reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak określić wiek młodej ciąży

Na kasę chorych, ale znajome chwalili tą przychodnię, więc już sama nie wiem.
A badanie krwi teraz po co? Przepraszam ale nie mam żadnego doświadczenia w byciu w ciąży ;-)

Badanie krwi określi czy jesteś w ciąży i na jakim etapie.

Na kasę chorych robią chyba tylko 3 USG w ciąży, więc pierwsze pewnie będziesz miała jak już będzie widać serduszko.

A badanie krwi to chyba bardziej ogólnie badanie krwi i moczu, betę można zrobić dla siebie

reklama
Witam!
Na samym początku chciałabym się przywitać, pierwszy raz jestem na forum, ale myślę, że będę tu częstą bywalczynią,gdyż prawdopodobnie jestem w ciąży :-)
No i właśnie o te prawdopodobieństwo chodzi. Otóż zacznę od początku. Okres miałam 7 grudnia, 6 stycznia miałam mieć następny ale się opóźniał więc w niedzielę 10 stycznia zrobiłam test i wyszedł pozytywny, dzisiaj byłam u ginekologa przebadała mnie (bez USG) i stwierdziła, że jest za wcześnie na to żeby stwierdzić czy jestem w ciąży i żebym przyszła za 10 dni. Czy to normalne?
Poza tym martwi mnie, że wysłała mnie na rozmaz bezpośredni, co to oznacza?
Dziękuję z góry za pomoc i POZDRAWIAM SERDECZNIE!
Witaj i się nie martw,poczekaj,a dla samej siebie zrób może drugi test z porannego moczu-może być innej firmy-tak dla sprawdzenia:tak:
Poza tym nie dziw się,że lekarka jeszcze nie potwierdziła ciązy,nie robiąc usg,bo cięzko palpacyjnie stwierdzić tak wczesną ciążę,mało tego,nawet na usg nie zawsze odrazu widać:tak:,sama tak miałam będąc na wizycie jeszcze później niż Ty i lek.na isg nie był w stanie powiedzieć mi na 100%,a ja i tak wiedziałam i czułam,że to ciaża i dwa testy ciążowe to potwierdziły:-)Powodzenia:-D

A u mnie było nieco inaczej. Zrobiłam dwa testy i wyszły, że nie jestem w ciąży. A miesiączki jak nie było tak nie było. Mineło 3 tygodnie wiec poszłam do doktora. Od razu zrobił mi USG. Usłyszałam tylko: "Wyglada na to, że jest pani w ciązy" I tak: choć test ciązowy wyszedł negatywnie i nie miałam objawów to dziecko rosło w moim brzuszku.
Teraz jestem w drugiej ciązy. Test wyszedł od razu. Objawy też pojawiły się natychmiast.
Wiec: Różnie bywa.

kasiulla86, tak jak ktoś wcześniej podpowiedział-jesli chcesz szybko miec pewnośc zrób próbę ciążową z krwi-tu juz nie ma mowy o pomyłce. Dodatkowo wynik ustali mniej więcej wiek ciązy.
Spróbuj tez zrobic jeszcze raz test,z porannego moczu.A co do lekarki-nawet dobry lekarz może "nie zobaczyc" wczesnej ciąży. aczkolwiek teraz juz zwykły test powinien ciążę wykryć (chociaz róznie to bywa).

Jesli ciaza przebiega prawidlowo to powinno sie wlasnie wykonac tylko 3 usg(zaleza tak who) ale nie ma jakis limitów usg na nfz.To jest bzdura!(wiem bo jestem blisko sluzby zdrowia-studiowalam poloznictwo)

Nie kłóćcie się o ilość usg, pewnie w każdej przychodni robią po swojemu, a do pacjentów mówią tak żeby nie mogli ich się czepiać.

Kasiulla, dziewczyny mówią o teście z krwi, tak zwanym poziomie Beta HCG. To nazwa hormonu, w ciąży jego poziom w krwi bardzo szybko wzrasta. Na tym badaniu mierzą Ci poziom hormonu w 1 dzień i w następny lub za parę dni, zależy od labolatorium. Musisz się sama zorientować jak to jest u Ciebie w mieście.
Więcej informacji tu:
http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAcQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ebrzuszek.pl%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D303%26Itemid%3D103&rct=j&q=beta+hcg&ei=zZFVS8DPOpbumgOmstmVCg&usg=AFQjCNGPs1qcx2ikI2nB-v1wePNYWXF6tA
Znajdziesz tu również dobre rady od położników i ginekologów, a także opis ciąży miesiącami od samego początku.

Co do głównego pytania wątku - obecnie tygodniowy wiek ciąży określa się wg OM - czyli pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Tym sposobem przez pierwszy tydzień lub dwa ciąży jeszcze tak naprawdę w niej nie jesteś, a całość trwa 40 tygodni. Tym sposobem jeśli ciąża się potwierdzi to jesteś dziś w 6 tygodniu i 1 dniu ciąży :-)
Życzę powodzenia i zdrowego maluszka!

Ostatnia edycja:
No moje drogie! Jestem w ciąży :-):tak::-D Pani ginekolog potwierdziła, i wskazała na 6-7 tydzień :-)
Zważyła, zbadała ciśnienie ( miałam wysokie strasznie bo 138/104 ale nie powiedziała nic więc nie wiem, co o tym myślicie?) Poza tym skierowała mnie na morfologię, mocz i WR. Powiedziała też, że na początku marca będzie USG ;) Już nie mogę się doczekać. BUZIACZKI ;*

reklama
:-)Moje gratulacje!!:-) Witaj w gronie przyszłych mam.:-):-)
Co do ciśnienia to nie musisz się póki co tym przejmować, bo to może być jednorazowe podwyższenie-wkońcu niecodziennie się dowiadujemy,że jesteśmy w ciąży.;-) Ja też na pierwszej wizycie miałam troszkę za wysokie. A byłam w 5 tc i lekarz też mi nie potwierdził,że to ciąża,bo to zbyt wcześnie.Zbadał i dał skierowanie na badania. Ale robiłam test i wcześniej nigdy mi się okres nie spóźniał więc i tak już wiedziałam :-)
A co do USG to pierwsze miałam w 13 tc, a drugie mam planowane na 22tc. I chodzę prywatnie. Lekarz uznał,że nie ma potrzeby póki co robić częściej USG. A ja mu ufam i skoro nie trzeba to nie trzeba :tak:
Pozdrawiam i powodzenia życzę!
Dbaj o siebie i swoje maleństwo! :tak::-D

Do góry