reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

U nas też zębów brak, ale kawałeczki już podaję i zjada grzecznie:-)
W ogóle widzę, że Cypriano idzie moim schematem - choć zewnętrznie do tatusia podobny. Zęby mi wyszły w 11. mies. dopiero, za to chodzić zaczęłam w 10. - no i wszystko wskazuje na to, że i on tak zacznie bo już wstaje:szok:
Ciekawe jak z pieluchą, bo ja na nocniku w 9 mies siedziałam (prababcia mnie uczyła), a pieluchy odstawiłam w 11., ale tu nie przewiduję aż takiej rewolucji;-)

Łóżeczko u nas na najniższym poziomie, no i niestety nie mogę się juz do niego przytulić i poszeptać do uszka gdy zasypia:-(

A co do ubranek, to u nas rampersy i bodziaki 86 i trochę 80, ale spodenki jeszcze 74, zresztą zależy, nierówna ta rozmiarówka. Z mothercare jest zawsze rozmiar do przodu, czyli teraz 9-12. Może te dzieciaki w UK takie mizerne?;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Kurcze, ja też chodziłam w 10 miesiącu podobno... Aż jestem ciekawa, czy Franek tak samo zacznie ;)

A co do nocników to ja mam taką teorię, że kiedyś bardzo się spieszono z uczeniem dzieci siadania na nim, bo każdy dzień bez pieluchy tetrowej był na wagę złota ;) Moja Mama wspomina, jak się strasznie cieszyła jak udało jej się w odpowiednim momencie któreś ze swoich dzieci posadzić na nocnik, żeby zrobiło kupę - jedna pielucha mniej do prania :)
Teraz są wygodne pampersy i nie ma już takiego ciśnienia. Ale ja myślę, że jeszcze z miesiąc poczekam, żeby Franek stabilniej usiadł (choć już jest nieźle, godzinę nawet potrafi się sam bawić na siedząco) i będę eksperymentować powoli z nocnikiem.

Ja mam zamiar zacząć z nocnikiem w przyszłym roku, zaraz jak tylko będzie na tyle ciepło, że będzie mógł w samych majteczkach chodzić. Mam też cichą nadzieję, że zaskoczy o co chodzi równie szybko jak Mateusz.

Miki nawet całkiem nieźle sobie radzi z małymi kawałkami, oczywiście przy za dużych ma odruch wymiotny i muszę mu zaraz z buzi palcem wybierać.

Gratuluję postępów każdemu grudniakowi z osobna :)

U nas po tygodniowym wyjeździe wróciliśmy z pełzająco- raczkującym DO PRZODU synkiem i lewą górną dwójką zbliżającą się do przebicia ( trzeci ząbek nadchodzi- Miki kiepsko śpi w nocy ;/ ) :) Malutki popis nabytych umiejętności na zamkniętym

GRATULUJE Mikusiowi postępów!!!

Ja z nocnikiem nie będe szalała. Lolo zaskoczył jak miał 2,5 roku choc próbowałam juz jak miał 1,5. Za to w nocy sikal do pileuch i sikał a jak zdjełam to z dnia na dzien przestał.Tzn. z nocy na noc. Nie będe Małego siadać na nocniku jak już będzie siedział bo i tak nie będzie wiedział po co a nie chce zeby go traktował jak zabawke.
Dziecko porady | Kiedy na nocniczek?

My Olka sadzaliśmy na nocnik od około 7/8 miesiąca- szybko załapał że można tam zrobić siku i kupę- właściwie dłużej niż 5 minut nigdy nie siedział na nocniku. Natomiast zanim załapał że w pampersa się nie robi siku minęło kolejnych 12 miesięcy :)

Bodzinka, dzięki za link. Poczytałam i doszłam do wniosku, że faktycznie trzeba poczekać aż dziecko zacznie wysyłać jakieś sygnały, że wie, co się dzieje - tzn. że sika czy robi kupę. Bo wcześniej to takie "łapanie" ;) Ja jestem trochę nadwrażliwa na tym punkcie, bo mój Brat z Bratową trochę przegapili dobry moment na rozpoczęcie nauki przy pierwszej córce, a potem ich niania dobiła sytuację ostatecznie, trzymając dziecko godzinę i dłużej na nocniku. W rezultacie młoda dłuuuugi czas płakała na widok nocnika, nie chciała w ogóle na ten temat rozmawiać. Długo trwało zanim się przemogła. Pomogły żelki w nagrodę za sikanie do nocnika ;) Bo to czipsowe dziecko ;)

Mateusz zajarzył kwestię w dwa dni, ale on miał prawie dwa lata już. Puściłam go w samych majteczkach po chałupie i mocno był zdziwiony, ze mu tam coś poleciało i zrobiło się mokro. He he, miny nie zapomnę chyba do końca życia:-D.

reklama
Mój łapał jak był goły ;-) To wtedy w te pędy do nocnika i sikał na stojaka ;-) Niestety jak miał majtki to lał w majtki bo mu pieluche przypominały....A, że my na parterze mieszkamy to wołałam poczekac az będzie ciepło..Wołam miec pampersa troche dłuzej niż choróbska..

Do góry