reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak i kiedy ściągać pokarm??(laktatory i podgrzewacze)

W teperaturze pokojowej mleczko może stać 12 godzin, w lodówce 48 godzin, zamrożone do 6 miesięcy.
Z własnych obserwacji wiem, że najwięcej mleczka produkuje się gdy maluszek dużo ssie, pobudzałam też laktację laktatorem, ale żaden laktator nie ściąga tyle mleczka co dobrze ssące dziecko.
Oksytocyna już u mnie nie działa tak jak kiedyś, ale mleczka nadal wystarcza, a nie odciągam.
Pozdrawiam

reklama
Ja słyszałam że wtem.pokojowej mże stac 6 godzin,48 w lodówce ale nie na drzwiach a w zamrażarniku do 3 miesięcy bo co tyle czasu zmieniaja się zapotrzebowania malca a wraz z nimi nasze mleko.
Więc najdłuższy czas to może i 6 miesięcy przy zamrożeniu ale za długi jak na potrzeby naszych pociech :)
Jeśli chodzi o laktator to sie zgodze że najlepszym są nasze bąble,ale jak siema problem z laktacją to pobudzić ją można mechanicznie.
Sama zauważyłam że gdy odciągam następnego dnia mam większa produkcje

Laktator pobudza laktacje, bo dziala na podobnej zasadzie, jak buzki naszych maluchow :-) (tzn. imituje ich ssanie, co rowniez uwalnia oksytocyne).
Natomiast nie pobudza tak mocno laktacji reczne odciaganie... Jest na nieco innej zasadzie...
Podobno najlepiej zciagac laktatorem metoda 7-5-3 ( 7 minut z jednej piersi, potem 7 z drugie, potem po 5 z kazdej i na koniec po 3 z kazdej). Mnie jedno takie odciaganie tak rozbuchalo produkcje pokazrmu, ze myslalam, ze mi cycuchy pekna...
Co do przechowywania pokarmu, to nie wolno jeszcze mieszac mleka z dwoch roznych odciagan (tzn. jedno odciaganie, do jednego pojemniczka) I to potem do butelki samo. Bez porcji z innego odciagania.
I w temperaturze pokojowej na 100% do 12 godzin, bo tyle nam pozwolili w szpitalu :-)

W instrukcji do mojego laktatora (Avent Isis) jest napisane, że można do jednej porcji pokarmu, dociągnąć następną. Całość oczywiście przechowywać w lodówce nie dłużej niż 48 h, licząc od pierwszego odciągnięcia.

No widzisz< Pytia... co szkola, to co innego... ja w kilku miejscach juz wyczytalam i slyszalam, zeby nie mieszac.... sama nie wiem...
Ja na szczescie karmie tylko cycem (albo nieszczescie), wiec nie musze o tym myslec... ale kiedys moze bedzioe potrzebne

mi niestey jest potrzebne ale juz niedlugo byle do swiat potem juz luz ze szkola
postaram sie zwiekszyc wtedy laktacje lezac z mala i przestawiajac ja co godzinke lub dwie do cyca
wierze ze mi sie uda

Witam

Mam maly problem.... musze kupic laktator poniewaz ide do pracy i bede musiala odciagac pokarm... tylko nie wiem, jaki lakatator mam kupic elektryczny czy reczny??
ile czasu zajmumje sciaganiecie pokarmu jednym a ile drugim??? czy elektryczny robi duzo chalasu?
i czy takei sciaganie pokarmu nie boli???

Brardzo Was prosze jesli tylko ktoras z Was cos wie na ten temat to bardzo prosze o odpowiedz.... z gory wielkie dzieki

pozdrawiam

ja używam ręczznego canpola,ale nie polecam.szybko się męczę i często robi to za mnie mąż.zdecydowanie elektryczne są lepsze ale duzo drozsze,a sciągnaie nic nie boli.

reklama
naprawde nie masz za co dziękować ;) po to jest forum,żeby soebie pomagać, a przy ręcznym to trzeba się naprawdę namęczyć :(

Do góry