reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak i ile śpią Wasze Pociechy?

U nie sprawa z jedzonkiem i spaniem Hanifki wyglada nastepujaco (zapiski zrobine od wczoraj wieczora do dzis)
Jedzonko

19:00 - 150 ml
20:50 - 100 ml herbatki
03:00 - 30 ml
06:30 - 140 ml
10:00 - 80 ml herbatki
11:20 - 120 ml
14:20 - 120 ml
16:20 - 30 ml wody
17:30 - 120 ml
20:00 - 100 ml herbatki
20:15 - 120 ml
Spanie
21:15-08:10
10:15-11:00 (45 min)
13:15-13:45 (30 min)
15:00-15:50 (50 min)
18.00-18:30 (30 min)
21:00-?????????????
mleczka w sumie wypija ok 900 ml przez dobe (24 h) + herbatka czy woda
w dzien spi ok 2 i pol godziny

reklama
Od wczoraj probuje metody zasypiania dr Ferbera (kladzenie do lozeczka, wychodzenie z pokoju i wracanie co jakis czas). Z tym,ze Macius jest za maly,zebym go zostawiala na tak dlugo ile zaleca dr (bodajze 3 minuty i z kazdym razem na coraz dluzej). Zostawiam go na minute, wracam i nie biore od razu na rece, tylko glaszcze po glowce i cicho przemawiam lub spiewam. Jesli sie nie uspokaja to wtedy biore na rece. Niestety jeszcze sie Maciusiowi w ten sposob zasnac nie udalo,ale zauwazylam,ze po kilku wejsciach i wyjsciach jak wezme go na rece to zasypia momentalnie. Dzis meczyl sie od 14, dalam o 14:15 jesc i myslalam,ze zasnie podczas jedzenia. Zasnal dopiero o 15:25 i juz slysze,ze sie wybudza.

A ja musze sie pochwalic ze Jas juz 2 raz zasnal wieczorkiem sam w lozeczku.
Musze go najpier wyciszyc po kapieli, jedzonko....a pozniej smok i koniecznie pielucha do merdania i włączam kołysanki....przy 4-5 piseneczce zasypia :-D

moglo by juz tak zostac :)

A u mnie rzecz niespotykana. Mały się obudził z płaczem że smok wypadł z buzi, uspokoiłam, przytuliłam i wyglądało że sie rozbusził. Dałam misia do miętolenia a sama usiadłam obok do kompa. Po napisaniu krótkiego posta patrze a mały spi :-D tego się nie spodziewałam:blink:

Ja moja Amande uczylam przesypiac noc odkad miala pare dni.Nameczylam sie, wydenerwowalam sie, ale oplacilo sie. Gdy skonczyla 5 tygodni nauczyla sie przesypiac noc, spi od 21 do 9 (o 6 rano ma buteleczke,ale wraca spowrotem do spania)
W ciagu dnia spi o 12, ale tylko 20 minutek, potem o 15:30 do 18 wieczorem.
A plan jedzenia wyglada tak:
-10 120 ml mleczka plus ciepla kaszka
-13 deserek
-14 200ml mleczka
-18 200 ml mleczka
-lekko przed 21 200 ml mleczka

Podpija w ciagu dnia soczek lub herbatke koperkowa.

u Olusia duże zmiany...
dawniej spanie w dzień prawie nie wchodziło w grę...myślę, że to przez te kolki... jeśli spał to krótko i niespokojnie...
teraz jest inaczej... kolki zniknęły :)
Olo je i śpi tak:
20:30 - 6:30 przerwa nocna ;)
potem ok. 7:00 zjada ok.200-240 ml mleczka potrafi przy tym czasami jeszcze podrzemać ok 30 minut
ok. 10-10:30 zjada ok. 140 ml mleka i zasypia - śpi ok.1-1,5 godz. (jeśli jesteśmy na dworze to i 2,5 godziny może spać)
ok. 13:30-14:00 zjada zupkę (ok.120ml) i gdzieś po godzince zjada 120 ml mleczka
zasypia ok.15 (ale nie zawsze) i śpi ok.1,5 godz. - jeśli wtedy nie pośpi to ok.18 robi się taki marudny, że właściwie zasypia "na stojąco" i trudno go przetrzymać do 19:30 (wtedy go kąpiemy) - ostatnio kilka dni temu tak właśnie zrobił, że zasnął ok.18... oj była z nim potem jazda do 22...:(
ok.17 jakis deserek z owoców ok.100g
ok. 19:30 kąpiel i jedzonko - potrafi zjeść nawet i 280 ml a parę razy "dobił" w sumie do 360ml... ehhh to taki żarłoczek..:(

Elizabeta - 240 - 300ml mleka????? to ja drzaca reka robie Stachowi rano i na wieczor 180m, bo nie chce go przekarmiac + kleik...a tu widze ze inni wrzesniowi Panowie maja jeszcze wieksze apetyty hoho:-D

Olo ma długą przerwę nocną więc nic dziwnego ze tyle mleka wciąga na raz:) musi nałądować żołądek coby mu do rana starczyło
mój najwięcej zjada 240 a śpi od 22 do 7 rano w nocy się czasem przebudza a czasem wierci i marudzi bo chce zeby go na boku połozyć ale da się już przy nim wyspać

Olo ma długą przerwę nocną więc nic dziwnego ze tyle mleka wciąga na raz:) musi nałądować żołądek coby mu do rana starczyło
Blimka - moj spi nawet wiecej niz Olo ELizabety - od 19.oo do 7.oo - bez zadnej przerwy!!!...i moze by i wtranzolil 300ml ale potem polowe ulal...bo lakomczuch jest ale zoladeczek ma ( na szczescie:-)) swoje granice

reklama
Do góry