reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

jak maluchy zasypiają

Jak długo trwa uspanie waszego dziecka

• Wszystkich głosujących
    132
Hej! Witam wszystkie Mamy!
Mamo Olafka moj Kubula ma 5 miesiecy i 3 tygodnie! :p
Nikitko, Kuba spi srednio 3 razy w ciagu dnia po pol godzinki ( dla przykladu dzisiaj rano spal 15 minut) po czym ma 2-3 godziny zabawy. Zasypia przewaznie ok. 20:30.Mysle, ze gdyby spal jeszcze krocej ..... >:D
Dlatego Nikitko zdecydowalam sie juz teraz na odzwyczajanie Kuby.Nie wytrzymaLabym tyle czasu co Ty!

Tak jak mama Olafka upatruje nadziei, ze jak bedzie cieplej to bedziemy wiecej na spacerkach i bede mogla troche bardzie go pomeczyc.

Przepraszam, ze nie odpowiadam szybciej, ale korzystam z komputera kiedy jestem u siostry.

Pozdrawiam serdecznie ! Aha i wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet !!!
Kamila

reklama
Kamilko, masz świętą rację, ja sama nie wiem, jak wytrzymałam tak długo, ale byłam już naprawdę u kresu wytrzymałości... no ale nie piszesz, ja Ci idzie dalej to odzwyczajanie, czy są jakieś postępy, czy Kubuś dalej tak szaleje w nocy?

No i oczywiście wszystkiego najlepszego dziewczyny, ja nie uważam, że Dzień Kobiet to komunistyczny wymysł ;)

pozdrawiam
nikita

Czesc. Ja też mam problem w nocy. Mały Pawełek choć ma już 9 miesięcy budzi się przez całą noc co 2-3 godziny. Nie karmię już go piersią tylko na wieczór dostaje butlę więc raczej wykluczam to że budzi się z głodu. Czasami wystarczy, że podniosę go z łóżeczka i zaraz odkładam spowrotem a czasami musi dostać herbatkę do picia, chociaż to też nie zawsze działa- wtedy niestety pędzę zrobić mu mleczko. Teraz dodatkowo mamy ogólny problem bo walczymy z biegunką już od 2 tygodni i myślę że to też przyczynia się do jego częstych pobudek. Tak samo jak Ty marzę o tym, żeby wkońcu przespać całą noc bo już zapomniałam jak to jest być wyspaną. A jeśli chodzi o zasypianie to dograliśmy się już na tyle, że wieczorem po serialu "M jak miłość" kładziemy się razem, przytulamy się i tak mój Pawełek zasypia. Takiego sposobu zasypiania nauczył go mój tata (jego dziadek) kiedy przejął opiekę nad nim, po tym jak ja wróciłam do pracy.

Cześć dziewczyny !
I ja postanowiłam mojego synka uczyć spania.Zaczęłam wczorajszych drzemek.Jak zauważyłam objawy zmęczenia(ziewanie) od razu położyłam go do swojegó łóżeczka.... próby kładzenia i podnoszenia sprawdziły się .Damian zasnął bardzo szybko z czego ja byłam przeszczęśliwa ,że udało się zasnąć bez bujania.
Gdy nadeszła pora spania Damian zasnął po 5 próbach kładzenia i podnoszenia .Spał od 21.30 do 24.10. Wtedy obudził się ale nie płakał strasznie więc dałam mu tylko smoczka i poszedł spać dalej.
Potem obudził się o 2.10 tutaj go podniosłam 2 razy i znowu zasnął.Niestety nie na dłogo , bo o 3.00 i tak strasznie płakał ze sie złamałam i dałam mu cycocha ssał 10 minut i znowu zasnął.Potem już spał do 7 .00.
Zapomniałam dodać że karmiłam go o 20.20 przez 10 min.potem o 22.45 przez 5 min i później przez sen o 22.45 przez 5 min. Nie umiałam ocenić o 3 rano czy rzeczywiście jest głodny , czy to było przyzwyczajenie.Dodam jeszcze że jak go podniosłam do uspokojenie to łapczywie łapał do ssania moja brodę.
Proszę o rade czy całkiem go odstawić od nocnego dokarmienia czy zrobić to jakoś stopniowo.
Pozdrawiam Was wszystkie:)

