reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Jak często kąpiecie swoje niemowlaki?

reklama
Rozwiązanie
Jak w tytule jak często kąpiecie swoje niemowlaki? I w jakim są wieku? Jakich używacie kosmetyków?
Hej, moja właśnie skończyła 3 miesiące i myje ją codziennie już, bo pcha wszystko do buzi, łapie kłaczki z ubrań i robi się coraz cieplej. Używam płynu z tesco fred&flo emolient, ale teraz nie ma go już w moim sklepie ;( jak mała była noworodkien i tylko leżała bezwladnie to kapalam ją 2-3 razy w tygodniu. Ale miałam też zimno w mieszkaniu.
Jak w tytule jak często kąpiecie swoje niemowlaki? I w jakim są wieku? Jakich używacie kosmetyków?
Od początku codziennie. Taki wieczorny rytuał do snu. Kąpiel jedzenie i nyny. Sama mało kosmetyków używam, więc dzieci też. Mam dzieci z AZS więc emolienty w zależności od potrzeby ( emolium, La roche) lub zwykle bambino.

Ja synka przez pierwszy miesiąc może półtora kąpałam co 3 dni bo tak mi zalecił pediatra. Później kąpiel stała się Naszym codziennym wieczornym rytuałem.
Do ukończenia przez synka roku kąpałam Go w emolientach (Nam Emolium nie służyło i postawiliśmy na Oillan) a po ukończeniu roczka kąpie mojego brzdąca np w Nivea Baby a Oillan używam tylko gdy coś się dzieje. Po każdej kąpieli smaruję synka albo Oillanem albo kremem Nivea Baby.

Ja od początku co 2 dzień, nie sądzę żeby była potrzebą codziennego złapania takiego malucha, no co innego jak się zaczną upały, moja ma 8m, mamy problemy z atopowka, więc tym bardziej nie zalecane częste mycie , do kąpieli używam emolium, ale staram się niczym nie smarować, jak nie widzę potrzeby

U nas kąpiel co 2 dni, mała ma 6 tygodni. Jak będzie gorąco lub jak skończy 3 msce będziemy kąpać codziennie :) problemów skórnych nie mamy.
Kąpiemy w ziai, w płynie natłuszczającym i Johnsonie w żelu do mycia i kąpieli:)

Ja kąpałam moje dzieci co 2/3 dni, później tak po pierwszym pół roku już codziennie, kiedy zaostrzały się zmiany AZS to wtedy musieliśmy ograniczyć kąpiel do minimum, ale teraz przy córce wkoncu znaleźliśmy płyn i balsam na tyle dobry (LETI AT4) ze skóra jest wygojona i nic nowego się nie pojawia więc i kąpać może się cześciej.

Żadnego dziecka nie kapalam do momentu odpadnięcia pępowiny. Odpowiednio 14 i 10 dni.
Pierwsza kąpiel w samej wodzie, bardziej o przyzwyczajenie do kapania mi chodziło. Potem co 2-3 dni. Aż do momentu, jakos tak w trzecim miesiącu, kiedy kąpiel jest codziennie.
Moje dzieci nie maja problemów skórnych, chociaż córka potrafi np nie tolerować pewnego proszku do prania.
Z kosmetyków używam Oilatum i Aveeno. Zwłaszcza lubię ten dodatek parafinowy z Oilatum. Zostawia on na skórze taka fajna warstwę ze już później nie potrzeba kremować. A i nie kremuje tez po każdej kąpieli. Wystarczy mi 2-3 razy w tygodniu. Chyba, ze u córki widzę, ze coś się dzieje to wtedy codziennie. Na nią działa Aveeno.

reklama
Ja kąpałam moje dzieci co 2/3 dni, później tak po pierwszym pół roku już codziennie, kiedy zaostrzały się zmiany AZS to wtedy musieliśmy ograniczyć kąpiel do minimum, ale teraz przy córce wkoncu znaleźliśmy płyn i balsam na tyle dobry (LETI AT4) ze skóra jest wygojona i nic nowego się nie pojawia więc i kąpać może się cześciej.
A w te dni co nie kąpałas dziecka to przemywałas pupke chusteczkami czy wacikami z wodą?

reklama
Do góry