reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak dbać o pierwsze ząbki dziecka?

zylcia588

Fanka BB :)
Miasto
Szczecin
Dzień dobry. Pytanie mam jak w temacie. Jak dbać o pierwsze ząbki dziecka? Kiedy zacząć używanie pasty i jakiej? Czy jak jest już spory pierwszy ząbek czy jak tylko się pojawi? Jaką szczoteczką szczotkować - silikonową, z włosiem, na palec...?

reklama
i ja mam pytanie bo czytałam że jak się uzywa wit d to nie wolno pasty z fluorem, to prawda?

Ostatnia edycja:
ozeby dziecka nalezy dbać juz przed urodzeniem. próchnica jest zarażliwa. o ile w ciąży system obronny minimalizuje infeckje to po urodzeniu poprzez pocałunki flora patogenna może się przedostać.
Próchnica i infekcja d/t całej jamy ustnej .
Jak jest to dotyczy caości. Jej skutek ,efekt jest miejscowy i może byc to plama lub dziura :))
Są 2 sposoby walki z próchnicą
1. inwazyjny, zwalczający jedynie skutki: wiercenie, wypełnianie,ozon, laser, powietrze czy żel szwedzki. Zwalczają skutki i to miejscowo pozostawiając przyczyny...
2. medyczny stosowany od 1999 roku kiedy poznano sposób diagnozy infekcji. Wygląda to tak :YouTube - Caries Risk Assessment and CariScreen Swabbing Tutorial
Szczególnie ważny u dzieci: brak bólu, stresy, adaptacji i całych tych dzielny pacjent etc
Niestety najbliżej jest w belgii aby tak być leczonym :)) lub listę topowych specjalistów znajdziecie tutaj WCMID lub po angielsku na www.carifree.com

Mój synek ma 11 mieś i już 3 ząbki na dole, jak mam mu je pielęgnować bo wyczytałam że nie wolno używać pasty przynajmniej do 3 roku życia, wszędzie piszą czego nie wolno jakie są skutki a nie jak dbać o ząbki, proszę o pomoc. Pozdrawiam

niewiem gdzie to wyczytałas?, o zabki trzeba dbac od poczatku, a nawet wczesniej jak jeszcze ich nie ma:) na poczatku przecierałam gazikiem dziasełka, pozniej po roczku przemywanie szczoteczka z woda a teraz juz pasta oczywiscie dla dzieci i dwa razy dziennie

Naszej niuni dopiero pojawiły się pierwsze ząbki, a właściwie ich połówki. Szczotkujemy je pastą nenedent. Nie zawiera ona fluoru i jest przeznazcona właśnie dla takich maluszków.

moim zdaniem ważne jest dbanie o higienę jamy ustnej dzieciaczka nawet jak jeszcze nie ma ząbków - właśnie np. przecieranie dziąsełek gazikiem lub silikonową nakładką na palec. Dziecko przyzwyczaja się do codziennego rytuału, a i może co nieco "podgryźć" i pomasować sobie dziąsła :)

a wlasnie. smarujecie jakas mascia dziasla dziecka. czesc znajomych mowi ze kupili a nie uzywali, czesc mowi ze smaruja. jak robicie?

reklama
Do góry