reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 7 5,3%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,8%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,2%

• Wszystkich głosujących
    133
reklama
ja tez pierwszy raz słyszę o powodowaniu przez Mirenę torbieli - sama ją mam i jeszcze kilka lat do trzydziestki, a za sobą długie miesiące kompletowania wiadomości na jej temat i wypytywania ginekologów - nie spotkałam się dotąd z takim zdaniem

Witam,
ja bylam wczoraj u mojego ginekologa i polecila mi wlasnie zastrzyk, poniewaz w rodzinie jest ryzyko zylakow - a normalne tabletki - 2 skladnikowe moga powodowac zakrzepy itd. Poza tym przyjmowanie tabletek - minulet - kilka lat temu doprowadzilo u mnie do ciazy i poronienia po pierwszych 4 tygodniach. Powiedziala, ze owszem okres moze zaniknac calkowicie a plodnosc powroci po kilku miesiacach od ostatniego zastrzyku. Jesli chodzi o przybieranie na wadze - hormon powoduje wzmozenie apetytu - wiec to pewnie kwestia odrobiny samozaparcia :) czekam na pierwszy okres i zastrzyk - dam znac jak dziala:)

pozdrawiam

Czesc dziewczyny,

mam takie troche nie typowe pytanie ale mam nadzieje zu uzyskam jaka odpowiedz. Przez 8 miesiecy brałam Mercilon, wszystko było ok. Po tych 8 miesiacach odstawiłam tabletki, od tego czasu mineło juz 6 miesiecy. Chciałabym na nowo zaczac je przyjmowac od najblizszego okresu. Oto moje pytanie : czy powinnam to skonsultowac z lekarzem ? czy moge zaczac je normalnie przyjmowac od nowa ? Dziekuje i gorąco pozdrawiam
Za każda odpowiedz bede wdzieczna.

Marta

Hej dziewczyny. Wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży, a mam założoną spiralę (mirena) od ponad roku i... dupa.... Nie wiem co robić, moja ginekolog mówi, że spirala nie zaszkodzi dziecku, ale juz zdążyłam naczytać się różnych okropności i chcę ją wyjąć!!!! Co o tym myślicie???
Jakie jest ryzyko poronienia przy wyjęciu, a jakie przy zostawieniu spirali?? Help!!!

o rany! w ciąży przy Mirenie :szok:
no nic, jeśli faktycznie jesteś w ciąży, to faktycznie wyjmowanie wkładki teraz stwarza ryzyko poronienia
ogólnie wkładka wrasta w łożysko, absolutnie nie zagraża dziecku, rodzi się z łożyskiem i NIE wrasta w nóżki, główki, rączki i inne części ciała (pytałam dwóch ginekologów, w tym ginekologa położnika i koleżankę studiującą położnictwo, która z kolei pytała swoich profesorów)
szkoły są jednak dwie, bo wkładka pozostawiona w macicy stwarza jakieś ryzyko przedwczesnego porodu, ale jest ono mniejsze niż to ryzyko przy wyjmowaniu

OMG, to tak jak mówiła moja ginekolog, ufff... Ale to g... miało zadziałać przez 5 lat, a tu po roku takie cuda! Chociaż cała rodzina i znajomi mówią, że teraz jest najlepsza różnica wieku między dziećmi (moja córka ma 2 lata)...
Jednak bardzo boję się poronienia :(

:(

Ostatnia edycja:
Mirena [...] powoduje u młodych kobiet torbiele czynnościowe i trzeba ją wtedy wyjąć....

powoduje tworzenie się torbieli, to prawda:tak:
ale dopóki nie przekraczają jakiegoś rozmiaru, to nic się nie robi
ewentualnie potem się podaje leki, a na końcu dopiero wyciaga mirenę - jak już nic nie pomaga

Hej dziewczyny. Wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży, a mam założoną spiralę (mirena) od ponad roku i... dupa....

jeju:szok::szok::szok:
a jakie były objawy ciaży?????????

no i współczuję podejmowania decyzji
pamiętaj, niezależnie od tego, jaka będzie - na pewno dokonasz jej mądrze i nie możesz jej żałować

a spytałaś lekarza jak to się stało? Mirena ma pewność zbliżoną do sterylizacji - oczywiście, że zdarzają się wpadki, ale kurczę, musi Ci to wyjaśnić, źle założył? przesunęła się? przeterminowaną założył? uszkodzoną? masz poziom hormonów, który by jakoś brał udział w sytuacji? to dosyć droga rzecz i warto takie pytania rozważyć
nie martw się, będzie dobrze, zobaczysz :tak:

co do torbieli to na stronie mirena.pl znalazłam informację, że cyt."U 12% pacjentek obserwowano torbiele jajników" i dalej "Właściwości antykoncepcyjne systemu Mirena związane są z jego działaniem miejscowym, zatem u kobiet w wieku rozrodczym cykle miesięczne są zwykle owulacyjne i dochodzi do pęknięcia pęcherzyka jajnikowego. Niekiedy niepęknięty pęcherzyk nie zanika przez pewien czas i może się powiększać. W większości przypadków te powiększone pęcherzyki nie dają żadnych objawów, choć mogą dawać objawy podobne do torbieli jajnika: ból w obrębie miednicy mniejszej lub ból w czasie stosunku.
Takie powiększone pęcherzyki jajnikowe (torbiele) zazwyczaj zanikają samoistnie, lecz mogą też wymagać interwencji medycznej."
o :happy2:

reklama
Na razie rozmawiałam z ginekolog przez telefon, gdyż jestem w Szkocji, i powiedziała, że wkładka musiała się obsunąć :( Jak będę z Nią rozmawiać osobiście podczas wizyty i jak zrobimy usg i badania, napiszę Wam co dokładnie się stało - jeżeli to da się w ogóle wyjaśnić. Poza tym również uważam, że lekarz zakładając wkłądkę daje jakąś gwarancję i w zamian powinnam mieć darmową opiekę przez całą ciążę :D

Do góry