reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak dbamy o siebie w ciąży

Słuchajcie (tak z innej beczki) uprawiacie jakiś sport? bo ja obecnie NIC, ale przed ciążą owszem siłownia... no ale przypomniało mi się, że mam w piwnicy stepper :-D co sadzicie o kilku sesyjkach tygodniowo? zapytam tylko lekarza czy mogę ... no ale chyba nie wydziwiam nie? co jak co ale stepper to mało inwazyjny jest hmmm

reklama
Gosiaczek - zapytaj lekarza czy Ty w ogóle możesz cokolwiek ćwiczyć, bo po Twoich przejściach to raczej ciąża jest jak jajko, no a z jajkiem ćwiczyć to chyba nie bardzo...ale sama nie wiem :-)

Gosiaczek - zapytaj lekarza czy Ty w ogóle możesz cokolwiek ćwiczyć, bo po Twoich przejściach to raczej ciąża jest jak jajko, no a z jajkiem ćwiczyć to chyba nie bardzo...ale sama nie wiem :-)

No jestem bardzo ostrożna, oczywiście zapytam lekarza ale powiem Ci, że już świra dostaje w domu :sorry2: a siedzę z 1,5 miesiąca już

Ja też siedzę. W październiku, bodajże 18 byłam w szpitalu z krwawieniem i siedzę od tej pory. Teraz to już chodzę wiecej ale wczesniej to leżałam

Doris jestem na luteinie od samego początku i na acardzie - mam za sobą dwa łyżeczkowania przed 10 tyg :-(
Teraz jest bdb, ale lekarz zabronił mi pracować (mam bardzo dyspozycyjną pracę co naraża mnie na przeforsowanie) ...
Na początku wymiotowałam i dużo spałam, jak było lepiej to spacery z psem, obecnie jest jeszcze lepiej i zaczyna mi sie nudzić hehehe, już zrobiłam życiowe porządki w domu (bo generalne to mało powiedziane), dużo gotuję, pielęgnuję ciało (maseczki, pazurki, płukanki na włoski), przekopałam już całe allegro pt. ciąża i wyposażenie pokoju dziecięcego, w TV już rzygam programami, czytać mi się już nie chce - no i tak wymyślam .... :zawstydzona/y::sorry2:
Ps. wywiadzie mam: poronienia nawykowe i miliony badań na koncie ...

Gosiaczku jak tak czytam o twoich przejściach to myslę sobie, że ten stoper to może byc jednak zbyt ryzykowny. Poczekaj z ćwiczeniami do konsultacji z lekarzem! I rozumiem dlaczego się tak przejmujesz, ale pamiętaj, że to ciągłe wałkowane stwierdzenie "każda ciąża jest inna" jest w 100% prawdziwe!!! Jedna kobieta przeżywa inaczej kolejne ciąże. Jedna ma mdłości, druga czuje się świetnie... i nie ma co się nakręcać, że może coś jest nie tak... po co? Więcej uśmiechu i wiary, że wszystko pójdzie ok życzę ci z całego serca :)

Ja zołza jesteśmy z tego samego rocznika...:)

a co do dbania o siebie...o sportach nie ma mowy, ledwo podłogę umyję a jestem tym tak zmęczona że łojeju....siadam z zadyszką, pójdę po schodach a zipię jakbym maraton przebiegła...
z cerą też mam problemy...na twarzy w dalszym ciagu mi się utrzymuje jakieś uczulenie chyba...niczym nie mogę tego wyplenic...u dermatologa byłam parę razy, w końcu powiedział żebym smarowała zwykłym kremem dla alergików... i d..a blada...

reklama
No ja w sumie delikatnie na rowerku stacjonarnym sobie pedałuje, ale to naprawdę słabiutko...staram sie teraz dom ogarniac co tez mnie kosztuje duzo wysiłku...w pierwszej ciąży 4 miesiące miałam mdłości, więc najlepiej mi było leżąc i poźniej miesiąc spokoju - wiec wzięłam sie za ćwiczenia, za pomoc w budowie i...skończyło sie w 6 miesiacu skurczami i leżeniem w zasadzie do konca..
teraz nudności dość szybko mi minęły, bo już od 2 tygodni nie mam...ale z wysiłkiem uważam, bo nie chce leżeć..choć może tym razem będzie inaczej...

za to majac duzo wolnego staram sie gotowac wzorowe obiady, sprzątać na bieżąco i generalnie, net przeglądam dopiero z tydzień, bo nudności i wymioty miałam takie, ze nawet literki w kompie i telewizji mnie przyprawiały o męczarnie...

staram sie dbac o ciało, bo wiem, ze to dobrze robi na skórę, wcieram 2 razy dziennie balsam, teraz zastanawiam sie nad takim na rozstępy, bo mi na piersiach znowu sie pojawiają...
i jem juz wszystko na co mam ochotę - na nie szczęscie są to pomidory, ogórki i rzodkiewki - sama chemia, ale tak mi podchodzą jak nic....:shocked2:

Do góry