reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak pięknie się rozwijają listopadowe Maluszki

reklama
Agrafka Wyparza się do około roku, bo potem i tak dziecko ładuje wszystko do buzi.
Ja bym herbatki nie dawała, bo je powinno się podawać jak karmi się wyłącznie modyfikowanym, bo po nim kupki są raz dziennie i takie "zwarte i twarde", więc herbatka ma je "rozwodnić".
Ja karmię mieszanie z przewagą mojego mleka i nie podaję herbatki.

ja karmie piersia i mieszanka, z przewaga modyfikowanego, jak narazie kupki sa wodniste + takiej konzystencji jakby grudki kaszki :) dzisiaj w nocy kupki w ogole nie bylo, ale nad ranem byly 2 ;) i od rana jak narazie nic.. powoli Nasze Malenstwo robi zadziej :)

tez sie zastanawiam nad jakas herbatka, ale jeszcze poczekamy bo jak narazie skoro dostaje cycusia to sie z cycusia napija przeciez :)

Dzieci to pakuja wszystko do buzi już ok 5 miesiąca. Już była dyskuska na ten temat, ja wyparzam butle raz dziennie a myję pod kranem bardzi ciepłą wodą i nic się nie dzieje

Co do herbatki też daję Hippa od 1 dnia podobno słodka ale moje bardzo chętnie piją i nie ma problemów z kupami czy kolkami

Ja wyparzam butelki za każdym razem-tzn jak mały skończy jeść to zalewam wrzątkiem odrazu...

Co do herbatek to polożna mi poleciła Plantex duo saszetki-w składzie jest między innymi koperek włoski i inne dodatki-na opakowaniu jest napisane od 1 miesiąca życia,więc ja zamiast 1 szaszetka na 50 ml jak na opakowaniu -rozrabiam w 100ml i daje małemu pomiędzy posiłkami...Niby mają pomóc na jego gazy,ale jak narazie efektu nie widzę-dopiero 3 dzień mu podaje...zobaczymy...

Muszę małego poić dodatkowo glukozą,bo jeszcze ma lekką żółtaczkę na policzkach i brzuszku-mam nadzieję ,że mu to minie bo nie uśmiecha mi się znów w taką pogodę podróżować z nim autem przez całe miasto na badanie poziomu bilirubiny :(

Julek ma bardzo wodniste kupki i maja kolor brazowy, jak powiedzialm poloznej to sie zdziwila ze nie zolte ale nie powiedziala ze cos nie tak.. i pozniej jak poszla to zaczelam sie zasanawiac dlaczego sie zdziwila.. (i pytala czy podaje cos procz cyca) myslicie ze cos nie tak? Czy u 3-4tyg dzieciaczkow sa brazowe czy nadal zolte?

Ja daje raz dziennie jakies 40ml hippa z kopru (nie chce wiecej czasami nawet tyle nie wypije) bo ma problemy z bąkami i kupkami.. ale prawde mowiac nie widze jakiejs duzej poprawy, moze za malo daje.. nie wiem ;/

Ostatnia edycja:
Elzu napisze Ci fragment mojej 'madrej ksiazki' ok?

* lepkie, jakby smoliste, czarne lub ciemnozielone - smolka, pierwszy stolec nowordka

Nasza miala czarne przez pierwsze 5 dob

* grudkowate, zielonakozolte lub brazowe - stolce przejsciowe, zaczynaja sie pojawiac trzeciego lub czwartego dnia po narodzinach

u nas byly wodniste zolte po 5 dobie

* ziarenkowate, grudkowate, konsystencja przypominajace musztarde: jasnozolte, musztardowe lub intensywnie zielone - prawidlowe stolce dziecka kamironego piersia

NAsza ma dokladnie takie: zairenkowo/grudkowate zolto/musztardowe

* o bardziej stalej konsystencji, zoltobrazowe, jasnozolte lub brazowozielone - prawidloe stolce dziecka karmionego mieszanka

* czeste, wodniste, bardziej zeilonkawe niz zazwyczaj - biegunka

* twarde, jakby granulkowate: obecnosc sluzu lub krwi - zaparcia

* zielone, ciemnobrazowe lub czarne - od preparatow zawirajacych zelazo

* ze smuzkami krwi - pekniecie odbyty lub uczuulenie na mleko

* sluzowate, zielone lub jasnozolte - infekcja wirusowa, na przyklad przeziebnienie lub zaburzenia zoladkowe

mysle ze kazde dziecko jest indywidualne :-) tka jak widzisz w naszym przypadku, Mala dostaje wiecej mieszanki a kupki ma takie jakby byla karmiona piersia

reklama
Całe szczęście!! bo kogo bym się radziła?? :))))

A i była położna. Na ten brak kupki kazała podać kawałek czopka glicer. i rzeczywiście za jakąś chwilę była kupka :) Mam nadzieję, że to jednorazowy brak, bo nie wyobrażam sobie co dzień dawać malutkiej czopek:( Dodam, że bolał ją brzuszek, i widać było że się męczy.

A moja Julcia uwielbia się kąpać, ale smarować oliwką już nie. Wrzeszczy jak opętana-a niby taki masażyk odpręża :)

m3onika czy po tym czopku nastepnego dnia kupka juz byla normalnie? Tez mysle czy nie podac mojej Malej tego czopka bo u nas juz 4 dzień bez kupki - tylko że u nas bólów brzuszka brak dlatego zwlekam.

Do góry