reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak rosniemy... :)

agata24: To zmierz go sama, to bardzo proste.
Dziecko w tym wieku mierzy się jak dorosłego, tyle że na leżąco.
Jeśli masz np. przewijak przy ścianie, to możesz dosunąć małego na przewijaku do samej ściany żeby ją główką dotykał. I wyprostuj mu nóżkę a do nóżki przyłóż coś prostego, np. książkę, tak żeby jego stopka o nią się opierała. I już będziesz wiedziała :tak:

reklama
Dzis Kondzio byl na szczepieniu.za 4 dni skonczy 3 miesiace.
Waga 6550 g
wzrost 65 cm (nareszcie wiem ile mierzy:-))
obw. głowki 39,5
obw. kati piersiowej 41

Nie przybiera jakos rewelacyjnie,bo przez 6 tygodni 1150 g,ale pani doktor mowi,ze minimum to 900 g/6 tygodni,wiec sie nie martwie.Własciwie to sie ciesze,bo na samym cycochu:happy:.

Nie przybiera jakos rewelacyjnie,bo przez 6 tygodni 1150 g,ale pani doktor mowi,ze minimum to 900 g/6 tygodni,wiec sie nie martwie.Własciwie to sie ciesze,bo na samym cycochu:happy:.

Ha, co lekarz, to inna opinia. Ja słyszałam, że od 100g na tydzień to jest w normie, a od 150 to już tak spoko (info od pani z poradni lakt. i od znajomej zaufanej pediatry)

Ha, co lekarz, to inna opinia. Ja słyszałam, że od 100g na tydzień to jest w normie, a od 150 to już tak spoko (info od pani z poradni lakt. i od znajomej zaufanej pediatry)

A u mnie w poradni mówią 150 g minimum :tak: raz byłam z mała ją ważyć i po niecały tygodniu znowu i przybrała 100g to kobieta się martwiła ale wtedy brakowały 2 dni do pełnego tygodnia ;-)

Tak sobie przeglądam "wymiary" Waszych dzieciaczków i doszłam do wniosku, że mój maluch to jakiś wybryk natury. Urodził się z wagą 3900 g i 58 cm - czyli w normie, po ukończeniu 6 tyg. ważył 5800 g i mierzył 64 cm :tak:, a teraz skończył 3 mies. i waży 7100 g (nie wiem jaki jest dokładnie długi - wg moich pomiarów ma ok. 70 cm).
Pani doktor powiedziała nam, że wygląda i zachowuje się (trzyma sztywno główkę i utrzymuje się sztywno na nóżkach ostatnio zaczął się podciągać na brzuchu) jak 5-6 mies. bobas. Dodam, że w nocy jest karmiony piersią, a w dzień dokarmiany sztucznie (Bebiko). Zastanawiam się co jest przyczyną, że on tak szybko przybiera.
Pozdrawiam mamusie i przesyłam gorące buziaczki dla wszystkich dzieciątek i tych małych "lutowników" i starszaków ;-).

Niektore dzieciaczki szybciej sie rozwijaja fizycznie i widocznie z Twoim synkiem tak jest.Moj starszy synek tez szybciutko sie rozwijal,az doktorka nie mogla uwierzyc,ze sztywno stoi na nozkach w wieku 5 miesiecy i jeszcze robi kroczki.Za reke chodzil majac 6 miesiecy i sam juz dawno siedzial w tym wieku.trzeba jednak uwazac,zeby za wczesnie go na te nogi nie stawiac,bo moga byc potem krzywe.I szkoda kregosłupa jeszcze...:tak:

no tak,przy tych wymiarach to moja Ala z wagą sprzed tygodnia 5160 kg to kruszyneczka;)))

Dzięki Joasiek za podpowiedz.I już wiem jaki jest długi ma aż 62 cm:szok:,a urodzeniowa to 52 rośnie mi bobas ładnie.:-):-D
Tycia mój mały przez 6 tyg przybrał teraz 1100 i lekarz powiedział że bardzo ładnie ,bo ja też myślałam że bardzo mało.:tak:

reklama
Do góry