reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak nauczyć dziecko przesypiania całej nocy?

Mnie się wydaje, że dziecko samo się nauczy jak będzie gotowe.
U nas problem ze spaniem, a może raczej z zasypianiem był od urodzenia, bo mała mając 2 tygodnie potrafiła nie spać 12h...i tak do 5-6 miesiąca zasypiała około 24, co było dość męczące. Kąpanie o 19 nie miało sensu, bo mała wyła i chciała się bawić, więc zaczęłam kąpać około dziesiątej wieczorem, potem gdy stała się bardziej ruchliwa zrobiłam jednego dnia kąpiel o 21 i jakoś zaczęło nam się udawać zasypiać około 22 co było sukcesem. Od 4 dni dziecko po kapieli o 19 zasypia okolo 19:30. Byly dni ze nie moglam odejsc od lozeczka bo wyła, nie stosowalam rzadnych metod, kazdy ma humory ma i dziecko. Ja np zauwazylam ze lepiej Basi wchodzi zwykle mm niz mm z jakims kleikiem lub kaszka, mimo ze kleik lyzeczka zje. Moze na noc za ciezki jej staly kleik, na to tez trzeba zwrocic uwagę, potem jeszcze dokarmiam cycem. A pobudki, gdy Basia zasypiala okolo24 spala do 6 rano i potem do dziesiatej, teraz od tej 19 spi tak do 5-6 i potem do okolo 7-8:) Ale nareszcie mamy wieczory z mezem dla siebie:D Zycze powodzenia i wytrwalosci, kazde dziecko musi sie samo ustabilizowac;)

reklama
Witam wszystkich!
ochhh jak ja bym chciała aby mój synek przesypiał cała noc hehe ale jeszcze długa droga przede mną ma dopiero 3 mc. Są takie noce że budzi się tylko 2x po czym zasypia od razu, a czasem jest tak ze co godz się budzi i do tego oczy jak 5zł i na gaworzenie mu się zbiera haha a ja oczy na zapałki no ale cóż trzeba z synem pogadać :):)

hej dziewczyny!
herbatka jako taka sukcesu nie przyniosła, ale mały mimo wszystko już przestał budzić się po niej tak często. Wpadliśmy za to na genialny pomysł przypinania smoczka do piżamki i tak oto po kilku nocach kiedy mały się już przyzwyczaił że ma go pod ręką przedwczoraj obudził się tylko raz na całą noc a dzisiaj pierwszy raz od tylu miesięcy spaliśmy ciągiem bez ani jednej pobudki :) I mój szkrab nadal smacznie śpi. Jestem strasznie szczęśliwa/ Mam tylko nadzieję że to permanentna zmiana, a nie jednorazowy fart. Powodzenia wszystkim życzę.

Witam.Mój synuś od jakiegoś miesiaca przesypia cała noc tzn tak po 20.30 do 7rano po tym jak zje 210ml mleka z dodatkiem kaszi ryzowej.wcześniej tez dodawalam mu kaszke ale i tak budził sie miedzy 2-3 do jedzenia.czasem to nawet na zabawe mu sie zbierało ale teraz śpi chyba że znowu jeszcz kiedyśmu sięzechce bawic o 4-5rano:-D

Mój synek przesypia całe nocki od chwili gdy skonczył połtora miesiąca, tak jakos sam zaskoczył:) najada sie dosc konkretnie w ciagu dnia i nie ma potrzeby nocnego podjadania.

Moja córcia ma 5 tyg i również przesypia prawie całe nocki :) jak idzie spać 18-19 to budzi się pierwszy raz między 1 a 3 a potem koło 6 a jak później np 21-22 też się jej to zdarza to wtedy śpi do 4 :) sama jakoś tak zaczęła już w szpitalu :) dodam że karmie piersią i nie dokarmiam jej :) powodzenia życzę mamą którym maluchy nie dają spać w nocy duużo cierpliwości i spokoju dziecko wyczuwa zdenerwowanie i gorzej zasypia :)

Mój Kubek zaczął przesypiać nocki w wieku 3 miesięcy,
pomogła nam książka "uśnij wreszcie".
Kubek jest też dzieckiem sztucznie karmionym, a takie wcześniej noce przesypiają :-)

lilithbb mój był karmiony sztucznie od 3-ciego miesiąca życia i dopiero niedawno zaczął przesypiać noce (I TO DZIĘKI FORTELOWI ZE SMOCZKIEM JAK JUŻ WSPOMNIAŁAM) więc to nie jest reguła

Moja córka przesypia noce od ok 10 tygodnia. Nauczyłam ją w ten sposób, że od pierwszego dnia po przyjściu ze szpitala ma ustaloną rutynę dnia. Co do kwadransa. To działa, dzieci kochają rutynę. O 19.30 mleko, kąpiel, kremowanie, kołysanka i o 20.00 spanie. Początkowo budziła sie raz w nocy ok 3. Dawałam jej jeść, odbicie i od razu do lóżeczka. Ważne żeby przy nocnym karmieniu nie odzywać się do dziecka ani jednym słowem, nie zapalać ostrego światła, nie bujać za mocno. Po prostu odłozyć do lóżeczka i już. Jeśli płakała to przychodziłam dać jej smoczek i tyle. Nauczyła się bardzo szybko. Dodam jeszcze że od początku była karmiona butlą, więc może to też trochę pomogło. Od początku też śpi w swoim łóżeczku w pokoju obok, nie w naszej sypialni.

reklama
Aniua ja robiłam identycznie:) i... jajco to dało młody zaczął się budzić od 5 miesiąca i wstaje do tej pory. (jak był młodszy to pięknie spał całe noce)
Każde dziecko inne i nie pomagają im nasze zachowania tylko indywidualny rozwój mózgu.

Do góry