jaki fotelik jest montowany przodem w kategorii 9-18, montowany isofixem i/lub pasami?? Wtedy by pasował do peugeota 206 i volvo v50.
Czy na pewno będzie pasował do obu aut - nie powiem. Jeżeli chodzi o model to jest to
Romer Safefix Plus - jeden z najbezpieczniejszych fotelików na rynku. ( mój faworyt )