reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak i kiedy ściągać pokarm??(laktatory i podgrzewacze)

Ja używałam elektrycznego jak byłam w szpitalu - niezbyt długo, ale mam pojęcie, jak to jest. Używałam Medeli - w sklepie można kupić ręczny, a do niego jest też specjalna przystawka do ściągania elektrycznego. Przystawka jest droga, ale z tego, co wiem, można ją wypożyczyć w większości szpitali, więc jeśli będziesz chciała, to koniecznie się dowiedz w swoim szpitalu. Moja opinia jest taka - jeśli musisz odciągać duże ilości pokarmu, to elektryczny laktator napewno bardzo ułatwi Ci życie. Oczywiście nie odciąga pokarmu wiele szybciej, niż ręczny, ale nie musisz "machać wajchą", więc jest o wiele mniej męczące - możesz sobie usiąśći się relaksować, a wtedy mleczko łatwiej wypływa, niż jak jesteś skulona nad ręczną pompką ;D.

pozdrawiam
nikita

reklama
Ja wracam do pracy w tym tygodniu i też mam dylemat - jaki laktator, żeby móc jak najspokojniej i najlepiej ściągać mleczko w pracy- bo 8 godzin to nie wytrzymam z pełnymi piersiami... a muszę odciągnąc dla maluszka- i chcę też utrzymać laktacje i karmić go jak najdłuzej. :laugh:
Do tej pory nie miałam tego problem, bo mleka było tyle ile powinno.

Lepiej więc wybrać elektryczny, czy reczny laktator? I z jakiej firmy jest najlepszy?
Prosze o radę. :)

W pracy to chyba lepiej ręczny. Nie znam co prawda innych laktatorów elektrycznych, prócz tego, o którym pisałam wyżej, a on się raczej nie nada, bo przystawka jest spora. Ma on jeszcze tę zaletę, że można ściągać z obu piersi jednocześnie, ale jednak przystawka do odciągania elektrycznego raczej nie zmieści się w torebce ;). Do pracy raczje nie polecam.

pzodrowionka
nikita

ja uzywalam elektryczny ... medela kosztuje w moim miescie 300 zl ... reczny tej samej firmy 60 zl

polecam bardzo - dobra firma , konfort i wygoda

ten elektryczny moze byc podlaczny do pradu albo na baterie (zwykle paluszki)

ja jestem zadowolona z wyboru

Ja miałam duże problemy z karmieniem na początku. Nawały, zapalenia piersi. Miałam laktator Avent Isis i pomimo nawału nie mogłam wycisnąć nim ani kropli. Ściągałam po nocach ręcznie pokarm. Potem kupiłam Medele Minielectric która jest fantastyczna. Teraz odciągam pokarm i mroże. To duzy wydatek (nowa ok.300 zł.) Ja kupiłam używaną na 150zł.
Ściagąnie jest szybkie, łatwe i przyjemne.

a

Witaj!

Raz podgrzanego mleczka nie powinno się podgrzewać ponownie, podobnie nie wypitego do końca. Ponieważ mnożą się bakterie.
W temp. pokojowej odciągnięty pokarm może stać do 12 godzin.

Witajcie!
Mam na imię Ania i jestem nowa na forum:) Liczę na Waszą pomoc. Mam 8 tyg synka i mam pewien problem ze ściąganiem pokarmu. Nie bardzo wiem, kiedy powinnam ściągać pokarm. Wszędzie piszą między karmieniami i logiczne jest że jezeli dziecko nakarmilam lewą piersią to sciągam z prawej i znowu karmie maluszka lewą piersią. A jeżeli na jedno karmienie maluszek zjada pokarm z obu piersi? Jak sobie radzić. Boję się ze jak ściągnę za duż o to potem w porze karmienia synek się nie naje. Jak sobie z tym radzicie. Pomóżcie

z tego co ja wiem, to piers jest juz zdolna do karmienia po godzinie od ostatniego karmienia , wiec jak karmisz to poczekaj 1.5 godzinki i wtedy spruboj....

Im więcej odciągasz i karmisz, tym więcej pierś produkuje. Na początku ogranizm musi się przyzwyczaić do zwiększonego zapotrzebowania, ale to się z czasem unormuje i będzie wystarczająco mleczka i do karmienia, i do odciągnięcia, pod warunkiem, że będziesz to robić regularnie.
pozdrawiam
nikita

reklama
witam,
w perspektywie mam zamrażanie ściągniętego pokarmu.
Ciekawa jestem jakich Wy używacie do tego pojemników. Do tej pory znalazłam tylko pojemniki Avent, ale czy to mozliwe by mieli monopol w tym produkcie? he! dajcie znac jak sobie radzicie.
pozdrawiam

Do góry