Mój mały ma już 7 miesięcy i 2 tygodnie, zasypia o 20, nastepnie budzi sie około 1 daję mu butelkę, po czym wsataje mi już przed 6 i marudzi. Nie wiecie czasem jak go oduczyć wstawania w nocy? Chciałabym żeby zjadł o godzinie 20 i spal do 6 rano. :)

U mnie ostatnio pogorszylo sie.Maly zasypia ale tylko przy cycu gdy go wkladam do luzeczka to sie budzi ,wiec spi ze mna ale wiem ze to zle wyjscie,tyle ze gdy juz jestem wyczerpana to tylko to pomaga.Rano niemam problemu ale w nocy wrzeszczy i nie wiem jak mu pomoc.Glodny nie jest bo cyca nie chce masuje mu brzuszek ale to tez go nie uspakaja,moze to ze zmeczenia?Nie wiem jak to przebrnac

pomocy!!! moja liwcia ma 10 m-cy i budzi sie klika razy w nocy, o 6 wstaje do pracy(jestem wykończona). juz nie wiem co mam robic! :-[ wypija ok 19.30 160 ml mleczka i zasypia. potem pudzi sie ok 22 i dostaje ok 90 ml mleka (poniewaz nie potrafi zasnac,płacze ze jest głodna).jest najedzona wydawaloby sie ze nie powinna sie obudzić, a jednak nie :( ,budzi sie ok 2 i potem ok 6 ( czasem czesciej), wstaje ok 7. jestem załamana ,prosze o pomoc!!!!!

TO okkropne, spułczuje Ci. Podobno jest dobry sposób by dziecko spało w nocy ale byś musiała kilka nocy zarwać wraz z mężem. Wieczorem daj jej kaszke z biszkoptem i troche masła, potem jak się będzie budzić to dawaj jej sama wode przegotowaną i o 6 znów jej zrób kaszkę, lub o 2 w nocy i o 6., a tak to wode.Daj znać czy pomogło.
Iwona

Dziewczyny, może naprawdę przeczytajcie "Język niemowląt", tam są rady co zrobić z takimi dzieciaczkami, które się ciągle budzą w nocy. Jak widać u nas pomogło. Nie trzymałam się niewolniczo tej książki, ale jeśli chodzi o spanie, to jednak poskutkowało. Co prawda pisałam, że Filip ostatnio budził się często w nocy, ale to było chyba z powodu zębów, bo teraz wszystko wróciło do normy. No i nawet jeśli kilka nocy jest nie takich, jak sobie bym życzyła, to przecież dziecko to nie automat. Większość jednak przesypia zgodnie z planem, a z zasypianiem wieczornym nie ma problemu. Ostatnio poprawilo się też zasypianie w dzień - nie ma już histerii, może dlatego, że ja przestałam się przejmować, poprostu stwierdziłam, że jest zmęczony i ma spać, i koniec, no i synuś śpi.... Mogę też polecić Wam inną książkę - "Uśnij wreszcie", bo choć może metody nauki zasypiania proponowane w niej są dla niektórych drastyczne (ja się na na nie nie zdecydowałam, ale wiem, że wiele mam stosowało je z wielkim powodzeniem), to tam jest dobrze wytłumaczone, dlaczego dzieci nie śpią, dlaczego powinny spać i z jakimi fizjologicznymi procesami jest to związane, a także jakie są fazy snu i tak dalej - to są rzeczy, które warto wiedzieć, bo dzięki temu łatwiej zrozumieć, co się z dzieckiem dzieje.
pozdrawiam
nikita

reklama
Witam Dziewczyny!

Nikitko pytasz jak z usypianiem Kubusia...... Zupelnie poleglam.Wystarczylo, ze raz mu uleglam i cala praca na nic. Dam mu jednak jeszcze troszke czasu na nocnego cogodzinnego cycusia, bo mysle ze to przez zabki (wychodzi góra).
Nie moge dac rady kiedy Kubula zaczyna plakac- wtedy pekam.Nie pomaga noszenie, bujanie, o smoku nie ma mowy!!!TYLKO CYC jest w stanie go uspokoic.
Probuje byc dzielna, ale nie mam sily nosic malego w nocy - wazy 9 kg ;D.
Zobaczymy co bedzie za kilka dni, jak juz wyjda do konca te jedyneczki. ;D
Pozdrawiam Cie serdecznie, ucaluj w stopke Swojego Filipka!

Iwonko1980 - bardzo bym chciala, zeby moj Kubula budzil sie o 1 w nocy a pozniej marudzil o 6 .......

Pozdrawiam pa pa

Do góry