reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak długo karmić piersią?

Jak długo karmiłaś piersią?

• od 1 dnia do 1 miesiąca

Głosów: 17 5,6%
  • od 1 miesiąca do 3 miesięcy

Głosów: 33 10,8%
  • od 3 miesięcy do pół roku

Głosów: 35 11,5%
  • od pół roku do 9 miesięcy

Głosów: 42 13,8%
  • od 9 miesięcy do roku

Głosów: 50 16,4%
  • od roku do półtora roku

Głosów: 56 18,4%
  • od półtora roku do 2 lat

Głosów: 38 12,5%
  • dłużej

Głosów: 34 11,1%

• Wszystkich głosujących
    305
Majandra- jezeli bedziesz karmic dlugo w nocy to napewno to bedzie trudne do przerwania. Ja calkowicie skonczylam karmic mala w nocy gdy miala 9 miesiecy! Wtedy wysypialysmy sie obie bo takto budzila sie nie na jedznie , ale zeby sobie pocycac..taki uspokajacz bo smoczka tez niegdy nie uzywala! Pozniej eliminowalam karmienia dzienne na rzecz kubeczka!!!! Dla nas ( przynajmniej dla mnie ) bylo przerwanie karmienia porannego , pierwszego po przerwie nocnej ...wtedy jeszcze tulilysmy sie razem w lozku i zasypialy na jakies 30 minut. Troszke tego brakuje ;-)

reklama
Pozegnalismy sie z cycusiem 2 tygodnie temu i poszlo calkiem gladko.Niespodzianka byl dla mnie fakt,ze synek nauczyl sie pic z butelki,choc wczesniej nie bylo o tym mowy:-).Nie bylo nam ciezko,bo synek jadl juz wiele innych rzeczy i cycus byl tylko 2 albo raz dziennie.Nie mial tez w zwyczaju zasypiac przy piersi,jedynie w nocy.Na szczescie juz rzadko sie zdarza,zeby sie obudzil,a jesli juz,to zazwyczaj wystarcza,ze poloze go do naszego lozka,od razu zasypia.Na wyjatkowe sytuacje mamy butle z kasza:tak:.Ciesze sie,ze tak latwo pozegnalismy sie z cycusiem,bo wiem,ze niektore mamy maja z tym nie lada problem.Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Witajcie. Moja córka pożegnała się ż cycusiem jak miała 5 miesięcy, dlatego że musiałam iść na zajęcia. nie było problemu bo już wcześniej piła z butelki bo często odciągałam pokarm. Na butelce ale moim mleku rosła strasznie szybko. Później było mleko modyfikowane.

Zakończyłąm karmenie synka jak miał 13 miesięcy. Wpominam to jako przyjemnosć i cieszę sie, że mogłam karmić. Stało się dla mnie problemem, że Michałek ponownie zaczął się budzić w nocy i domagał się piersi. Wtedy zaczęłam mu podawać butelkę z wodą lub smoczka. Bez smoczka chyba by było ciężej. Początkowo nie chciał pić, potem się nauczył pić wodę w nocy, a potem mu się znudziło i przestał się budzić tylko na wodę. Smoczka w nocy nie potrzebował zbytnio. Po trzech nocach odstawiłam karmienie dzienne. Wtedy ssał pierś 3 razy dziennie. Zrezygnowałam jednocześnie ze wszystkich. Wspomagałam się smoczkiem. Początkowo synkowi brakowało piersi, ale wtedy brałam go na ręce i przytulałam, wspomagałam się smoczkiem. Parę dni ciągał mnie za bluzkę, ale po tygodniu przestał. Fakt, że po odstawieniu od cycusia przywiązał się do smoczka, ale po paru miesiącach i jego się pozbyliśmy, przy okazji wyrzucenia go przez synka przez balkon. Cztery dni wspominał go i popłakiwał, a potem spokój.

Moja córeczka kończy dziś 9 miesięcy i nadal się cyckujemy:-), ale tylko rano i wieczorem. Chcę ją karmić piersią przez pełne 12 miesięcy, ale coś mi się wydaje, że nici z tego bo moja Wiki je już tak dużo innych smakołyków, że sama powoli się odstawia od cycusiów tzn. je coraz mniej. Zobaczymy jak to będzie i na pewno damy wam znać.

reklama
Do góry