reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak określić wiek młodej ciąży

Witam, jestem 3 dni po spodziewanym terminie @ Testy z moczu 3 x pozytywne, beta 240,5, jednak na usg domacicznym nic nie było widac, lekarz mówi, że to normalne, że czasami nie widac... Mam się martwic?

reklama
malenstwo widac okolo 6 tygodnia ciazy a czasem nawet wtedy nie widac... jedyne co ci pozostalo to robic bete co 48 godzin i jak bedzie rosla to znaczy ze jest ok... ale z drugiej strony po co masz sie stresowac ciaglym czekaniem na wyniki.. spokojnie poczekaj ze dwa tygodnie i dopiero wtedy do lekarza.. nie ma potrzeby odrazu po zrobieniu testow leciec do lekarza jesli nie masz jakiegos zagrozenia, np niski progesteron-powoduje plamienia w ciazy i zagrozenie poronieniem.

jak to jest z tymi tyg. w vinternecie pisze ze 24 tydzien, a mój lekarz ze za tydzien dopiero 24 ,a teraz w 23 jestem.miałam 7 pazdz okres. wiec w nastepny czwartek bede w 25 czy 24 dopiero/;?

Według moich obliczeń jesteś teraz w 23t5d ciąży, czyli w 24 tygodniu. Ponieważ ukończyłaś 23 tygodnie plus 5 dni. Za dwa dni skończysz 24tc i zacznie się już 25tc.

A może wiek Twojej ciąży z OM nie pokrywa się z tym, co wybadał lekarz? Ja tak miałam na początku- w badaniu zawsze wychodziło, że moja ciąża jest tydzień młodsza niż to co wiedzieliśmy z terminu OM :-)

własnie wydaje mi sie tez ze w 24 ale ona powiedziaka ze to sie tak nie liczy,ze dopiero jak bedzie 23 i 7 dni to moge c uznac ze zaaczyna się 24.ja już nie wiem bo jak ja liczyłam kiedys własnie jak ona mówiła to inni lekarze mnie poprawili a jak licze teraz jak inni lekarze to ona mnie poproawia.

Mój lekarz liczy tak jak Ty i ja :-) To tak jak z wiekiem: Mam 24 lata, za 1,5 miesiąca kończę 25 lat, więc mogę mówić, że mam 24l10m albo, że już 25lat.

Z mojej wiedzy wynika że są dwie metody ->1) wg OM i 2) wg Usg.
Czasami mogą się różnić. U mnie tak jest bo owulki nie miałam standardowo w okolicach 14dc tylko dopiero w 24dc...więc ciąża jest młodsza o min. 10dni nić by to wynikało z OM i suwaka. Ale to się przecież może zmieniać przez całą ciążę.

reklama
Jestem po pierwszej wizycie kontrolnej u ginekologa (prywatna przychodnia ode mnie z pracy). Badanie usg wyszło ok. Ostatnią miesiączkę miałam 18 lutego, jednak lekarz stwierdził, że jestem już w 10 tygodniu ciąży a termin porodu wyznaczył na 3 listopada. Mówię mu, że wg jego wyliczeń musiałabym zajść w ciążę około 28 stycznia, a przecież potem miałam jescze okres!! GIn odpowiedział, że całkiem możliwe takie krwawienie na początku ciąży, a dla niego ważniejszym wyznacznikiem jest wielkość dziecka. Jak powiedziałam Adamowi, że zrobiliśmy juniora w styczniu, to omal nie spadł z krzesła. Był w 2tygodniowej delegacji od połowy stycznia...
Jak liczę termin porodu za pomocą kalkulatora kalkulator daty porodu - Kobieta intymnie to przy uwzględnieniu 33-dniowego cyklu wychodzi mi termin 29 listopada. Ale czy takim wyliczeniom można wierzyć?
Różnica prawie miesiąca między oceną lekarza i kalkuatorem...
Zrobiła się z tego jakaś matematyczna zagadka i mnie przerosła. Jak byście ugryzły ten problem? Iść do innego gina i sprawdzić co powie?

Do góry