reklama
mojemu synkowi tez podobnie wyszedł pierwszy ząbek i podobnie przechodził. w dzień marudny , w nocy pobudki , staraliśmy się to przetrwac, smarowaliśmy bobodentem , ale nic nie pomagał , mała ulga była po dentinox N, jak było za długo , bo ząbek potrafił się wypychac było widac rozpulchnione dziąsło a potem jakby się cofał kilka dni spokoju i znowu , to podobnie jak u Was ibum , zeby było ciekawie to w zależności od tego który ząbek wychodził to tyle godzin przerwy w nocnym śnie 1 - jedna godzina bezsenności , 2-dwie godziny bezsenności , jak łatwo się domyślec 3 - trzy godziny , 4 - cztery godziny nocnych harców , tak tak nie pomyliłam się 4 godziny !!! zaczynało się mniej więcej około 1 w nocy a o 5 rano mój maluch po wypiciu butli mleka zasypiał na około 3- 4 godziny , na szczęście był wtedy naszym jedynym dzieckiem więc mogłam odespac razem z nim , córeczka przechodzila o wiele łagodniej , mniej marudna w nocy spała bo i ząbki u niej wychodziły szybciej i łagodniej .
jopal
Fanka BB :)
Oczywiscie lek przeciwbólowy i przeciwzapalny z ibuprofenem, oprócz tego bardzo dobre są czopki viburcol
Heel-Viburcol compositum, czopki, 12szt - Portal Dbam o Zdrowie
lub
camilia
Camilia, roztwór doustny, 10 minimsów - Portal Dbam o Zdrowie
Oprócz działania przeciwzapalnego, działają uspokajająco i przeciwbiegunkowo co jest ważne bo przy ząbkowaniu wydziela się więcej śliny a to powoduje biegunki.
Heel-Viburcol compositum, czopki, 12szt - Portal Dbam o Zdrowie
lub
camilia
Camilia, roztwór doustny, 10 minimsów - Portal Dbam o Zdrowie
Oprócz działania przeciwzapalnego, działają uspokajająco i przeciwbiegunkowo co jest ważne bo przy ząbkowaniu wydziela się więcej śliny a to powoduje biegunki.
Ja jeszcze zanim zaczęłam używać żeli przeciw bólowych ale to już była ostateczność...przynajmniej raz dziennie,najlepiej wieczorem, przecieraj dziąsełka córki gazikiem zamoczonym w przegotowanej wodzie.Lub gryzaczek schłodzony lekko w lodówce.
wiewioreczka24
Początkująca w BB
U nas sprawdza się żel dentinox, masowanie dziąseł, schłodzone gryzaki a w ostateczności milifen - ibuprofen w syropku, który oprócz działanie przeciwbólowego, ma właściwości przeciwzapalne. Aha najważniejsza zasad to odwracanie uwagi od problemu np. wypad do sklepu, na spacer, do kuzyna itp.
Jestem matką dwójki dzieci i z doświadczenia wiem, że niestety nie da się tego uniknąć...żadne maści ani tym podobne nie działały na żadno z dzieci. Mogą one jedynie delikatnie załagodzić ból, chociaż dobre i to ,więc warto próbować.
Wszystko zależy od dziecka, naprawdę - moja mała ma 13 miesięcy 9 zębów i bardzo dobrze znosi jak do tej pory ząbkowanie. Jak widzę, że zaczyna marudzić smaruję jej ząbki maścią i to wystarcza. Ale słyszałam ze zimne gryzaki też pomagają.
reklama