reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak często kąpiecie swoje niemowlaki?

reklama
Rozwiązanie
Jak w tytule jak często kąpiecie swoje niemowlaki? I w jakim są wieku? Jakich używacie kosmetyków?
Hej, moja właśnie skończyła 3 miesiące i myje ją codziennie już, bo pcha wszystko do buzi, łapie kłaczki z ubrań i robi się coraz cieplej. Używam płynu z tesco fred&flo emolient, ale teraz nie ma go już w moim sklepie ;( jak mała była noworodkien i tylko leżała bezwladnie to kapalam ją 2-3 razy w tygodniu. Ale miałam też zimno w mieszkaniu.
Ja rozchylam i przemywam. Robiłam tak od urodzenia bo niestety i kupa czasami sie tam znalazła.
Niedawno byliśmy na wizycie u pediatry i po obejrzeniu stwierdziła że wargi sromowe są sklejone, pokazała palcami, rozszerzyła i one się odkleiły, córeczka zapłakała, chyba ją zabolało. Oglądałam zawsze jej tam, ale nie wiedziałam jak dokładnie ma tam wyglądać. U takich małych niemowlat wejście do pochwy jest zawsze dobrze widoczne? W sensie że jak odchyla się wargi sromowe większe to widać otwartą dziurkę?

reklama
Do ok 8mc kąpałam 2,3razy w tygodniu a kiedy nie kąpałam to myłam w umywalce. Teram ma 18mcy i wrzucam ja do wanny codziennie, bo lubi, od rana dopytuje o kąpiel.

Na neonatologii pani mówiła by najlepiej miska z wodą i bawełniane płatki. Szczególnie ważne u dziewczynek by dobrze myć pupe po kupię. Ja robiłam tak już z synem. Bo chusteczki podrażniały mu pupe. A po kupce w domu myje pupę szarym mydłem. U nas tylko płatki bawełniane. Tych z wodą też próbowałam. Sprawdzają się na wyjazdy
Ja używam waterwipes i innych podobnych cały czas, do pupy i wycierania buzi, są super, niestety kosztują 10-15 zł, ale są tego warte. Już nigdy nie kupię pampersow happy czy innych wynalazków.

A co myślicie dziewczyny o chusteczkach Waterwipes? Są nasączone wodą w 99%. Czy mogą na codzień zastąpić waciki z wodą?
Używam tańszych babydream z 99% wody.
Kąpię co 2 dni w lecie będzie codziennie. Do pielęgnacji używam kosmetyków z Hipp a na początku do nawilżenia skóry używałam oleju że słodkich migdałów. Córka nie ma problemów skórnych.
Co do pielęgnacji warg sromowych w pierwszych tyg chyba do mies. położna mówiła by przecierać po kupię ale tylko by usunąć zabrudzenie a pozostawić mąż bo działa ochronnie na wejście do pochwy. Później kazała już dokładnie wycierać. I po kąpieli zawsze rozchylać wargi by zapobiegać ich sklejaniu.

Niedawno byliśmy na wizycie u pediatry i po obejrzeniu stwierdziła że wargi sromowe są sklejone, pokazała palcami, rozszerzyła i one się odkleiły, córeczka zapłakała, chyba ją zabolało. Oglądałam zawsze jej tam, ale nie wiedziałam jak dokładnie ma tam wyglądać. U takich małych niemowlat wejście do pochwy jest zawsze dobrze widoczne? W sensie że jak odchyla się wargi sromowe większe to widać otwartą dziurkę?
Tak, widać. Im dziecko starsze tym lepiej.

Jeżeli chodzi o higienę intymną dziewczynek to jak to w końcu jest- trzeba rozchylac wargi sromowe i wymywac dokładnie wszystko to co się tam zbiera, tą maź, serek jakby? Czy nie, czy to jest ochrona?
Mi położna mówiła żeby nie ruszać że to co się zbiera w srodku przy wargach sromowych mniejszych chroni dziewczynkę. Mamusie dziewczynek wypowiedzcie się proszę jak Wy robicie

Nie rozchylam i nie przemywam. Jeśli już to rzadko. Tez mi powiedziano, żeby nie zakłócać naturalnej flory bakteryjnej tych narządów. Staram się córkę dokładnie kapać wieczorem ale nie kombinuje za bardzo.

Ja u córki rochylam leciutko ale tylko na tyle by wytrzeć brud po kupce, w innych przypadkach nic tam nie kombinuje, zwłaszcza na początku po urodzeniu nie należy czyścić mazi bo to chroni tą delikatną skórkę, z czasem jest tego poprostu mniej

reklama
Jak w tytule jak często kąpiecie swoje niemowlaki? I w jakim są wieku? Jakich używacie kosmetyków?
Hej, moja właśnie skończyła 3 miesiące i myje ją codziennie już, bo pcha wszystko do buzi, łapie kłaczki z ubrań i robi się coraz cieplej. Używam płynu z tesco fred&flo emolient, ale teraz nie ma go już w moim sklepie ;( jak mała była noworodkien i tylko leżała bezwladnie to kapalam ją 2-3 razy w tygodniu. Ale miałam też zimno w mieszkaniu.

Rozwiązanie
Do góry