cześć dziewczyny, moze wam pomogę
ja miałam założoną wkładke przez jakies 3 lata nie hormonalną tylko miedziano-srebrną. jak każdy rodzaj antykoncepcji ma swoje wady i zalety..
zalety:
- bezstresowy seksik,na zaden dyskomfort moj partner nie narzekał, jeżeli kogos cos uwiera to może znaczyć ze wasiki które wystają z szyjki są zadługie ale wydaje mi sie że to można wyregulować czyli bardziej przyciać, ja z kolei miałam bardzo krótkie i schowane w szyjce przez co sie nastresowałam że nie da rady ich wyciągnąć ale to była kwestia sekund i nic nie czułam...
-metoda skuteczna, ja nie mogę brać tabletek bo zaraz puchnę...
teraz trochę o wadach:
- mnie bolało przy zakładaniu , ale miałam małe przeweżenie w szyjce i nigdy nie rodziłam wczesniej a ponoć u takich kobitek zakłada się to szybciej i łatwiej, wiec jak przezyłam to i wy przeżyjecie...
- niestety u mnie okresik prawie 1,5 tygodnia ,obfity na początku ,pod koniec to juz raczej takie plamienie ale zawsze
-no i cena ja prywatnie wtedy płaciłam ok 400-500 zł , nie wiem jak teraz. jest to duży wydatek jak na raz , ale mysle ze w przeliczeniu na 5 lat użytkowania to koszty robią sie nikłe w porównaniu do jednego opakowania tabletek anty...
i ostatnia rzecz zakładaną miałam jak był okres, bo wtedy jęst to wszystko w tzw. poslizgu a wyciągniecie nie musie być w trakcie miesiączki...to tyle co mogę powiedzieć z własnego doświadczenia...aha żadnej ciąży pozamacicznej nie doswiadczyłam a po wyjęciu odczekała niecłe 2 miesiące i za pierwszym razem zaszłam szczęśliwie w ciażę;-) pozdrawiamy