reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak często kąpiecie swoje niemowlaki?

reklama
Rozwiązanie
Jak w tytule jak często kąpiecie swoje niemowlaki? I w jakim są wieku? Jakich używacie kosmetyków?
Hej, moja właśnie skończyła 3 miesiące i myje ją codziennie już, bo pcha wszystko do buzi, łapie kłaczki z ubrań i robi się coraz cieplej. Używam płynu z tesco fred&flo emolient, ale teraz nie ma go już w moim sklepie ;( jak mała była noworodkien i tylko leżała bezwladnie to kapalam ją 2-3 razy w tygodniu. Ale miałam też zimno w mieszkaniu.
Jak w tytule jak często kąpiecie swoje niemowlaki? I w jakim są wieku? Jakich używacie kosmetyków?
Od początku codziennie. Taki wieczorny rytuał do snu. Kąpiel jedzenie i nyny. Sama mało kosmetyków używam, więc dzieci też. Mam dzieci z AZS więc emolienty w zależności od potrzeby ( emolium, La roche) lub zwykle bambino.

Ja synka przez pierwszy miesiąc może półtora kąpałam co 3 dni bo tak mi zalecił pediatra. Później kąpiel stała się Naszym codziennym wieczornym rytuałem.
Do ukończenia przez synka roku kąpałam Go w emolientach (Nam Emolium nie służyło i postawiliśmy na Oillan) a po ukończeniu roczka kąpie mojego brzdąca np w Nivea Baby a Oillan używam tylko gdy coś się dzieje. Po każdej kąpieli smaruję synka albo Oillanem albo kremem Nivea Baby.

Ja od początku co 2 dzień, nie sądzę żeby była potrzebą codziennego złapania takiego malucha, no co innego jak się zaczną upały, moja ma 8m, mamy problemy z atopowka, więc tym bardziej nie zalecane częste mycie , do kąpieli używam emolium, ale staram się niczym nie smarować, jak nie widzę potrzeby

U nas kąpiel co 2 dni, mała ma 6 tygodni. Jak będzie gorąco lub jak skończy 3 msce będziemy kąpać codziennie :) problemów skórnych nie mamy.
Kąpiemy w ziai, w płynie natłuszczającym i Johnsonie w żelu do mycia i kąpieli:)

Ja kąpałam moje dzieci co 2/3 dni, później tak po pierwszym pół roku już codziennie, kiedy zaostrzały się zmiany AZS to wtedy musieliśmy ograniczyć kąpiel do minimum, ale teraz przy córce wkoncu znaleźliśmy płyn i balsam na tyle dobry (LETI AT4) ze skóra jest wygojona i nic nowego się nie pojawia więc i kąpać może się cześciej.

Żadnego dziecka nie kapalam do momentu odpadnięcia pępowiny. Odpowiednio 14 i 10 dni.
Pierwsza kąpiel w samej wodzie, bardziej o przyzwyczajenie do kapania mi chodziło. Potem co 2-3 dni. Aż do momentu, jakos tak w trzecim miesiącu, kiedy kąpiel jest codziennie.
Moje dzieci nie maja problemów skórnych, chociaż córka potrafi np nie tolerować pewnego proszku do prania.
Z kosmetyków używam Oilatum i Aveeno. Zwłaszcza lubię ten dodatek parafinowy z Oilatum. Zostawia on na skórze taka fajna warstwę ze już później nie potrzeba kremować. A i nie kremuje tez po każdej kąpieli. Wystarczy mi 2-3 razy w tygodniu. Chyba, ze u córki widzę, ze coś się dzieje to wtedy codziennie. Na nią działa Aveeno.

reklama
Ja kąpałam moje dzieci co 2/3 dni, później tak po pierwszym pół roku już codziennie, kiedy zaostrzały się zmiany AZS to wtedy musieliśmy ograniczyć kąpiel do minimum, ale teraz przy córce wkoncu znaleźliśmy płyn i balsam na tyle dobry (LETI AT4) ze skóra jest wygojona i nic nowego się nie pojawia więc i kąpać może się cześciej.
A w te dni co nie kąpałas dziecka to przemywałas pupke chusteczkami czy wacikami z wodą?

reklama
Do góry