reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak określić wiek młodej ciąży

Witam, jestem 3 dni po spodziewanym terminie @ Testy z moczu 3 x pozytywne, beta 240,5, jednak na usg domacicznym nic nie było widac, lekarz mówi, że to normalne, że czasami nie widac... Mam się martwic?

reklama
malenstwo widac okolo 6 tygodnia ciazy a czasem nawet wtedy nie widac... jedyne co ci pozostalo to robic bete co 48 godzin i jak bedzie rosla to znaczy ze jest ok... ale z drugiej strony po co masz sie stresowac ciaglym czekaniem na wyniki.. spokojnie poczekaj ze dwa tygodnie i dopiero wtedy do lekarza.. nie ma potrzeby odrazu po zrobieniu testow leciec do lekarza jesli nie masz jakiegos zagrozenia, np niski progesteron-powoduje plamienia w ciazy i zagrozenie poronieniem.

jak to jest z tymi tyg. w vinternecie pisze ze 24 tydzien, a mój lekarz ze za tydzien dopiero 24 ,a teraz w 23 jestem.miałam 7 pazdz okres. wiec w nastepny czwartek bede w 25 czy 24 dopiero/;?

Według moich obliczeń jesteś teraz w 23t5d ciąży, czyli w 24 tygodniu. Ponieważ ukończyłaś 23 tygodnie plus 5 dni. Za dwa dni skończysz 24tc i zacznie się już 25tc.

A może wiek Twojej ciąży z OM nie pokrywa się z tym, co wybadał lekarz? Ja tak miałam na początku- w badaniu zawsze wychodziło, że moja ciąża jest tydzień młodsza niż to co wiedzieliśmy z terminu OM :-)

własnie wydaje mi sie tez ze w 24 ale ona powiedziaka ze to sie tak nie liczy,ze dopiero jak bedzie 23 i 7 dni to moge c uznac ze zaaczyna się 24.ja już nie wiem bo jak ja liczyłam kiedys własnie jak ona mówiła to inni lekarze mnie poprawili a jak licze teraz jak inni lekarze to ona mnie poproawia.

Mój lekarz liczy tak jak Ty i ja :-) To tak jak z wiekiem: Mam 24 lata, za 1,5 miesiąca kończę 25 lat, więc mogę mówić, że mam 24l10m albo, że już 25lat.

Z mojej wiedzy wynika że są dwie metody ->1) wg OM i 2) wg Usg.
Czasami mogą się różnić. U mnie tak jest bo owulki nie miałam standardowo w okolicach 14dc tylko dopiero w 24dc...więc ciąża jest młodsza o min. 10dni nić by to wynikało z OM i suwaka. Ale to się przecież może zmieniać przez całą ciążę.

reklama
Jestem po pierwszej wizycie kontrolnej u ginekologa (prywatna przychodnia ode mnie z pracy). Badanie usg wyszło ok. Ostatnią miesiączkę miałam 18 lutego, jednak lekarz stwierdził, że jestem już w 10 tygodniu ciąży a termin porodu wyznaczył na 3 listopada. Mówię mu, że wg jego wyliczeń musiałabym zajść w ciążę około 28 stycznia, a przecież potem miałam jescze okres!! GIn odpowiedział, że całkiem możliwe takie krwawienie na początku ciąży, a dla niego ważniejszym wyznacznikiem jest wielkość dziecka. Jak powiedziałam Adamowi, że zrobiliśmy juniora w styczniu, to omal nie spadł z krzesła. Był w 2tygodniowej delegacji od połowy stycznia...
Jak liczę termin porodu za pomocą kalkulatora kalkulator daty porodu - Kobieta intymnie to przy uwzględnieniu 33-dniowego cyklu wychodzi mi termin 29 listopada. Ale czy takim wyliczeniom można wierzyć?
Różnica prawie miesiąca między oceną lekarza i kalkuatorem...
Zrobiła się z tego jakaś matematyczna zagadka i mnie przerosła. Jak byście ugryzły ten problem? Iść do innego gina i sprawdzić co powie?

Do góry