Witam,
po lekturze forum nadal mam wątpliwości dlatego proszę o radę experta e-foteliki.
Staję przed dylematem zakupu fotelika dla mojego synka (10 miesięcy, 10 kilo wagi)
Samochód vectra c liftback.
Obecnie używaliśmy fotelik z kategorii 0-13kg teutonii. Niestety na dzień dzisiejszy nie można synka zapiąć pasami bo są zbyt krótkie mimo że synek mieści się w foteliku i śmiało jeszcze moglibyśmy go w nim wozić to długość pasów na to nie pozwala.
Moje priorytety to bezpieczeństwo (min 4 gwiazdki w testach) i komfort synka (opcja przechyłu oparcia gwarantująca leżenie(półleżenie)). Zależy mi żeby fotelik rzeczywiście gwarantował pochył oparcia a nie miał tylko ładny opis marketingowy. Mam nadzieję że z doświadczenia będzie Pan wstanie wyeliminować takie które tylko "udają" tą funkcję.
Jestem raczej za opcją fotelika z kategorii 9-18(25) niż 9-36
Mam kilka pomysłów ale nie jestem do końca przekonany co wybrać i tu prośba do experta o podpowiedź w poniższych wariantach:
Wariant I
Przodem do kierunku jazdy - chciałbym aby fotelik był z opcją mocowania isofix - z realną regulacją oparcia tak aby synek mógł wygodnie drzemać podczas jazdy
Wariant II
Przodem do kierunku jazdy - fotelik z opcjami powyżej + dodatkowa możliwość mocowania fotelika tylko pasami bez utraty bezpieczeństwa- czyli test też na min 4 gwiazdki(chodzi o możliwość wykorzystania fotelika w aucie bez mocowań isofix- u dziadka, wujka itd...
Wariant III
Tyłem do kierunku jazdy- wymagania jak w wariancie I
Wariant IV
Tyłem do kierunku jazdy- wymagania jak w wariancie II
Budzet jaki mogę przeznaczyć to 700-1000zł Jeśli będzie Pan widział propozycję powyżej 1000zł proszę również o wskazanie takiego fotelika- będę starał się zorganizować większy budżet
Mam nadzieję że nie nagmatwałem powyżej