Elena
Grudniówka 2010
4m-c rehabilitacji? a bolesna ta metoda?? na czym polega i czy w domu tez ćwiczylas?
Rehabilitacje rozpoczelismy, gdy miał 7 tygodni. Przepisano nam 10 spotkań raz w tygodniu.
W naszym przypadku ćwiczenia polegały na uciśnięciu paru miejsc na ciele w celu wysłania impulsu pobudzającego bark. Mieliśmy także ćwiczenia oklepujące, czyli dłonią klepaliśmy nóżki, aby synek częściej rozprostowywał dłonie. Inne ćwiczenia to na brzuchu. Wtedy rączki brano wzdłuż ciała i on musiał brać je do przodu, żeby sie podeprzeć. Miały na celu rozluźnienie mięśni barku. Najgorsze ćwiczenie, które nie lubił to leżenie na brzuchu z ręką wzdłuż tułowia i głową w bok. Musiałam nawalać się na niego jedną ręką trzymając dłoń przypartą do bioder, a piersia do głowy i tak go rozciągnąć i trzymać w takiej pozycji nawet 1 minutę. Nie dawał się to zwiększyłam ilość tych co sam musiał brać rączkę do przodu. Miałam bardzo ciężki poród, więc problem był także z napięciem mięśniowym. Dalej w ciągu dnia trzyma dłonie zaciśnięte . Dlatego teraz przepisano nam ćwiczenia NDT-Bobath. Zobaczymy, czy nastąpi poprawa.
Stymulacja dzieci metodą Vojty - Sciaga.pl
Tak w domu też ćwiczyłam, cztery razy dziennie.
Zalecono często kłaść go na brzuch.
Ostatnia edycja: