e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
Witam,
Potwierdzam, Max-Way'a można kupić w Tosi - właśnie przed chwilą z nim wróciłam
Oooj, co ja przeszłam z tym wyborem fotelika.... Ale może od początku: mój synek ma teraz 9 m-cy i waży 10kg. Kołyska była już dla niego ciasna, więc nas szybko przesadziliśmy go do Maxi Cosi Tobi (pożyczonego do czasu, aż zakupimy swój). Na co dzień jeżdżę Nissanem Micra K12 (2006) i tym też samochodem głównie wożę małego. Od święta jeździmy autem męża - Fordem Mondeo combi (2005). Ponieważ tylko w moim aucie jest isofix, szukałam fotelika montowanego pasami. Na początku myślałam, że kupimy Tobiego, bo w miare dobre wyniki w testach, wizualnie ok, mały dobrze się w nim czuje. Niestety, moje nastawienie zmienił jeden incydent - zjeżdżałam z ronda i na pasach wyszedł mi niespodziewanie pieszy. Przy prędkości 40km/h i nagłym hamowaniu, dziecku poleciała głowa centralnie w dół. Nie chcę myśleć, co się dzieje przy większych prędkościach Przeżyłam przez tę sytuację taki stres, że powiedziałam, że wracamy do fotelika montowanego tyłem do kierunku jazdy. Niestety okazało się, że sporo takich fotelików odpada ze względu na moją Micrę, umiejscowienie zapięcia pasów i pionowe siedzisko kanapy. Ostatecznie wyszłam ze sklepu z Britaxem Max-Way.
Moje pierwsze wrażenia: Max-Way po zamontowaniu i naciągnięciu pasów trzyma się mega stabilnie i jest nie do ruszenia. Sam fotelik zajmuje niedużo miejsca, jak na model montowany tyłem. Siedzisko obszerne, pozycja dla dziecka ciut w kołyskę - przymierzałam małego, wyszło super!!! Jedyne co, to dobili mnie w sklepie tym, że mam sobie odpuścić przekładanie tego fotelika między 2-ma autami, bo montaż trochę zajmuje, no i trzeba umieć to dobrze zrobić. To prawda?
Ja sama niewiele słyszałam o tym modelu (choć widzę tu na forum jest baardzo polecany :-)) - chyba niedawno wszedł na polski rynek, prawda? Ponoć starczy dla dziecka do wieku 4-5 lat. A jak jest w praktyce, czy takie przeciętnych gabarytów dziecko wytrzyma tyle w tej pozycji? Wiem, wiem... jak nie zna innej - to bez problemu, ale na prawdę dzieci tak długo użytkują tego typu fotelik? Generalnie chcę się upewnić, czy ten zakup to dobry wybór (choć moja intuicja mówi mi, że tak), bo jakby co, mam 3 dni na zwrot.
Zatem proszę o opinię.
No ukłony dla Tosi za 3 dni za zwrot po rozpoczęciu użytkowania
Tak fotelik to nowość, odnośnie tych 4 lat i 25kg to wg mnie nie ma szans, ale jeżeli się uda to wspaniale = nic dziecku nie będzie, tak ma być
Wybór według mnie bardzo dobry - może być Pani spokojna!